Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που καταρρίφθηκε πρόσφατα από τον αμερικανικό στρατό, έχει κατακτήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις τελευταίες εβδομάδες, με άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν να εξετάζουν επί του παρόντος την πιθανότητα παρόμοια κινεζικά μπαλόνια να παραβίασαν τον εναέριο χώρο τους στο παρελθόν.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τέτοια μπαλόνια για να αναπτύξει υπερηχητικά όπλα. Το 2018, η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV μετέδωσε πλάνα ενός μπαλονιού σε μεγάλο υψόμετρο, που δεν διαφέρει από αυτό που διέσχισε τις ΗΠΑ και τον Καναδά την περασμένη εβδομάδα, ρίχνοντας κάτι που φαινόταν να είναι υπερηχητικά όπλα.
Το βίντεο έδειξε ένα μπαλόνι σε μεγάλο υψόμετρο που μετέφερε τρία ωφέλιμα φορτία σε σχήμα σφήνας, τα οποία έμοιαζαν με υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης (HGV), μέχρι ένα ορισμένο ύψος και στη συνέχεια τα πέφτει ως μέρος μιας δοκιμής όπλων.
Η South China Morning Post (SCMP) με έδρα το Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι τα HGV που έριξαν μπαλόνια ήταν μέρος μιας προσπάθειας ανάπτυξης κεφαλών ακριβείας για υπερηχητικά όπλα, τα οποία θα έδιναν στον κινεζικό στρατό ένα «ασταμάτητο πυρηνικά όπλο».
Τα ωφέλιμα φορτία σε σχήμα σφήνας φάνηκαν να μοιάζουν με τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν στενά το 2017 από το CCTV, που πιστεύεται ότι συνδέονται με το υπό ανάπτυξη DF-ZF HGV της Κίνας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2019.
Το DF-ZF HGV μπορεί να ταξιδέψει μεταξύ 5 και 10 Mach και να εκτελέσει ελιγμούς αποφυγής για να αντιμετωπίσει τις εχθρικές άμυνες. Μπορεί να μεταφερθεί από τον κινεζικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Dong Feng-17 (DF-17), ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 5-10 Mach και να φέρει συμβατικά ή πυρηνικά όπλα. Έχει αυτονομία 1.800-2.500 km και βάρος εκτόξευσης 15.000 kg.
Οι αναφορές δείχνουν επίσης ότι τα HGV που έπεσαν από το μπαλόνι στο βίντεο μπορεί να συνέβαλαν στην ανάπτυξη του υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης (HGV) που δοκιμάστηκε κρυφά από την Κίνα τον Ιούλιο του 2021, το οποίο πυροδότησε εκτεταμένη ανησυχία και πανικό στους ορειχάλκινους του στρατού των ΗΠΑ.
Το όχημα ολίσθησης ταξίδεψε περίπου 24.800 μίλια (39.911 χλμ.) στο διάστημα προτού εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και χτυπήσει τον επίγειο στόχο, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA). Η έκθεση της DIA αναφέρει ότι η δοκιμή πτήσης διήρκεσε περισσότερα από 100 λεπτά, καθιστώντας την «τη μεγαλύτερη απόσταση που διανύθηκε και τον μεγαλύτερο χρόνο πτήσης από οποιοδήποτε κινεζικό οπλικό σύστημα επίθεσης ξηράς μέχρι σήμερα».
Ο τότε Αντιπρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Τζον Χάιτεν (John Hyten) είπε ότι το HGV, το οποίο δοκιμάστηκε κρυφά, φαινόταν να προοριζόταν για πυρηνικό χτύπημα «πρώτης χρήσης» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μοιάζουν με όπλο πρώτης χρήσης», είπε ο Χάιτεν.
Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μπαλόνια για πυρηνικό χτύπημα EMP
Σύμφωνα με τον Πολ Κρέσπο (Paul Crespo), πρόεδρο του Κέντρου Αμερικανικών Αμυντικών Μελετών, το μπαλόνι, το οποίο κινήθηκε πρόσφατα στον εθνικό εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά, θα μπορούσε να είναι δοκιμαστικό για επίθεση με χρήση όπλου τοποθετημένου σε μπαλόνι. Ωστόσο, οι υπερηχητικοί πύραυλοι πιθανότατα δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή της Κίνας.
«Ενώ η Κίνα έχει δοκιμάσει στο παρελθόν υπερηχητικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μπαλόνια, αυτό δεν είναι μια πιθανή χρήση για αυτά τα αερόπλοια», είπε ο Κρέσπο στους The Epoch Times. «Η μεγαλύτερη απειλή είναι η αποστολή ενός ή περισσότερων από αυτά τα μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου πάνω από τις ΗΠΑ με μια μικρή πυρηνική συσκευή EMP (Ηλεκτρομαγνητικός Παλμός). Εκρηγνυόμενοι σε εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο, θα μπορούσαν να βλάψουν την ισχύ και τις επικοινωνίες σε όλες τις ΗΠΑ, προκαλώντας εκτεταμένο όλεθρο για ένα χρόνο ή περισσότερο χωρίς να αγγίξουν το έδαφος».
Σύμφωνα με τους EurAsian Times, οι ειδικοί στις ΗΠΑ ανησυχούν για την ευπάθεια της υποδομής δικτύου της χώρας σε πυρηνικές επιθέσεις ηλεκτρομαγνητικών παλμών (HEMP), προφανώς λόγω της έλλειψης επαρκούς προσοχής από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ένας Αμερικανός εμπειρογνώμονας στον πόλεμο EMP, ο αείμνηστος Δρ. Πήτερ Βίνσεντ Πράι (Peter Vincent Pry), δημοσίευσε μια έκθεση τον Ιούλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Εκτελεστικού Διευθυντή της Ομάδας Εργασίας EMP για την Εθνική και Εσωτερική Ασφάλεια, στην οποία παραθέτει πολλά κινεζικά στρατιωτικά κείμενα που μιλάνε σχετικά με τις επιθέσεις HEMP κατά των ΗΠΑ ως μέσο επικράτησης σε έναν πιθανό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, μια επιτυχημένη επίθεση EMP πάνω από την Ανατολική Ακτή θα μπορούσε να σκοτώσει το 90% του πληθυσμού μέσα σε ένα χρόνο από μια επίθεση και μπορεί να χρειαστούν 18 μήνες για να αποκατασταθεί το ηλεκτρικό δίκτυο και η κοινωνική τάξη.
Περίπου 99 πυρηνικοί αντιδραστήρες πιθανότατα θα λιώσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για την ψύξη τους και περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα έπρεπε να εκτοπιστούν από περιοχές γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς.
Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επίσης τρόπους για να χρησιμοποιούν τα μπαλόνια ως όπλα
Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν είναι η μόνη που αναπτύσσει νέους τρόπους για να οπλίζει μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου.
Ο στρατός των ΗΠΑ είναι επίσης γνωστό ότι εργαζόταν πάνω στην ιδέα που περιλαμβάνει ένα δίκτυο μπαλονιών μεγάλου υψόμετρου που πετούν στη στρατόσφαιρα, το οποίο ξεκινά σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 23.000 έως 66.000 πόδια, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτύξουν σμήνη drones, συμπεριλαμβανομένων περιπλανώμενων πυρομαχικών, πάνω από εχθρικό έδαφος.
Επίσης, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) επενδύει εκατομμύρια δολάρια σε αερόστατα μεγάλου υψόμετρου ικανά να πετούν σε υψόμετρα 60.000 – 90.000 ποδιών, τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για επιτήρηση και, ενδεχομένως, ακόμη και για την παρακολούθηση υπερηχητικών όπλων αντιπάλων.
Το Υπουργείο Άμυνας ενδιαφέρεται να ενσωματώσει μπαλόνια μεγάλου υψόμετρου και εμπορικούς δορυφόρους στην αλυσίδα θανάτωσης, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η χρήση τους ως κόμβοι επικοινωνίας και σύνδεσης δεδομένων, στοιχεία ISR (Intelligence, Surveillance, & Reconnaissance) κ.λπ.