Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Βόμβα υδρογόνου… χωρίς πυρηνικά: Το νέο υπερόπλο της Κίνας

Επιστήμονες στην Κίνα δοκίμασαν με επιτυχία μια μη πυρηνική βόμβα υδρογόνου εν μέσω της ώθησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) προς καθαρότερες ενεργειακές λύσεις. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης αμυντικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν και της προσπάθειας της Κίνας για κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post, ο εκρηκτικός μηχανισμός, βάρους 2 κιλών, αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο 705 της China State Shipbuilding Corporation (CSSC), το οποίο είναι γνωστό για τις εργασίες του σε υποβρύχια οπλικά συστήματα.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πυρηνικές βόμβες, η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί ένα στερεό υλικό αποθήκευσης υδρογόνου με βάση το μαγνήσιο, γνωστό ως υδρίδιο του μαγνησίου, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερο υδρογόνο από ό,τι οι δεξαμενές υπό πίεση.

Πως δουλεύει ο μηχανισμός που προκαλεί «ομοιόμορφη καταστροφή σε τεράστιες περιοχές»

Μόλις ενεργοποιηθεί, το υδρίδιο του μαγνησίου υφίσταται ταχεία θερμική αποσύνθεση, απελευθερώνοντας αέριο υδρογόνο που αναφλέγεται σε μια συνεχή πύρινη σφαίρα που υπερβαίνει τους 1.000 βαθμούς Κελσίου για πάνω από δύο δευτερόλεπτα, 15 φορές περισσότερο από τις αντίστοιχες εκρήξεις ΤΝΤ.

Αυτή η καύση οδηγεί σε εκτεταμένη θερμική βλάβη, ικανή να λιώσει κράματα αλουμινίου, και επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της έντασης της έκρηξης, επιτυγχάνοντας ομοιόμορφη καταστροφή σε τεράστιες περιοχές, όπως μεταφέρει η Business Standard.

Πώς δοκίμασε η Κίνα τη βόμβα;

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο κινεζικό Journal of Projectiles, Rockets, Missiles and Guidance, η δοκιμή περιελάμβανε μια σειρά πειραμάτων που αποδεικνύουν τις δυνατότητες κατευθυνόμενης ενέργειας του όπλου. Υπό ελεγχόμενη έκρηξη, η μέγιστη υπερπίεση έφτασε τα 428,43 kilopascals σε απόσταση δύο μέτρων από τη βόμβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό ήταν περίπου 40% τόσο ισχυρό όσο μια συγκρίσιμη έκρηξη TNT, αλλά η θερμότητα που εξαπέλυσε έφτασε πολύ πέρα από αυτό που μπορεί να επιτύχει το TNT.

Η αρχική έκρηξη συνθλίβει τη σκόνη υδριδίου του μαγνησίου σε μικροσκοπικά θραύσματα, απελευθερώνοντας νέες επιφάνειες. Καθώς αυτά τα θραύσματα θερμαίνονται, απελευθερώνουν αέριο υδρογόνο, το οποίο αναμιγνύεται με τον περιβάλλοντα αέρα.

Μόλις υπάρχει αρκετό υδρογόνο στον αέρα, ανάβει σε μια δεύτερη, πολύ πιο καυτή πύρινη σφαίρα. Αυτή η επιπλέον θερμότητα στη συνέχεια ανοίγει περισσότερο υδρίδιο μαγνησίου, απελευθερώνοντας περισσότερο υδρογόνο και δημιουργώντας έναν αυτοτροφοδοτούμενο βρόχο καύσης.

Τι μπορεί να κάνει αυτή η βόμβα;

Η βόμβα δεν προκαλεί μόνο μία έκρηξη. Αντίθετα, εξαπολύει μια βροντερή πύρινη σφαίρα που παραμένει καυτή για αρκετά δευτερόλεπτα, επιτρέποντάς της να καλύψει ένα ευρύ έδαφος.

 

Αυτή η παρατεταμένη θερμότητα την καθιστά ιδανική για να σαρώσει διασκορπισμένες εχθρικές δυνάμεις σε ένα ανοιχτό πεδίο, ενώ η ενέργειά της μπορεί επίσης να συγκεντρωθεί σε ένα μόνο σημείο υψηλής αξίας φανταστείτε να καίει μια γέφυρα ή μια αποθήκη καυσίμων με χειρουργική ακρίβεια.

Στην πράξη, o κινεζικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βόμβα για να στερήσει από τον εχθρό την πρόσβαση σε βασικές οδικές αρτηρίες αποτεφρώνοντας τμήματα δρόμου, να παραλύσει βασικές υπηρεσίες στοχεύοντας σταθμούς παραγωγής ενέργειας ή κόμβους επικοινωνιών ή να πλήξει μια συγκεκριμένη ομάδα εξοπλισμού ή προσωπικού χωρίς να καταστρέψει ολόκληρη την περιοχή.

Νωρίτερα φέτος, εγκαινιάστηκε στην επαρχία Σαανξί μια μονάδα μαζικής παραγωγής υδριδίου του μαγνησίου, ικανή να παράγει 150 τόνους ετησίως. Αυτό είναι αξιοσημείωτο διότι μέχρι πρόσφατα, το υδρίδιο του μαγνησίου, που είναι εξαιρετικά δραστικό, μπορούσε να παραχθεί μόνο σε εργαστήρια με ρυθμό μερικών γραμμαρίων την ημέρα.

Η Κίνα κάνει στροφή προς την καθαρή ενέργεια

Η Κίνα εκσυγχρονίζει ενεργά τις στρατιωτικές της δυνατότητες ενσωματώνοντας τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Τον Μάρτιο, η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση κατά 7,2% του εθνικού αμυντικού προϋπολογισμού της, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 249 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού.

Σε σχέδιο έκθεσης προϋπολογισμού που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ δήλωσε ότι ο PLA θα ενισχύσει τη στρατιωτική εκπαίδευση και την ετοιμότητα μάχης για να «διασφαλίσει σταθερά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα ανάπτυξης της Κίνας».

Στρατιωτική τεχνολογία αιχμής και φιλική προς το περιβάλλον

Ο PLA έχει προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, η ωκεάνια και η ενέργεια υδρογόνου για στρατιωτικούς σκοπούς. Στον ναυτικό τομέα, η Κίνα αναβαθμίζει τον στόλο της με προηγμένα πολεμικά πλοία που διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης (IEP).

Για παράδειγμα, τα καταδρομικά τύπου 055 κλάσης Renhai είναι εξοπλισμένα με IEP, ενισχύοντας την αόρατη εμφάνιση, την ταχύτητα και το επιχειρησιακό τους εύρος.

Στον τομέα της αεροδιαστημικής, η Κίνα έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον. Το 2023, το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος Zhuque-2, που αναπτύχθηκε από τη LandSpace, ήταν ο πρώτος πύραυλος στον κόσμο που έφτασε σε τροχιά με κινητήρα μεθανίου, χρησιμοποιώντας υγρό μεθάνιο και οξυγόνο ως προωθητικά.

Σύγκρουση στην Ταϊβάν

Πρόσφατα, η Κίνα αύξησε τις θαλάσσιες ασκήσεις της γύρω από την Ταϊβάν, η οποία ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος της επικράτειάς της βάσει της αρχής της «Μίας Κίνας».

Η κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί στην περιοχή λόγω της αύξησης των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, των πολιτικών επισκέψεων υψηλού προφίλ από Αμερικανούς αξιωματούχους και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή.

Το Πεκίνο θεωρεί οποιαδήποτε υποστήριξη προς την Ταϊβάν, ιδίως στρατιωτική βοήθεια, πωλήσεις όπλων ή επίσημες πολιτικές δεσμεύσεις, ως άμεση πρόκληση για την κυριαρχία του. Έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ κατά της «ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις», κατηγορώντας τες ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Αυτόν τον μήνα, η Κίνα διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας κοινές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για τακτικές εκφοβισμού της Κίνας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στην Ταϊβάν και σε άλλους συμμάχους στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ