Η Κίνα αναπτύσσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Αφρική εδώ και αρκετά χρόνια με βάση την πρωτοβουλία Belt and Road. Σύμφωνα με το Πεκίνο, αυτές οι σχέσεις βασίζονται επίσης στη φιλική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των αφρικανικών χωρών με τις οποίες συνδέεται εμπορικά και οικονομικά. Ωστόσο, ο ασιατικός γίγαντας έχει επίσης κατηγορηθεί για «νεοαποικισμό» και ορισμένες χώρες - ειδικά οι δυτικές χώρες - βλέπουν με καχυποψία την επέκταση της Κίνας στην αφρικανική ήπειρο.
Το Πεκίνο είναι ήδη ο κύριος εμπορικός εταίρος για πολλές χώρες της υποσαχάριας ηπείρου. Σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου που συγκέντρωσε η IEEE, η εμπορική ανταλλαγή - η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια - θα φτάσει τα 300.000 εκατομμύρια δολάρια το 2035.
Ωστόσο, το εμπόριο και η οικονομία δεν είναι οι μόνοι τομείς μέσω των οποίων η Κίνα επιδιώκει να εγκατασταθεί στην Αφρική. Από τότε που άνοιξε μια στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί το 2017 - την πρώτη στο εξωτερικό - το Πεκίνο έχει διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αυξήσει τη στρατιωτική του επέκταση στην Αφρική, αυξάνοντας έτσι τη δύναμή του παγκοσμίως. Όπως επισημαίνει ο Paul Nantulya του Africa Center, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 Κινέζοι στρατιώτες που σταθμεύουν μόνιμα στη βάση στο Τζιμπουτί. Επιπλέον, το Πεκίνο έχει κατασκευάσει μια αποβάθρα με τη δυνατότητα να στεγάσει ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο, σύμφωνα με τα λόγια του Nantulya, «επιτρέπει στην Κίνα να προβάλει τη δύναμή της πέρα από τον Δυτικό Ειρηνικό».
Το ίδιο συμβαίνει με αυτή τη στρατιωτική βάση όπως και με την κινεζική εμπορική επέκταση στην Αφρική. Παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο υπερασπίζεται τις καλές του προθέσεις - στην προκειμένη περίπτωση καταπολέμηση της πειρατείας και διατήρηση της ειρήνης - πολύ λίγα είναι γνωστά για την εγκατάσταση και τις δραστηριότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) στη χώρα. «Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τη συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Κίνας και Τζιμπουτί, καθώς τα δικαστήρια και τα μέσα ενημέρωσης του Τζιμπουτί δεν είναι ανεξάρτητα», εξηγεί ο Nantulya.
Μετά το Τζιμπουτί, αναλυτές και δημοσιογράφοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη χώρα όπου η Κίνα θα δημιουργήσει την επόμενη στρατιωτική της βάση στην ήπειρο. Το Africa Center υποδεικνύει ως πιθανούς προορισμούς την Ισημερινή Γουινέα, την Αγκόλα ή τη Ναμίμπια, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν την Αγκόλα, την Κένυα, τις Σεϋχέλλες και την Τανζανία, αν και δεν αποκλείουν ούτε την Ισημερινή Γουινέα. «Εκεί που έχουν αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη έλξη είναι στην Ισημερινή Γουινέα», δήλωσε ο Στρατηγός του Στρατού Stephen J. Townsend, διοικητής της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ, σε δήλωση του Υπουργείου Άμυνας.
Όπως και να έχει, είναι πιθανό η κατασκευή της εν λόγω υποδομής να γίνει μυστικά, όπως έχει ήδη συμβεί με τη βάση Ream στην Καμπότζη -που θα αντιπροσώπευε τη δεύτερη κινεζική στρατιωτική εγκατάσταση στο εξωτερικό- ή με αυτή του Τζιμπουτί. Αναφορικά με τη βάση της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας, το Πεκίνο έκανε νύξεις σε «κακόβουλες εικασίες», ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτή του Τζιμπουτί μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Εμπόριο, οικονομία και άμυνα: Έννοιες που συμβαδίζουν
Η Κίνα άρχισε να κοιτάζει την αφρικανική ήπειρο σε στρατιωτικά θέματα στις αρχές της χιλιετίας. Το 2000 διοργανώθηκε το πρώτο Φόρουμ Συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Αφρικής - έκτοτε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οκτώ εκδηλώσεις αυτού του τύπου, η τελευταία το 2021 - που βασίστηκε στην κινεζική στρατηγική στην Αφρική. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2004, ο πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο αποκάλυψε την ιδέα μιας «νέας ιστορικής αποστολής» για τον PLA που θα του επέτρεπε να εκτελεί «διάφορες στρατιωτικές αποστολές».
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2011, το Πεκίνο λύγισε τις στρατιωτικές του δυνάμεις εν μέσω της κρίσης στη Λιβύη. Ο ασιατικός γίγαντας έστειλε ένα πολεμικό πλοίο και στρατιωτικά αεροπλάνα για να απομακρύνουν τους περισσότερους από 35.000 Κινέζους που βρίσκονταν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Πολλοί από αυτούς τους πολίτες εργάζονταν στη λιβυκή βιομηχανία πετρελαίου ή συμμετείχαν σε κατασκευαστικά έργα.
Αυτό αντικατοπτρίζει πώς, καθώς η Κίνα εγκαθίσταται εμπορικά και οικονομικά στην Αφρική, ο PLA είναι υπεύθυνος για την υπεράσπιση αυτών των συμφερόντων. Όπως επισημαίνει το Foreign Policy, η Λευκή Βίβλος για την Άμυνα της Κίνας του 2015 προσδιόρισε για πρώτη φορά την προστασία των «εξωτερικών συμφερόντων» ως «στρατηγική αποστολή» αυτού του στρατού. Αργότερα το 2019, αυτό το έγγραφο αναγνώρισε ότι ο PLA αναπτύσσει «υποδομές logistics στο εξωτερικό» για να ενισχύσει την υποστήριξη στο εξωτερικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων.
Αφρική μπροστά στην κινεζική στρατιωτική επέκταση
Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν αυτή την επέκταση ως απειλή και την Κίνα ως ανταγωνισμό στην ήπειρο. Αλλά τι σκέφτονται τα αφρικανικά έθνη για αυτό; Όπως αναφέρει το Africa Center, η κοινωνία είναι έντονα διχασμένη. Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις βλέπουν τη δημιουργία κινεζικών στρατιωτικών βάσεων ως ευκαιρία να εδραιωθούν στην εξουσία και να κερδίσουν έσοδα, οι πολίτες τείνουν να είναι πιο επιφυλακτικοί με τέτοια σχέδια.
«Οι περισσότεροι Αφρικανοί βλέπουν την επιρροή της Κίνας ως θετική, εν μέρει λόγω των μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές, τη γεωργία, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η Κίνα αρχίσει να θεωρείται μια στρατιωτική δύναμη που επικεντρώνεται στην επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και όχι ως αναπτυξιακός εταίρος», προειδοποιεί ο Nantulya.
Η Αφρικανική Ένωση έχει επίσης δείξει ανησυχία για τον αριθμό των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην ήπειρο, καθώς και για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αυτού του τύπου. Ήδη το 2016, η ΑΕ ζήτησε από τις χώρες να είναι «επιφυλακτικές» όταν υπογράφουν συμφωνίες που διευκολύνουν τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων. Αυτή η ανησυχία τονίζεται ξανά στην ατζέντα για την ειρήνη και την ασφάλεια του οργανισμού το 2019.
Το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας στην Αφρική (ISS Africa), στο πλαίσιο του κινδύνου φιλοξενίας πολλαπλών ξένων βάσεων, υπογραμμίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφορετικών στρατών, κάτι που μπορεί να βλάψει την περιφερειακή ασφάλεια. Η οργάνωση επισημαίνει, ακριβώς, «την αντιπαλότητα που αναπτύσσεται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στο Τζιμπουτί».
Ο ISS Africa κατηγορεί ξένες δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν την ήπειρο ως ζώνη για να αναπτύξουν την ανταγωνιστικότητά τους. «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, η χώρα υποδοχής και η αφρικανική ήπειρος θα είναι το σκηνικό της αντιπαράθεσης, καθώς και οι αποδέκτες της καταστροφής που θα προκύψει», προσθέτει.