Η Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν και δεν άνοιξε μύτη... Ωστόσο υπάρχει η επόμενη μέρα...
Η πραγματική κρίση για την Ταϊβάν θα ξεκινήσει μετά την επιστροφή της Πελόζι στις ΗΠΑ, γράφει η Washington Post. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να εμφανιστεί "σε εβδομάδες, μήνες, χρόνια", λέει το άρθρο.
Ο Πούτιν από την άλλη έδωσε την δική του απάντηση
Ειδική ανάλυση
«Η Κίνα κατανοεί ότι τα αεροπλανοφόρα της είναι πολύ πιο αδύναμα από τα αμερικανικά. Αλλά ο πόλεμος σε αυτή την περιοχή, όπως φαίνεται, δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί. Είναι θέμα χρόνου», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Βασίλι Κασίν στη ρωσική εφημερίδα VZGLYAD. Νωρίτερα, αμερικανικά και κινεζικά αεροπλανοφόρα εισήλθαν στα στενά της Ταϊβάν εν μέσω επίσκεψης της επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.
«Τώρα δεν θα υπάρξει μάχη. Μάλλον οι Αμερικανοί απλώς θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της επίσκεψης της Πελόζι. Και από την κινεζική πλευρά θα υπάρξει επίδειξη δύναμης και δυσαρέσκειας. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει φυσικά η απάντηση του Πεκίνου. Και θα είναι ασυνήθιστα σκληρή», δήλωσε ο Βασίλι Κασίν, διευθυντής του HSE Center for Comprehensive European and International Studies (CCEMI), στρατιωτικός ειδικός.
«Ως επιλογή, μπορούμε να περιμένουμε στρατιωτικές ασκήσεις στα στενά της Ταϊβάν με παραβίαση της ζώνης οριοθέτησης και πυροβολισμούς σε προσεγγίσεις προς λιμάνια. Μια παρόμοια κατάσταση ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αλλά αυτό θα γίνει μετά την αποχώρηση της Πελόζι από την Ταϊπέι», διαβεβαιώνει ο ίδιος.
Ο ειδικός κάνει επίσης λόγο για αναπόφευκτη σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή. «Το ζήτημα θα επιλυθεί μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή, η Κίνα δεν θεωρεί τα αεροπλανοφόρα της ως αντίβαρο στον εχθρό. Το Πεκίνο ξεκινά αρχικά από το γεγονός ότι τα πλοία του είναι πιο αδύναμα. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό», εξήγησε.
«Πρώτον, τα κινεζικά πλοία είναι δομικά πιο απλά, αφού δημιουργήθηκαν με βάση τα σοβιετικά του έργου 1143.5, όπως το δικό μας Ναύαρχος Kuznetsov. Δεύτερον, δεν έχουν καταπέλτες, μεταφέρουν λιγότερα αεροσκάφη και δεν διαθέτουν καθόλου αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης. Τρίτον, οι Κινέζοι έχουν πολύ λιγότερη εμπειρία στη λειτουργία τέτοιων πλοίων», ανέφερε ο Κασίν.
Το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει άλλες επιλογές στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο ίδιος. «Μιλάμε για την παράκτια αεροπορία, τους παράκτιους πυραύλους κατά πλοίων, την τεχνική νοημοσύνη, καθώς και την ικανότητα διεξαγωγής υποβρύχιου πολέμου. Η Κίνα δεν πιστεύει ότι το αεροπλανοφόρο της πρέπει να πολεμήσει ένα αμερικανικό», εξήγησε.
Όσο για τις κλασικές ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων (AUG), δεν επιχειρούν στα στενά της Ταϊβάν, σημειώνει ο ειδικός. «Στο παρελθόν, σε περιόδους όξυνσης, ομάδες έμπαιναν στο στενό, αλλά τώρα κανείς δεν θα το κάνει αυτό. Το στενό της Ταϊβάν είναι μικρό, επομένως πυροβολείται από παράκτια πυραυλικά συστήματα. Η καθέλκυση τέτοιων μεγάλων πλοίων εκεί είναι αυτοκτονία», κατέληξε ο Κασίν.
Κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας
Την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι δύο ενεργά αεροπλανοφόρα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) πήγαν στη θάλασσα και θα μπορούσαν να σταλούν στην περιοχή των Στενών της Ταϊβάν πριν από μια πιθανή επίσκεψη στην Ταϊπέι από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.
Σύμφωνα με την ταϊβανέζικη εφημερίδα Zhongguo Shibao, επικαλούμενη ανώνυμο στρατιωτικό παρατηρητή, τα αεροπλανοφόρα Liaoning και Shandong αναχώρησαν πρόσφατα από τα λιμάνια του Qingdao και της Sanya.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν τα πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή των Στενών της Ταϊβάν ή αν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό υποδηλώνει κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, συμπεραίνεται στο δημοσίευμα.
Υπενθυμίζουμε, την παραμονή αναφέρθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αεροπλάνα και αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην περιοχή πιο κοντά στην Ταϊβάν σε σχέση με την πιθανή άφιξη της Νάνσι Πελόζι στο νησί.
Αρχικά, το ταξίδι της αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής την Πελόζι στην Ταϊβάν έπρεπε να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Η επίσκεψη θα μπορούσε να είναι η πρώτη επίσκεψη στο νησί από το 1997 από έναν πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Το ταξίδι, ωστόσο, αναβλήθηκε τότε λόγω ασθένειας της Πελόζι, αφού βγήκε θετική σε τεστ για κορονοϊό. Στη συνέχεια, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών της ευχήθηκε ανάρρωση και προέτρεψε την Ουάσιγκτον να μην αναβάλει, αλλά να ακυρώσει την επίσκεψη στο νησί, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί δικό του.
Νωρίτερα, η Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Κίνας ανέφερε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) ξεκίνησε την Τρίτη ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα έχει πει ότι εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, η απάντηση θα είναι στρατιωτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι η Κίνα μπορεί να κάνει μια σειρά από βήματα στον στρατιωτικό τομέα. Επίσης την Παρασκευή, το USS Ronald Reagan και μια ομάδα κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εισήλθαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Mεταφορά πυρηνικού υπερηχητικού ICBM
Κάτοικοι της Κίνας παρατήρησαν τη μεταφορά πυρηνικών όπλων από τον PLA.
Η μεταφορά πυρηνικών όπλων άρχισε να καταγράφεται στους δρόμους των κινεζικών πόλεων. Έτσι, πριν από λίγες ώρες, κάτοικοι της Κίνας παρατήρησαν σε έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους μιας κινεζικής πόλης την εμφάνιση ενός βαριού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου DF-5B, ο οποίος είναι ικανός όχι μόνο να φτάσει ταχύτητα πτήσης έως και 22 mach, αλλά φέρει επίσης ένα πυρηνικό φορτίο χωρητικότητας έως και 5 Mt, το οποίο είναι αρκετά συγκρίσιμο με την ισχύ του τελευταίου ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου "Sarmat".
Σε καρέ βίντεο που δημοσιεύτηκαν από κατοίκους μιας από τις πόλεις της Κίνας, το όνομα της οποίας δεν δίνεται σκόπιμα από τους συντάκτες του βίντεο, μπορείτε να δείτε τη μεταφορά ενός βαρέως πυρηνικού ICBM ακριβώς κατά μήκος ενός από τους πολυσύχναστους δρόμους.
Ο πύραυλος DF-5B είναι ικανός να πλήξει στόχους σε αποστάσεις έως και 15 χιλιομέτρων και θα χρειαστεί ο πύραυλος μόνο περίπου μισή ώρα για να ξεπεράσει αυτή την απόσταση. Το πυρηνικό φορτίο που μεταφέρει ο πύραυλος DF-5B είναι συγκρίσιμο με την ισχύ 330 πυρηνικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα.
Με τη σειρά της, η Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει ακόμη τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, ενώ η ίδια η μεταφορά και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων οφείλεται σε απειλές από την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.