Κίνα

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου! Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Κίνα-Ταϊβάν μετά την επίσκεψη Πελόζι (Βίντεο)

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση στην Ταϊπέι κατά τη διάρκεια τελετής με τον Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

«Η αποφασιστικότητα της Αμερικής να διατηρήσει τη δημοκρατία εδώ στην Ταϊβάν και σε όλο τον κόσμο παραμένει σιδερένια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εκνευρίσει την Κίνα.

«Δεν βλέπω κανέναν άλλο λόγο για να δημιουργήσω μια τέτοια ενόχληση σχεδόν απότομα, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε ο Λαβρόφ σε επίσκεψή του στη Μιανμάρ.

Η άφιξη της Πελόζι την Τρίτη στην Ταϊβάν, προκάλεσε μια έξαλλη απάντηση από το Πεκίνο σε μια περίοδο που οι διεθνείς εντάσεις έχουν ήδη αυξηθεί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει την Κίνα, με την οποία έχει σφυρηλατήσει μια ισχυρή εταιρική σχέση τα τελευταία χρόνια, και έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι η επίσκεψη της Πελόζι την θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο.

Η Μόσχα και το Πεκίνο τηρούν και οι δύο την αρχή της «Μίας Κίνας», αναγνωρίζοντας την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας και αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του νησιού.

Παράλληλα, η κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα, αναδημοσίευσε δήλωση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.

«Ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι σε δήλωσή του για την παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι η προσκόλληση στις ΗΠΑ για επιδίωξη «ανεξαρτησίας» οδηγεί σε αδιέξοδο και οι προσπάθειες εργαλειοποίησης του ζητήματος της Ταϊβάν για ανάσχεση της Κίνας είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», αναφέρεται συγκεκριμένα.

«Ο χαρακτήρας της επίσκεψής της (Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι) στην περιοχή της Ταϊβάν δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία. Αυτό είναι ένα ζήτημα σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ

Η Washington Post επέκρινε την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, όπου είχε ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο. Οι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι το ταξίδι προκάλεσε βραχυπρόθεσμες ζημιές - τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου - και μακροπρόθεσμες ζημιές, που θα εκφραστούν με αυξημένη κινεζική πίεση στο νησί.

Η Washington Post γράφει ότι σε μια περίοδο «γεωπολιτικής αστάθειας» δεν πρέπει κανείς να αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία και να διακινδυνεύσει την εμφάνιση μιας άλλης ζώνης κινδύνου.

Η Washington Post υπενθυμίζει μια παρόμοια κρίση το 1995-1996, όταν η Κίνα άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους στην Ταϊβάν εξαιτίας της επίσκεψης του προέδρου της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, το Πεκίνο υποχώρησε υπό την πίεση των αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Τώρα όμως η Κίνα είναι «πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα και ηγείται όχι από τον προσεκτικό Τσιανγκ Ζεμίν αλλά από τον επιθετικό κύριο Σι».

Οι δημοσιογράφοι συνδέουν επίσης το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν με τις προσπάθειές της να τερματίσει ουσιαστικά την καριέρα της ως πρόεδρος του Κογκρέσου - μια θέση που είναι πιθανό να χάσει το φθινόπωρο μετά τις εκλογές και την αναμενόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών.

Πρόεδρος της Ταϊβάν: «Δεν θα κάνουμε πίσω»

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είπε σήμερα η πρόεδρος της νήσου, η Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρά της εν μέσω της επίσκεψης που κάνει η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την κυρία Πελόζι.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.

Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο.

Η κινεζική πολιτική ηγεσία δεν κρύβει την οργή της για την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, προορισμένο να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Κυρώσεις Κίνας κατά Ταϊβάν

Το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η απαγόρευση ενεργοποιήθηκε μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια.

Επίσης από σήμερα, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κινεζικά τελωνεία.

ΥΠΑΜ Ταϊβάν: Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις παραβιάζουν το έδαφός μας

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν παραβιάζουν το έδαφος του νησιού και ισοδυναμούν με αποκλεισμό του θαλάσσιου και εναέριου χώρου του, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το «Sky News». 

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα παραβίασε τους κανόνες του ΟΗΕ και ότι θα αντιμετωπίσει κάθε εισβολή στο έδαφός της.

Ανέφερε ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν «θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς, αμφισβητούν τη διεθνή τάξη, υπονομεύουν το status quo στο στενό της Ταϊβάν και θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή».

Κατηγόρησε το Πεκίνο για ψυχολογικό πόλεμο, προτρέποντας τους πολίτες να αναφέρουν τις «ψευδείς ειδήσεις» στις αρχές.

Ο συμβολισμός του ταξιδιού

Μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας ως προς το αν θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι ή όχι, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η Κίνα φαινόταν να προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το ταξίδι, με τη συζήτηση για το Πεκίνο να μην κάθεται «με σταυρωμένα τα χέρια» και «σοβαρές συνέπειες». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η Κίνα είναι «πλήρως προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο», προσθέτοντας ότι «Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός [PLA] δεν θα μείνει ποτέ άπραγος. Η Κίνα θα λάβει ισχυρά και αποφασιστικά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Εν τω μεταξύ, στη Δύση οι συνήθεις ύποπτοι της άκρας αριστεράς και της ακροδεξιάς κινητοποιήθηκαν για να κάνουν το ταξίδι, ανάμεσά τους και μερικές δεξαμενές σκέψης και «ρεαλιστές» σχολιαστές. Εμφανίστηκαν άρθρα που προειδοποιούσαν για νέα «κρίση» και «κλιμάκωση».

Η Νάνσι Πελόζι έστειλε μήνυμα για την επίσκεψη, λέγοντας: «Η επίσκεψή μας επαναλαμβάνει ότι η Αμερική στέκεται στο πλευρό της Ταϊβάν: μια ισχυρή, ζωντανή δημοκρατία και σημαντικός μας εταίρος στον Ινδο-Ειρηνικό».

«Ταξιδεύοντας στην Ταϊβάν, τιμούμε τη δέσμευσή μας στη δημοκρατία: επιβεβαιώνοντας ότι οι ελευθερίες της Ταϊβάν — και όλων των δημοκρατιών — πρέπει να γίνονται σεβαστές», έγραψε. Έγραψε επίσης για τους λόγους που ηγούνταν αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, λέγοντας «η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν…Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον εταίρο μας και προωθούν τα κοινά μας συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού».

Αυτή η δήλωση από την Πελόζι αφορούσε τη διατήρηση του status quo και επίσης των παραδοσιακών αμερικανικών αξιών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις δημοκρατίες για περισσότερα από 100 χρόνια και έχουν ζητήσει πράγματα όπως η ελευθερία ναυσιπλοΐας και δεν έχουν υποχωρήσει από απειλές και εκφοβισμό.

Το γενικό νόημα του ταξιδιού της Πελόζι είναι ότι πήγε. Δεν έχει σημασία τι έγινε ή τι είπε, αλλά ότι μόλις γινόταν λόγος για «στρατιωτική απάντηση» και «κόκκινη γραμμή», οι ΗΠΑ έπρεπε να δείξουν ότι η ιστορική δέσμευσή τους στην Ασία, και ειδικότερα στην Ταϊβάν, θα συνεχίσει. Αυτό δεν είναι δευτερεύον πράγμα.

Παρακολούθησαν τις ΗΠΑ να απομακρύνονται από μέρη όπως το Αφγανιστάν και αναρωτιούνται εάν η ισχύς των ΗΠΑ μειώνεται ή αν οι ΗΠΑ όντως τοποθετούνται σε αυτό που ονομάζεται «σχεδόν ομοτίμων» ανταγωνισμός. ένας πραγματικός ανταγωνισμός με την Κίνα στην Ασία, στον οποίο οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να στηρίξουν τους εταίρους και τους συμμάχους τους. Διαβάζουν επίσης τις νέες ατζέντες απομονωτισμού που εμφανίζονται στα ΜΜΕ των ΗΠΑ και γνωρίζουν ότι στο μέλλον, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν έναν Πρόεδρο πιο προσεκτικό σχετικά με την ισχύ των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ