Αν νομίζατε πως τα μελλοντικά σχέδια του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξα που να μάθετε τα σχέδια των Κινέζων. Το πολεμικό ναυτικό της ασιατικής υπερδύναμης (PLAN) έχει βλέψεις για πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων του, συμπεριλαμβανομένης της ναυπήγησης πολλών ακόμη αεροπλανοφόρων. Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή του τέταρτου τέτοιου πλοίου του Πεκίνου, το οποίο αναμένεται να είναι πολύ πιο προηγμένο από τα προηγούμενα.
Ο Φόβος και ο Τρόμος των Θαλασσών
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ξένες πηγές, τα σχέδια της Κίνας αφορούν την επιχείρηση συνολικά 6 αεροπλανοφόρων μέχρι το 2035. Εάν το καταφέρει αυτό φυσικά και η ναυτική ισχύ της χώρας θα αυξηθεί κατακόρυφα, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας πως σε αυτό το προσεχές διάστημα θα παραδοθούν και άλλα νέα πλοία, όπως αντιτορπιλικά, φρεγάτες, συμβατικά και πυρηνικά υποβρύχια, πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων κλπ.
Αν καταφέρει να ολοκληρώσει το πλάνο του το Πεκίνο μέχρι το 2035 τότε πραγματικά θα έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό επίτευγμα. Ειδικά δεδομένου του γεγονός πως το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το οποίο αποκαλείται Liaoning και ήταν ουσιαστικά ένα ουκρανικό ανακατασκευασμένο ουκρανικό σκάφος, έγινε ετοιμοπόλεμο και τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2016. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 9 χρόνια, δηλαδή από το 2016 μέχρι το 2035, η Κίνα σκοπεύει να αποκτήσει 6 νέα αεροπλανοφόρα για τον στόλο της.
Το δεύτερο αεροπλανοφόρο του κινεζικού ναυτικού ονομάστηκε Shandong (Type 001) και σε αντίθεση με το πρώτο παράχθηκε 100% εγχώρια. Καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2017. Το τρίτο αεροπλανοφόρο ονόματι Fujian (Type 002) καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 2022 και κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε λειτουργία το 2025. Να προσθέσουμε τέλος πως πολύ πρόσφατες αναφορές τονίζουν πως η Κίνα βρίσκεται σήμερα στην διαδικασία ανάπτυξης του τέταρτου αεροπλανοφόρου της (Type 004), το οποίο ίσως σχεδιαστεί με πυρηνικό σύστημα ισχύος.
Λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η Κίνα στον ναυτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον κλάδο των αεροπλανοφόρων, το σχέδιο της για 6 νέα πλοία μέχρι το 2035 δεν θα μπορεί παρά να φαίνεται στους ειδικούς ως αρκετά εφαρμόσιμο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως θα επιτευχθεί χωρίς δυσκολίες και προκλήσεις για το Πεκίνο, αφού εκτός από το να τα κατασκευάσει το κινεζικό πολεμικό ναυτικό πρέπει πρώτα να τα αναπτύξει και να τα σχεδιάσει με τόσο προηγμένες δυνατότητες που θα μπορούν να κυριαρχούν στις θάλασσες για πολλές δεκαετίες.