Εάν ποτέ προκύψει σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, η Ταϊπέι ελπίζει ότι ένα ανανεωμένο πρόγραμμα πυραύλων θα τη βοηθήσει να αντεπιτεθεί σε έναν πολύ πιο ισχυρό επιτιθέμενο.
Η Ταϊβάν έχει μεγάλες ελπίδες για τον πύραυλο χερσαίας επίθεσης Hsiung Sheng. Η συσκευή μπορεί να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα για να χτυπήσει κινεζικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου και αποθήκες ανεφοδιασμού. Θα μπορούσε επίσης να στοχοποιήσει αεροδρόμια για να απενεργοποιήσει τους διαδρόμους. Επιπλέον, ο πύραυλος εδάφους-αέρος Sky Bow III μπορεί να στοχεύσει εχθρικούς πυραύλους κρουζ και drones και να τους εκτινάξει από τον ουρανό. Ένα άλλο σύστημα μπορεί να καταστρέψει πλοία.
Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούν μέρος ενός πενταετούς σχεδίου ύψους 8 έως 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η κυβέρνηση της Ταϊβάν οικειοποιήθηκε το 2021 για να ανταποκριθεί καλύτερα στην απειλή της Κίνας, αναφέρει το 1945.
Χτύπημα βαθιά στην κινεζική επικράτεια
Ο πύραυλος Hsiung Sheng έχει βεληνεκές 621 μιλίων, κάτι που θα του επέτρεπε να πλήξει τη Γουχάν και να εμπλέξει στόχους κατά μήκος της ακτής της Κίνας, βόρεια ως το Κινγκντάο. Οι Ταϊβανέζοι αυξάνουν την παραγωγή του Hsiung Sheng φέτος και 100 θα πρέπει να παραχθούν μέχρι το 2025.
Αυτός ο πύραυλος διατίθεται σε δύο μοντέλα. Το ένα μοντέλο έχει κεφαλή με υψηλή εκρηκτικότητα για σκληρυμένους στόχους, όπως αποθήκες διοίκησης και εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού. Το άλλο έχει μια αποσπασματική κεφαλή για να βλάψει τους διαδρόμους.
Ο Chieh Chung, στρατιωτικός αναλυτής στο Ίδρυμα Εθνικής Πολιτικής στην Ταϊπέι, είπε ότι το Hsiung Sheng θα μπορούσε να φτάσει στις περισσότερες βάσεις υπό τη Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις στις επαρχίες Σαγκάη και Τσετσιάνγκ, καθώς και στο βορρά — στο Κινγκντάο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
«Θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα του εθνικού στρατού να καθυστερήσει ή να παραλύσει τον ρυθμό εισβολής των κινεζικών δυνάμεων στην Ταϊβάν, καθιστώντας δύσκολο για αυτούς να επιτύχουν έναν γρήγορο πόλεμο», είπε ο Chieh στο Φόρουμ Άμυνας Ινδο-Ειρηνικού τον Μάιο.
Περισσότερες επενδύσεις σε πυραύλους
Η Ταϊβάν σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει την ικανότητα κατασκευής πυραύλων της, αυξάνοντας από 207 σε 497 πυραύλους που παράγονται ετησίως. Η προσπάθεια θα περιλαμβάνει 34 νέα εργοστάσια κατασκευής πυραύλων. Το νησιωτικό έθνος σχεδιάζει να δαπανήσει το 60% του στρατιωτικού προϋπολογισμού του σε πυραύλους που θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν μια κινεζική επίθεση από αέρος ή από τη θάλασσα.
Ειδικά ο πύραυλος εδάφους-αέρος Sky Bow III θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για τους Ταϊβανέζους κατά τη διάρκεια μιας κινεζικής εισβολής. Αυτό είναι ένα πολύ παλαιότερο πυρομαχικό – οι πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του έγιναν το 2008 – αλλά η Ταϊβάν ελπίζει ότι μπορεί να γίνει στήριγμα στο πεδίο της μάχης. Μπορεί να προστατεύσει από εχθρικά πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό το όπλο χρησιμοποιεί ένα ημι-ενεργό ραντάρ αναζήτησης και μπορεί να αποκτήσει πολλούς στόχους ταυτόχρονα.
Τέλος, οι Ταϊβανέζοι δίνουν έμφαση στο Hsiung Feng III, έναν πύραυλο κρουζ κατά του πλοίου που προορίζεται για την άμυνα της ξηράς. Αυτό το βλήμα, με εμβέλεια 249 μιλίων, θα ήταν πολύτιμο για την επιβράδυνση μιας αμφίβιας επίθεσης από την Κίνα. Υπάρχουν 20 εκτοξευτές για αυτόν τον πύραυλο τώρα και 70 σχεδιάζεται να κατασκευαστούν μέχρι το επόμενο έτος.
Επίσκεψη VIP κάτω από μικροσκόπιο
Η Ταϊβάν θα πρέπει να επαινεθεί για την προσθήκη στον αμυντικό προϋπολογισμό της με πρόσθετες παύσεις για αυτά τα πυραυλικά συστήματα. Και τα τρία συστήματα είναι πολύ απαραίτητα και η παραγωγή τους δεν θα μπορούσε να γίνει σε πιο επισφαλή στιγμή. Η Κίνα λατρεύει να κροταλίζει, όπως πράγματι έδειξε όταν η Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε το νησί αυτή την εβδομάδα. Η Πελόζι πιθανότατα ενημερώθηκε για τις προσπάθειες της Ταϊβάν να κατασκευάσει περισσότερους πυραύλους και η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ίσως έθιξε το θέμα της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές είναι οι συζητήσεις που ενοχλούν ιδιαίτερα την Κίνα.
Το Πεκίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάπτυξη πυραύλων της Ταϊβάν. Θα παρακολουθήσει επίσης στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία για να δει πώς μια δύναμη εισβολής μπορεί να επιβραδυνθεί από ρουκέτες και πυρά πυροβολικού. Η Ταϊβάν μπορεί μόνο να αγωνιστεί για την κατασκευή περισσότερων πυραύλων καθώς το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου γίνεται πιο τεταμένο.