Οι εργασίες για το φράγμα των Τριών Φαραγγιών της Κίνας, τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ολοκληρώθηκαν το 2006. Βρίσκεται στον ποταμό Yangtze, δυτικά της πόλης Yichang στην επαρχία Hubei, το έργο χρειάστηκε 17 χρόνια και κόστισε 37 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί.
Ο σκοπός του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών
Το υδροηλεκτρικό φράγμα παράγει τώρα περίπου 0,54 Twh ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα, αρκετή για να τροφοδοτήσει 5,4 εκατομμύρια νοικοκυριά για ένα μήνα.
Όχι μόνο τροφοδοτεί τις κοινότητες, αλλά η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα Τρία Φαράγγια ήταν απαραίτητα για να σταματήσουν οι συνεχείς καταστροφικές πλημμύρες σε χαμηλότερα εδάφη.
Ωστόσο, περίπου 1,5 εκατομμύριο ντόπιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς 13 πόλεις και 140 κωμοπόλεις της χώρας πλημμύρισαν για να γίνει πραγματικότητα το έργο. Και τώρα, η χώρα έχει προτείνει ένα ακόμη μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα κατά μήκος του ποταμού Yarlung Zangbo, το οποίο θα μπορούσε να είναι τρεις φορές πιο ισχυρό από τα Τρία Φαράγγια.
Αυτό έχει ανησυχήσει τους εμπειρογνώμονες του περιβάλλοντος· ειδικά αν σκεφτεί κανείς τον αντίκτυπο που είχαν ήδη τα Τρία Φαράγγια στον πλανήτη μας...
Πώς το φράγμα επιβράδυνε την περιστροφή της Γης
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανησυχούσε για διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών, της ρύπανσης, των κατολισθήσεων και των θεμάτων σεισμικής δραστηριότητας.
Η NASA εξήγησε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου της Γης: «Η επική κλίμακα του έργου του φράγματος ταιριάζει με το επίπεδο διαμάχης που συνεχίζει να δημιουργεί.
«Οι ανησυχίες για τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τη μετεγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων και τις πλημμύρες 13 πόλεων, περισσότερων από 1300 χωριών, αρχαιολογικών τοποθεσιών και χωματερών επικίνδυνων αποβλήτων εκφράστηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού και της υλοποίησης.
"Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες περιλαμβάνουν αυξημένη σεισμικότητα από τη φόρτωση του νερού, κατολισθήσεις, αλλαγμένα οικοσυστήματα, συσσωρευμένη ρύπανση, αυξημένες πιθανότητες για ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό και αλλαγές αλατότητας στις εκβολές του Yangtze".
Σαν να μην έφτανε αυτό, το φράγμα έχει επίσης επηρεάσει την περιστροφή της Γης καθώς ταξιδεύει μέσα στο σύμπαν.
Η NASA εξήγησε ότι οι μεγάλες αλλαγές στο πού βρίσκεται η μάζα στη Γη μπορούν να έχουν μικρές επιρροές στο πώς περιστρέφεται ο πλανήτης μας - γνωστή ως αδράνεια του.
Ο Δρ Benjamin Fong Chao, γεωφυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, εξήγησε ότι το γιγαντιαίο φράγμα έχει χωρητικότητα 40 κυβικών χιλιομέτρων.
Αυτό ισοδυναμεί με 10 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού - παρόμοια με την ποσότητα μάζας που μετατοπίστηκε στοn σεισμό και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004, το οποίο καταγράφηκε στα 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η NASA δήλωσε ότι ο σεισμός μείωσε τη διάρκεια της ημέρας κατά 2,68 μικροδευτερόλεπτα.
Σε αντίθεση με αυτό, η διαστημική υπηρεσία δηλώνει ότι όταν το φράγμα των Τριών Φαραγγιών βρίσκεται στο πληρέστερο σημείο του, δημιουργεί στην πραγματικότητα μια πολύ μικρή αντίσταση στην περιστροφή της Γης - κάνοντας την ημέρα μεγαλύτερη.
Οι υπολογισμοί του ίδιου του Δρ Chao λένε ότι θα αυξήσει τη διάρκεια μιας ημέρας κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα καθώς και θα μετακινήσει τη θέση του πόλου της Γης κατά περίπου δύο εκατοστά.
Ενώ αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι οριακές - και μπορούν να προκληθούν από φυσικές καταστροφές - σίγουρα χρησιμεύει ως προειδοποίηση...