Η Κίνα ανησυχεί για μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και θέλει η Μόσχα και το Κίεβο να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες "το συντομότερο δυνατό", είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ στον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με το Reuters και το Reuters και AFP.
«Η Κίνα φοβάται μήπως επιδεινωθεί η κρίση και βγει εκτός ελέγχου. Ελπίζει ότι όλα τα μέρη θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, θα παραμείνουν ορθολογικά, θα δείξουν αυτοσυγκράτηση και θα επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό και θα επιστρέψουν στον δρόμο μιας πολιτικής διευθέτησης», είπε ο Γκανγκ στον Κουλέμπα, σύμφωνα με δελτίο τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα εκφράζει την ελπίδα της ότι η Ουκρανία και η Ρωσία δεν θα κλείσουν την πόρτα σε μια πολιτική λύση, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια δήλωση, που επικαλείται το Reuters.
Είναι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και της Ουκρανίας από τότε που ο Qin Gang ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της διπλωματίας στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το Πεκίνο, το οποίο απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, προέτρεψε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση που θα οδηγήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, όπως περιγράφεται στο έγγραφό του 12 σημείων για μια «πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας ".
Αυτό το σχέδιο, απαιτεί την προστασία των πολιτών και τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας. Σε αυτό το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών - με αυτό γίνεται επίσης κατανοητό ότι η Ουκρανία, η οποία έχει ένα μέρος της επικράτειας τον έλεγχο της Ρωσίας, σημειώνει το AFP.
Αυτό το κινεζικό έγγραφο έγινε δεκτό με επιφύλαξη από τη Δύση, καθώς η Κίνα, επίσημα ουδέτερη, δεν καταδίκασε ποτέ δημόσια τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κινεζική διπλωματία προσπαθεί να επιβληθεί ως μεσολαβητής σε αυτή τη σύγκρουση. Ωστόσο, η θέση της ως στενού εταίρου της Μόσχας την αποκλείει στα μάτια πολλών δυτικών χωρών. Την Πέμπτη, ο Qin Gang επανέλαβε την υποστήριξή του σε αυτό το κινεζικό έγγραφο 12 σημείων, ενώ επιβεβαίωσε ότι το Πεκίνο έχει «διατηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση για το ζήτημα της Ουκρανίας μέχρι στιγμής».
«Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και στη μάχη, για να αμβλύνει την κρίση και να διασφαλίσει την επιστροφή στην ειρήνη», τόνισε. «Ελπίζουμε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, δεν θα κλείσουν την πόρτα σε μια πολιτική διευθέτηση», επέμεινε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια να έχει εικονική συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι δύσκολο για την Κίνα να πείσει τη Ρωσία και την Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ορισμένοι από αυτούς επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «πίσω κανάλι» για να ωθήσει τα μέρη προς τις συνομιλίες.
Κατηγορούμενη πρόσφατα από τις ΗΠΑ ότι σκέφτεται να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, η Κίνα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε τέτοια πρόθεση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα μέσα ενημέρωσης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας ανέφερε την Πέμπτη ότι συζήτησε με τον ομόλογό του στην Κίνα, χώρα σύμμαχο της Ρωσίας, για σεβασμό της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας, ενώ το Πεκίνο επιμένει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. «Συζητήσαμε τη σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter μετά από αυτή την τηλεφωνική συνομιλία με τον Τσιν Γκανγκ.
Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του σεβασμού των συνόρων κυρίαρχων κρατών.