Κίνα

Προειδοποίηση Σι Τζινπίνγκ προς 2.300 κομμουνιστές αντιπροσώπους: Να είστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να επιταχυνθεί η οικοδόμηση ενός στρατού παγκόσμιας κλάσης την Κυριακή στα εγκαίνια του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Στην ομιλία του που διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες πολύ μικρότερη από τις σχεδόν τρεισήμισι ώρες στο συνέδριο του 2017 - ο Xi περιέγραψε τα πέντε χρόνια από την τελευταία συνεδρίαση του κόμματος ως "εξαιρετικά ασυνήθιστα και ανώμαλα". «Μας περιμένουν δύσκολες στιγμές», είπε ο Σι Τζινπίνγκ, προειδοποιώντας για «δυνητικούς κινδύνους» και γιατί πρέπει να είμαστε «έτοιμοι για τα χειρότερα σενάρια».

«Προσαρμόσου και να είσαι προετοιμασμένος να αντέξεις τους δυνατούς ανέμους, τα τραχιά νερά και ακόμη και τις επικίνδυνες καταιγίδες», είπε ο Σι σε 2.300 αντιπροσώπους του κόμματος που ήρθαν στο Πεκίνο από όλες τις επαρχίες της Κίνας, μετέδωσε το DPA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζήτησε την ενίσχυση της ικανότητας διατήρησης της εθνικής ασφάλειας, διασφάλισης της παροχής τροφίμων και ενέργειας, διασφάλισης των αλυσίδων εφοδιασμού, βελτίωσης της ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών και προστασίας προσωπικών πληροφοριών, σύμφωνα με την Agerpres. Ο Πρόεδρος Τζινπίνγκ κάλεσε τη χώρα να ακολουθήσει αποφασιστικά την ηγεσία του κόμματός του για να αναζωογονήσει το κινεζικό έθνος και να επεκτείνει τον «σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά». «Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα», είπε. Σε διεθνές επίπεδο, ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε για «τεράστιους κινδύνους και προκλήσεις».

Μίλησε επίσης για «πρωτοφανείς παγκόσμιες αλλαγές τον περασμένο αιώνα». Εκανε σαφή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι Τζινπίνγκ και τόνισε ότι το Πεκίνο απορρίπτει μια «ψυχροπολεμική νοοτροπία» στις διεθνείς σχέσεις. Η Κίνα «αντιτίθεται κατηγορηματικά σε κάθε μορφή ηγεμονίας και πολιτικής εξουσίας, στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, στις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και στα διπλά μέτρα και μέτρα».

«Η Κίνα ακολουθεί αποφασιστικά μια ανεξάρτητη και ειρηνική εξωτερική πολιτική», επέμεινε ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ανέφερε τις λέξεις «ασφάλεια» ή «ασφάλεια» 73 φορές, από 55 φορές το 2017, σύμφωνα με μεταγραφές του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, και είπε ότι η χώρα θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ικανότητας στρατηγικής αποτροπής. Συγκριτικά, ο πρόεδρος ανέφερε την λέξη «μεταρρυθμίσεις» 16 φορές στην τηλεοπτική του ομιλία την Κυριακή, πολύ λιγότερες από τις 70 αναφορές πριν από πέντε χρόνια, σημειώνει το Reuters.

Ο Σι επιβεβαίωσε την υποστήριξη για τον ιδιωτικό τομέα και το να επιτρέπει στις αγορές να διαδραματίσουν βασικό ρόλο καθώς η Κίνα τελειοποιεί ένα «σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα» και προωθεί την «κοινή ευημερία». «Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα υψηλού επιπέδου σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα της αγοράς... χωρίς δισταγμό να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε το σύστημα δημόσιας ιδιοκτησίας, να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε χωρίς δισταγμό την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, να εκμεταλλευτούμε πλήρως τον αποφασιστικό ρόλο της αγοράς στην κατανομή των πόρων και ας κάνουμε καλύτερη αξία ο ρόλος της κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας:

«Μέσα από συνεχή αγώνα, πραγματοποιήσαμε το χιλιετές όνειρο του κινεζικού έθνους για μέτρια ευημερία». Στη δεκαετία του στην εξουσία, ο Xi, τώρα 69 ετών, οδήγησε την Κίνα σε μια όλο και πιο αυταρχική πορεία που έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια, τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας στο όνομα της «κοινής ευημερίας», σε μια πιο δυναμική διπλωματία, έναν ισχυρότερο στρατό και την εντατικοποίηση της πίεσης να προσαρτήσει τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν , γράφει το Reuters.

Ο γιος ενός επαναστάτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Σι αναζωογόνησε ένα κόμμα που είχε γίνει βαθιά διεφθαρμένο και όλο και πιο άσχετο, επεκτείνοντας την παρουσία του σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Το συνέδριο του κόμματος , το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, επικεντρώνεται στην επέκταση της εξουσίας του Xi αφού κατάργησε τα όρια της προεδρικής θητείας το 2018, ανοίγοντας το δρόμο για να κυβερνήσει για τρίτη πενταετή θητεία, ή και περισσότερο.

Έτσι, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι δεν διαφώνησαν σχεδόν ποτέ με την πολιτική του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, αναμένεται, μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων, να επιβεβαιώσουν εκ νέου τον Σι Τζινπίνγκ ως το πιο ισχυρό αξίωμα του κόμματος, γενικό γραμματέα από την Κίνα, ως πρόεδρο του Κεντρικού Στρατού. Επιτροπή, καθώς και για τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας, εδραιώνοντας τη θέση του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Η προεδρία του Σι αναμένεται να ανανεωθεί τον Μάρτιο στην ετήσια σύνοδο του κινεζικού κοινοβουλίου. Οι αναλυτές γενικά δεν αναμένουν σημαντική αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση σε μια τρίτη θητεία του Σι .

Μεταξύ των πιο ασυνήθιστων εκπροσώπων που ήταν παρόντες στο Συνέδριο, το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε τον αστροναύτη Γουάνγκ Γιαπίνγκ, την πρώτη Κινέζα που έκανε διαστημικό περίπατο και τον Ολυμπιονίκη στο πατινάζ ταχύτητας Γου Ντάτζινγκ και μεταξύ των πολιτικών - τον Ζανγκ Γκαόλι, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που κατηγορήθηκε από ο σταρ τενίστας Peng Shuai ότι την «ανάγκασε» να κάνει σεξ μαζί του, πριν αποσύρει μετά την ευρεία δημοσιότητα της υπόθεσης στο εξωτερικό, ο γκριζομάλλης προκάτοχος του Xi, Hu Jintao, αλλά όχι ο Jiang Zemin, στα 96, που ανέλαβε ηγεσία της χώρας αμέσως μετά την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Το Κογκρέσο, το οποίο διεξάγεται ως επί το πλείστον κεκλεισμένων των θυρών, τηρεί αυστηρά μια πολιτική «μηδενικού COVID». Σύμφωνα με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, όλοι οι σύνεδροι φορούν μάσκα, εκτός από την πρώτη σειρά, όπου κάθονται διασημότητες. Από την Παρασκευή, οι δημοσιογράφοι και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν κλειδωθεί σε μια υγειονομική φούσκα, με υποχρεωτικές μάσκες και καθημερινές εξετάσεις PCR.

Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία της εκδήλωσης, η κινεζική πρωτεύουσα πήρε την όψη ενός αδιαπέραστου φρουρίου, με αστυνομικούς και εθελοντές να σταθμεύουν σε μεγάλες διασταυρώσεις στο Πεκίνο. Από την Πέμπτη, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί μετά τη σύντομη -και εξαιρετικά ασυνήθιστη- εμφάνιση πανό εχθρικών προς τον Σι Τζινπίνγκ. Καμία πληροφορία δεν έχει δημοσιοποιηθεί σχετικά με την τύχη του συγγραφέα ή των συγγραφέων, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο σημειώνει επίσης ότι, στην ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ δεν έκανε καμία αναφορά στο Σιντζιάνγκ, όπου οι δυτικές χώρες κατηγορούν το Πεκίνο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μουσουλμανικών μειονοτήτων. οι Ουιγούροι.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ