Η υπουργός Στρατού των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για να κερδίσουν έναν μελλοντικό πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν, ενισχύοντας τις στρατιωτικές τους αναπτύξεις στην περιοχή.
«Προσωπικά δεν είμαι της άποψης ότι επίκειται μια αμφίβια εισβολή στην Ταϊβάν», δήλωσε η Γουόρμουθ σε εκδήλωση του American Enterprise Institute, σύμφωνα με τη Voice of America. «Αλλά προφανώς πρέπει να προετοιμαστούμε, να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Το σχέδιο της Γουόρμουθ θα περιλαμβάνει την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων και προηγμένων όπλων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων. Είπε ότι η συσσώρευση θα είναι μια προσπάθεια αποτροπής του πολέμου με την Κίνα, αν και το Πεκίνο έχει αυξήσει τη στρατιωτική του δραστηριότητα στην περιοχή ως απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ.
Η Γουόρμουθ παρουσίασε τρεις τρόπους με τους οποίους ο αμερικανικός στρατός θα δούλευε για τη δημιουργία δυνάμεων στην περιοχή. Πρώτον, αυξάνοντας τη συνεργασία με τους συμμάχους, κάτι που είπε ότι θα «περιπλέξει» τη λήψη αποφάσεων του Πεκίνου. Δεύτερον, ο Στρατός θα δημιουργήσει «κέντρα διανομής θεάτρου» για την προ-τοποθέτηση όπλων και άλλων προμηθειών στην περιοχή.
Ανέφερε την Αυστραλία και την Ιαπωνία ως δύο μέρη όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν όπλα και είπε ότι ο μη θανατηφόρος εξοπλισμός μπορεί να αποθηκευτεί στις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη. Η τρίτη πτυχή του σχεδίου θα ήταν να τοποθετηθούν πιο ορατές δυνάμεις μάχης στην περιοχή. «Στόχος μας είναι να έχουμε δυνάμεις του στρατού στον Ινδο-Ειρηνικό επτά με οκτώ μήνες το χρόνο», είπε η Γουόρμουθ.
Όταν ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή, η Γουόρμουθ είπε ότι ο ρόλος του Στρατού θα είναι να δημιουργήσει «βάσεις για το Ναυτικό, τους Πεζοναύτες, την Πολεμική Αεροπορία» και να «παρέχει υποστήριξη εντός του θεάτρου» χρησιμοποιώντας τα αποθέματα όπλων και τα σκάφη. Είπε ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα έχει επίσης έναν ρόλο να παίξει στην αμερικανική πατρίδα.
«Εάν μπαίναμε σε έναν μεγάλο πόλεμο με την Κίνα, η πατρίδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα κινδύνευε επίσης, τόσο με κινητικές όσο και με μη κινητικές επιθέσεις. Είτε πρόκειται για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, είτε σε αγωγούς, τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία, θα κληθεί να παράσχει αμυντική υποστήριξη στις πολιτικές αρχές», είπε.
Όταν ρωτήθηκε αν το αμερικανικό κοινό θα μπορούσε να αντέξει το επίπεδο των απωλειών που θα προέκυπταν από έναν πόλεμο με την Κίνα, είπε ότι θα μπορούσαν, ακριβώς «όπως κάναμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα διαθέτουν πυρηνικά όπλα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πιθανός πόλεμος θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για ολόκληρο τον κόσμο.
Η Γουόρμουθ είναι η τελευταία Αμερικανίδα αξιωματούχος που συζήτησε ανοιχτά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με την Κίνα. Νωρίτερα φέτος, ένας στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τεσσάρων αστέρων προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε πόλεμο με την Κίνα εντός δύο ετών και διέταξε τις δυνάμεις του να προετοιμαστούν. «Ελπίζω να κάνω λάθος. Το ένστικτό μου μου λέει ότι θα πολεμήσω το 2025», δήλωσε ο στρατηγός Μάικ Μινιχάν, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας, για τον πόλεμο με την Κίνα σε ένα υπόμνημα που διέρρευσε.