Κίνα

Η Κίνα εξαπολύει «τσουνάμι» επενδύσεων σε άλλες χώρες με 1,9 τρισεκατομμυρία δολάρια -Ευκαιρία για την Ελλάδα από την παγκόσμια συγκυρία

Η Κίνα προετοιμάζεται για έναν «παρατεταμένο οικονομικό πόλεμο» με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε πρόσθετους δασμούς στο Πεκίνο, καθώς ανακοίνωσε παύση για άλλους εμπορικούς εταίρους, αναφέρει η dailymail.

Το Πεκίνο προωθεί εδώ και χρόνια μια στρατηγική που μεταβαλλόταν από την κατασκευή κατοικιών στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε κατασκευή εργοστασίων για την παραγωγή φθηνών αγαθών για εξαγωγή, βλέποντάς αυτές τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 13% και 17% το 2023 και το 2024.

Τώρα, οι κινεζικές εταιρείες που είχαν προηγουμένως ανταποκριθεί στους δασμούς του Τραμπ προσφέροντας εκπτώσεις σε μακροχρόνιους πελάτες των ΗΠΑ, είναι πρόθυμες να παραιτηθούν από την αμερικανική αγορά εντελώς καθώς προσπαθούν να βρουν νέους αγοραστές.

Η εμπορική εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, Κάθριν Τάι, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο των εργοστασίων στην Αμερική και παγκοσμίως στους New York Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το τσουνάμι έρχεται για όλους».

Η Κίνα άρχισε να λαμβάνει μέτρα εναντίον αμερικανικών εταιρειών, προσθέτοντας ένα σωρό εταιρείες στην μαύρη λίστα συναλλαγών της συμπεριλαμβανομένων των Shield AI και Sierra Nevada.

 Άλλες 12 αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Photonics και BRINC Drones,  αντιμετωπίζουν τώρα ελέγχους εξαγωγών, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμό 125% στην Κίνα το πρωί της Τετάρτης, αφού η χώρα είχε επιβάλει «δασμό εκδίκησης» 84 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ την αποκαλούμενη  «Ημέρα Απελευθέρωσης».

Ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μοναξιά του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ σε μια ανάρτησή του στο Truth Social νωρίς το πρωί της Πέμπτης: «Τι μέρα, αλλά έρχονται περισσότερες υπέροχες μέρες!!!».
Το Πεκίνο πιθανότατα θα επιβάλει περαιτέρω ελέγχους στις εξαγωγές προϊόντων που χρειάζονται οι αμερικανικές εταιρείες για την παραγωγή τσιπς και άλλων προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μαύρες λίστες εκατέρωθεν είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν σε μια προσπάθεια να αναγκαστούν οι αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την πνευματική ιδιοκτησία ή να τους απαγορευτεί να δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, καθώς 200 αμερικανικές εταιρείες έχουν δηλώσει τα τελευταία χρόνια ότι η Κίνα είναι η κορυφαία πηγή γεωπολιτικού κινδύνου, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας παρέμειναν στο μήνυμα, με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου να ανακοινώνει : «Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον δικό τους δρόμο, η Κίνα θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος».

Το Πεκίνο στράφηκε επίσης σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Καμπότζη, το Λάος και η Ταϊλάνδη για να καλύψει τα εμπορικά της ελλείμματα.

Ήδη, κινεζικές εταιρείες λαμβάνουν ακυρώσεις από τις αμερικανικές ομολόγους τους. Μετά την πρόσθετη αύξηση των δασμών του Τραμπ, ο επικεφαλής ενός εργοστασίου παραγωγής παιχνιδιών στην επαρχία Γκουαντόνγκ είπε ότι ένας πελάτης στη Βαλτιμόρη ακύρωσε αμέσως μια παραγγελία του Μαρτίου που επρόκειτο να αποσταλεί τον Ιούνιο, ζητώντας του συγγνώμη στα κινέζικα.

Επικεφαλής σε κινεζικά εργοστάσια ρούχων και μηχανημάτων είπαν στους New York Times ότι ανησυχούν για τις μελλοντικές παραγγελίες και για το αν οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αποστολές από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό στο μέλλον, εάν επιμείνουν οι δασμοί, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ενώ πολλά κινεζικά εργοστάσια προσφέρουν εκπτώσεις και προσπαθούν να βρουν αγοραστές σε άλλες χώρες ή ακόμη και να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την παραγωγή για να προσπαθήσουν να ρίξουν το βάρος στους Αμερικανούς εισαγωγείς.

Ήδη, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές για τα προϊόντα της Apple, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα, θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Τελικά, η Κίνα μπορεί να επιχειρήσει να πολεμήσει σε αυτόν τον πόλεμο επιχειρώντας με διαφορετικό τρόπο.

Η χώρα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από τη μεγάλη χρηματοδότηση της κατασκευής κατοικιών στην κατασκευή εργοστασίων με χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD κατασκευάζει δύο εργοστάσια που θα ήταν μεγαλύτερα  στον κόσμο στη Γερμανία.

Επίσης οι Κινέζοι έχουν επικεντρωθεί σε εργοστάσια που παράγουν αυτοκίνητα, τηλέφωνα και ακόμη και λιπάσματα, που προορίζονται για αποστολή σε όλο τον κόσμο.

Οι εξαγωγές αποτελούν το 20 τοις εκατό του ΑΕΠ της Κίνας και συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές εξαγωγές έχουν μειωθεί, αποτελώντας μόνο το 11% του ΑΕΠ, από 13,6% το 2012.

Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ είπε ότι οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν κατά 3% το 2024, αξίας 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής με την Κίνα αυξήθηκε στα 295 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ένας αδυσώπητος πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, με στόχο να πάθει η κινεζική πλευρά, ότι έπαθε η Ιαπωνία της δεκαετία του 1990, όταν η χώρα αυτή είχε τρομερή οικονομική άνοδο, ένα μεγάλο  χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, και τα ιαπωνικά αυτοκίνητα είχαν κατακλύσει την αμερικανική αγορά.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με την Ελλάδα ώστε να ενισχυθούν οι συνέργειες των αναπτυξιακών στρατηγικών, αλλά και να εμβαθύνει τη συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά.

Το Πεκίνο επιζητεί επίσης, συνεργασία στην πράσινη οικονομία, την ψηφιακή οικονομία και την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.

Οι Κινέζοι μετά την παρουσία τους στον ΟΛΠ, που αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυσή τους στην Ελλάδα, έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους για τοποθετήσεις και σε άλλους κλάδους.

Οι οικονομικός πόλεμος που βλέπουμε τώρα σε ζωντανή μετάδοση, αφορά τα προεόρτια μιας στρατιωτικής αναμέτρησης μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων για την τεράστια περιοχή του Ειρηνικού, ο οποίος θα εμπλέξει ολόκληρο τον πλανήτη.          

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ