Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επίκειται σύμπραξη Τουρκίας-Κίνας-Μαλαισίας για έρευνες, εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές- Φωτογραφίζεται ΝΑ Μεσόγειος και Αιγαίο;

"Πρόεδρος Ερντογάν: Θα φιλοξενήσουμε τη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Ουκρανία και έκανε αξιολογήσεις .

Υπενθυμίζοντας ότι η επίσκεψή του στο Λβιβ μετά από πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy ήταν το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων στις συναντήσεις τους με τον Zelenskiy.

Εκφράζοντας ότι ο πόλεμος, που διαρκεί περίπου έξι μήνες, αποτελεί το κύριο θέμα των συνομιλιών, ο Ερντογάν είπε: «Μοιράστηκα για άλλη μια φορά μαζί του, τη θέση μας ότι η αλληλεγγύη και η υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη λύση του πολέμου μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων. Όπως είπα στον κ. Πούτιν κατά την επίσκεψή μου στο Σότσι, υπενθύμισα στον κ. Ζελένσκι ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε τη συνάντησή τους».

Χτίζοντας την Ουκρανία

Υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι εστίασαν στα βήματα που μπορούν να ληφθούν για την αύξηση των δραστηριοτήτων του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια της  τριμερούς επίσκεψης- συνάντησης.

Στη συνάντηση αυτή, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να αναβιώσει η διπλωματική διαδικασία.

Εκφράζοντας ότι συζήτησαν επίσης την έκταση της φυσικής καταστροφής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βοήθεια προς την Ουκρανία κατά την επίσκεψή του, ο Ερντογάν είπε: «Δήλωσα ότι η Τουρκία θα είναι δίπλα τους στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Ο κ. Ζελένσκι έχει επίσης ισχυρή υποστήριξη από τη χώρα μας, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις διπλωματικές του προσπάθειες

Δηλώνοντας ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου και του Υπουργείου Υποδομών της Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε: «Το μνημόνιο θα μας καθοδηγήσει στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας». 

Δηλώνοντας ότι συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία με τον στρατηγικό εταίρο Ουκρανία, ο Ερντογάν ευχήθηκε οι συναντήσεις να είναι επωφελείς για την περιοχή και για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα είναι διαφορετική φέτος

Υπενθυμίζοντας ότι είχε συναντήσεις με τον Πούτιν, τον Ζελένσκι και τον Γκουτέρες,  με τους οποίους ανέλαβε  πρωτοβουλίες από την αρχή του πολέμου, είπε:

"Έχουμε μπροστά μας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αναφερθήκατε σε αυτό στη δήλωσή σας. Είπατε ότι το επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης στην Ουκρανία είναι πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος.  Περιμένουμε ένα αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τη Σύνοδο του ΟΗΕ; Ποια είναι η εντύπωση που έχουμε από τον Ζελένσκι;"

Στις ερωτήσεις αυτές, ο Ερντογάν είπε:

Τα μηνύματα που θα δώσουμε ως Τουρκία και των άλλων χωρών είναι πολύ σημαντικά. Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνουμε τις προετοιμασίες μας ανάλογα και να κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Βεβαίως, όταν βλέπουμε τις εξελίξεις στον χώρο, έχει σχεδόν γίνει μηχανισμός διακοπής σε πολλά σημεία. Είχαμε απρόσμενες διακοπές. Γι' αυτό πιστεύω ότι θα ζήσουμε αυτή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ λίγο διαφορετικά».

Η Ρωσία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί

Υπενθυμίζοντας ότι έγιναν προειδοποιήσεις για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τη Ζαπορίζια, «Δεν θέλουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ». Τονίσατε. Θα παρέμβει η Τουρκία για να παράσχει ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό καθώς και στον διάδρομο σιτηρών και να σταματήσει τις συγκρούσεις γύρω από αυτόν;»

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Ερντογάν είπε ότι το ζήτημα του Ζαπορόζιε δεν είναι ένα τυχαίο ζήτημα.

Τονίζοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά αυτό το έργο και να αναλάβει ένα συγκεκριμένο βάρος όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

"Η Ουκρανία έχει αποτελεσματικό και ικανό προσωπικό σε αυτόν τον τομέα. Ο Ζελένσκι μας ζήτησε συγκεκριμένα να αφαιρέσει η Ρωσία όλες τις νάρκες και παρόμοια κωλύματα εδώ, και αυτό το θέμα  να σταματήσει γρήγορα να είναι τρομακτικό ,γιατί είναι απειλή. Το Τσερνόμπιλ είναι απειλή. Δεν «θέλω να ζήσω».

Όταν το είπα αυτό, εννοούσα λίγο. Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον κ. Πούτιν και θα του ζητήσουμε συγκεκριμένα να κάνει αυτό που του αναλογεί, ως ένα σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη, από αυτή την άποψη. Έχουν επίσης τους δικούς τους στρατιώτες .Έχουν πάρει  υπό προστασία  το τεχνικό προσωπικό 

Οι σχέσεις με την Αίγυπτο

"Πρόσφατα ξεκίνησε η διαδικασία εξομάλυνσης με το Ισραήλ και αποφασίστηκε να διοριστούν πρεσβευτέςσε  Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τέλος το Ισραήλ.

 Δώσατε ένα παράδειγμα από την Αίγυπτο. Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να ονομάσουμε τις σχέσεις μας μια σχέση βασισμένη στην ενέργεια ;

Ο Ερντογάν έδωσε την εξής απάντηση στην ερώτηση:

«Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι αφορά περισσότερο την πολιτική. Αυτή είναι η απαίτηση της πολιτικής. Επομένως, δεν θα υπάρχει δυσαρέσκεια στην πολιτική. Θα είστε πάντα ήσυχοι. Θα έχετε την ευκαιρία να συναντηθείτε ανά πάσα στιγμή.

Για παράδειγμα, οι σχέσεις μας  με την Αίγυπτο δεν είναι στο υψηλότερο επίπεδο, δεν βρίσκεται στο επιθυμητό μέρος, αλλά τώρα είμαστε στην Αίγυπτο».

Ας συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά με τους φίλους μας στο κατώτερο επίπεδο, δηλαδή στο υπουργικό επίπεδο, και μετά ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα στο ανώτατο επίπεδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί ο αιγυπτιακός λαός είναι αδέρφια μας. Δεν είναι δυνατόν να προσβάλλουμε τον αιγυπτιακό λαό. "

Πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Πρέπει να κάνουμε περαιτέρω βήματα με τη Συρία. Κάνοντας αυτά τα βήματα, ελπίζω ότι θα διακόψουμε πολλά παιχνίδια σε ολόκληρη την περιοχή, δηλαδή σε αυτήν την περιοχή του ισλαμικού κόσμου με τους γείτονές μας."

Το γεωτρύπανο ABDULHAMID HAN 

"Υπήρξε μια σημαντική λεπτομέρεια στο NAVTEX που ανακοινώθηκε για το πλοίο τρυπάνι Abdulhamid Han. Τρία πλοία που ονομάστηκαν από τους Κύπριους αδερφούς μάρτυρες Hakan, Kutsi και Murat İlhan που σκοτώθηκαν στην Κύπρο συνοδεύουν τον Abdülhamid Han. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και ισχυρό μήνυμα. Στις από την άλλη, η στάση της ελληνικής πλευράς στην περιοχή του Αιγαίου είναι εμφανής. Τι είδους αξιολόγηση μπορείτε να κάνετε;».

Σε ερώτησή του, ο Ερντογάν εξέφρασε ότι είναι ευχάριστο και χαρούμενο για τα πλοία που φέρουν το όνομα των τριών αδελφών να συνοδεύουν το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han.

«Ελπίζω ότι αν αρχίσουν να λαμβάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα από εδώ, φυσικά, θα μας κάνει πολύ πιο χαρούμενους». είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο Abdulhamid Han, που έχει τη δυνατότητα να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα, είναι από τα λίγα πλοία στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

"Αυτή τη στιγμή είναι απαράμιλλο στον τομέα του. Έχει τέτοιο χαρακτηριστικό, τόση ομορφιά. Ελπίζουμε να υπάρξουν νέα καλά νέα. Για να δούμε τι θα φέρει. Βέβαια, κάποιοι, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πολύ ενοχλημένη από αυτό. Ονομάσαμε το πλοίο Abdulhamid Han. Είδες ποιος προσβλήθηκε από αυτό. Σκεφτείτε το. Ασχολείται με την πολιτική και ο ιστορικός λέει ότι ξέρει πολύ καλά την ιστορία. Πώς ξέρει την ιστορία; Μπορεί να φτάσει στο σημείο να μην σέβεται τον Abdulhamid Han.  Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ελπίζω να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με το τρυπάνι μας Abdulhamid Han. Θα το μοιραστούμε αυτό με το έθνος μας. Πάνω από όλα, ελπίζω το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο  θα είναι πολύ διαφορετικό από τη στιγμή που θα αρχίσει να βγαίνει από εμάς".

Επίσκεψη του Βασιλιά της Μαλαισίας

Υπενθυμίζοντας την επίσκεψη του βασιλιά της Μαλαισίας, σουλτάνου Αμπντουλάχ Ρι'αγιατουντίν Αλ Μουσταφά Μπιλάχ Σαχ στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε:

«Παρεμπιπτόντως, συζητήσαμε ορισμένα θέματα κατά την επίσκεψη του αξιότιμου βασιλιά της Μαλαισίας στη χώρα μας. Ένα από αυτά ήταν το θέμα της λήψης κοινού βήματος μεταξύ της Petronas και της Turkish Petroleum Corporation. Σχεδιάζουμε να εργαστούμε μαζί σε μία ή δύο περιοχές που έχουν καθοριστεί για αυτό το θέμα. Ελπίζω ότι θα κάνουμε ένα βήμα μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και την Turkish Petroleum Corporation για από τη μια πλευρά, ο Πετρόνας από την άλλη και οι Κινέζοι από την άλλη, ίσως με τρία πόδια.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας. Με όλα αυτά είμαστε πλέον δύναμη. Ο Θεός ελπίζω να δώσει το αποτέλεσμα», είπε.

«Είναι αυτές οι κοινές εξερευνητικές δραστηριότητες με τη Μαλαισία στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα ή σε  άλλες περιοχές;» Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο Ερντογάν, «Όχι, άλλο». απάντησε."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο  "Ο Ερντογάν σταθερά σε ρόλο διαμεσολαβητή - Θα μιλήσει στον Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια", είχαμε επισημάνει την στάση του Τούρκου Προέδρου για το θέμα, γεγονός που επαληθεύεται πλήρως και από το τουρκικό άρθρο

Πέραν όμως αυτού από τις παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου διαπιστώνονται επιπλέον τα εξής, Ελληνικού ενδιαφέροντος:

-Οι σχέσεις της Τουρκίας με την  Αίγυπτο δεν είναι σε υψηλό  και επιθυμητό επίπεδο για τον Ερντογάν, οπως και με το Ισραήλ

-Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει στείλει 3 πλοία να συνοδεύσουν  στο γεωτρύπανο Abdulhamid Han  με ονόματα συμβολικά από την Κύπρο, φωτογραφίζοντας   περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ που στη συνέχεια θα τρυπήσει αυτό

-Τέλος και ίσως και το σπουδαιότερο κατά την εκτίμησή μας από όλα, είναι  ότι ο Ερντογάν σκοπεύει σε σύμπραξη με Μαλαισία αλλά και Κίνα  για έρευνα-εξόρυξη σε μη κατανομαζόμενες από τον ίδιο θαλάσσιες περιοχές 

Άραγε θα δούμε αυτή τη σύμπραξη να παίρνει σάρκα και οστά σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο μελλοντικά;

Οψόμεθα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ