Τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πολιτικά πρόσωπα στην χώρα, ανέφεραν ότι μετά την είσοδο ιρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών στη Βαγδάτη και στις επαρχίες του νότιου Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποστείλουν στρατεύματα τους στο ιρακινό Κουρδιστάν, προκαλώντας ανησυχία ειδικά στην Τουρκία αλλά και στο Ιράν φυσικά.
Οι ιρακινές πηγές στα ΜΜΕ,αποκάλυψαν ότι μετά από τις τρομοκρατικές απειλές από των σιιτικών πολιτοφυλακών που ελέγχονται από το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αναπτύξουν στρατεύματα στο Κουρδιστάν και στις περιοχές του Σουνιτικού Αραβικού Ιράκ.
Σε αυτή την περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από άλλες περιοχές και να εγκατασταθούν στην κουρδική περιοχή και στις σουνιτικές επαρχίες, οι οποίες έχουν αντιταχθεί δημοσίως στην απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για την άμεση απόσυρση ξένων δυνάμεων από το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.
Η Τουρκία παρακολουθεί τα γεγονότα αυτά εδώ και πολύ καιρό από κοντά και «τρέμει» στην ιδέα δημιουργίας μελλοντικού Κουρδικού Κράτους, ειδικά μετά την “εγκατάσταση” αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι αργά η γρήγορα έπεται και συνέχεια, ενώ ολόκληρο το κομμάτι της ΝΑ Τουρκίας που “βράζει” κινδυνεύει να αποκοπεί με συνοπτικές διαδικασίες σε μελλοντικό χρόνο.
Σύμφωνα δε με παλαιότερο άρθρο μας, το Ισραήλ αναζητεί ακόμη εναγωνίως μια χώρα που θα «διαθέτει» όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να μεταφέρει προς Ανατολάς όλα τα ισραηλινά κοιτάσματα του φυσικού του αερίου, διότι προς δυσμάς θα έχει τον αγωγό East Med.
Αυτή σίγουρα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση η σημερινή Τουρκία του Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν.
Σε ομιλία της στο ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, η πρώην πλέον, Ισραηλινή Υπουργός Δικαιοσύνης Ayelet Saked, είχε δηλώσει με περίσσια ειλικρίνεια: «Κάναμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την δημιουργία κουρδικής κυβέρνησης και ενός νέου κουρδικού κράτους ανάμεσα σε Τουρκία και Ιράν».
Η Ισραηλινή υπουργός Ayelet Saked, είχε μιλήσει καθαρά και ξάστερα για ένα «ανεξάρτητο κουρδικό κράτος που πρέπει να ιδρυθεί στην περιοχή».
Είχε προτρέψει μάλιστα η ίδια, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και του κουρδικού λαού. Η ίδια έβλεπε αυτήν την κίνηση, ως μια ευκαιρία για την αποδυνάμωση των αντιπάλων του Ισραήλ στην περιοχή.
Η υπουργός μίλησε τότε λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να «προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα για να διορθωθεί η αδικία [που γίνεται στους Κούρδους], που αποτελούν το μεγαλύτερο έθνος χωρίς κράτος», ενώ είχε τονίσει ότι «οι Κούρδοι είναι ένας αρχαίος λαός με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και κυρίως ένα δημοκρατικό έθνος».
Η ίδια η Ισραηλινή αξιωματούχος ομιλούσε κράτους «σφήνας» ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράν και Συρία που θα μπορούσε να φιλοξενήσει όλο το κουρδικό έθνος.
Ότι έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ότι και να κάνει η Τουρκία και ειδικά ο πρόεδρος της και επίδοξος "Σουλτάνος", Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.