Το Πεκίνο επεκτείνει σήμερα την εκστρατεία μαζικών εξετάσεων για τον νέο κορονοϊό που αφορά πρακτικά το σύνολο των 22 εκατομμυρίων κατοίκων του, αρκετοί εκ των οποίων φοβούνται πως θα επιβληθεί αυστηρό lockdown, όπως στη Σαγκάη, με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων.
Πανικόβλητοι αγοραστές άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Πεκίνο, αφού οι τοπικές υγειονομικές αρχές διέταξαν 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη μεγαλύτερη συνοικία της πόλης να υποβληθούν σε τρεις γύρους υποχρεωτικών τεστ για την Covid-19 αυτή την εβδομάδα.
«Η κατάσταση είναι ζοφερή», είπε ένα μέλος της δημοτικής επιτροπής του κόμματος του Πεκίνου την Κυριακή, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η πόλη έπρεπε να «δράσει αμέσως» για να αποτρέψει την αύξηση των κρουσμάτων. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει πολλά κτήρια σε lockdown και έχουν αναστείλει κοινωνικές δραστηριότητες για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Οι υγειονομικές αρχές του Πεκίνου πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να «εξαπλώνεται αόρατα» εδώ και μια εβδομάδα.
Οι αρχές του Πεκίνου ανέφεραν 19 νέα κρούσματα κορονοϊού το πρωί της Δευτέρας, με σχεδόν 60 κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την Παρασκευή. Τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κυρίως στην περιοχή Τσαογιάνγκ του Πεκίνου, όπου βρίσκεται η κεντρική επιχειρηματική περιοχή της πρωτεύουσας καθώς και πολλές από τις ξένες πρεσβείες της πόλης.
Παρόλο που ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων του Πεκίνου είναι χαμηλός σε σύγκριση με τα επίπεδα μόλυνσης σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, η κινεζική πρωτεύουσα προσπαθεί απεγνωσμένα να εμποδίσει τη μικρή έξαρση να μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη κρίση, όπως η επιδημία που πλήττει αυτήν τη στιγμή τη Σαγκάη.
Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου, βλέποντας τον τρόπο που η υποχρεωτική εντολή μαζικών τεστ στη Σαγκάη εξελίχθηκε σε μια παρατεταμένη περίοδο αποκλεισμού σε όλη την πόλη, ετοιμάζονται για ένα παρατεταμένο lockdown. Πολίτες αποθηκεύουν τρόφιμα και άλλες οικιακές προμήθειες, ακόμη και όταν οι τοπικοί αξιωματούχοι δεσμεύονται να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες προκειμένου να αποφευχθούν οι ελλείψεις τροφίμων που παρατηρήθηκαν στη Σαγκάη.
Στο Πεκίνο, όπου έχουν καταγραφεί περίπου 100 κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα (33 σε 24 ώρες), οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους σε 12 από τις 16 συνοικίες να υποβληθούν αυτή την εβδομάδα σε τρία τεστ PCR ο καθένας τους.
Χθες Δευτέρα ήταν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη συνοικία Τσαογιάνγκ, την πολυπληθέστερη του Πεκίνου, όπου εδρεύουν πολυεθνικές, γραφεία, ξένες πρεσβείες, εμπορικά κέντρα, αυτοί που άρχισαν πρώτοι μοριακές εξετάσεις. Σήμερα, το μέτρο επεκτάθηκε σε ακόμη 11 συνοικίες.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη από τον Μάρτιο με τη σοβαρότερη έξαρση της επιδημίας μέχρι σήμερα, με τη σοβαρότητα να διαφέρει ανά επαρχία. Οι αρχές αντιδρούν εφαρμόζοντας την πάγια στρατηγική των μηδένικών κρουσμάτων, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα και καραντίνες.
Ο συνεχιζόμενος εφιάλτης στη Σανγκάη
Στην οικονομική πρωτεύουσα Σανγκάη, όπου επιβάλλεται lockdown από τις αρχές Απριλίου, κάτοικοι διαμαρτύρονται πως δεν έχουν επαρκείς προμήθειες σε τρόφιμα και ότι πολίτες που μολύνθηκαν στέλνονται σε κέντρα απομόνωσης με πολύ άσχημες συνθήκες.
Οι αρχές της μητρόπολης ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 52 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 -ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα- και επιβεβαιώθηκαν κάπου 17.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, 1.661 με συμπτώματα και 15.319 ασυμπτωματικά.
Η πόλη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται τώρα στην τέταρτη εβδομάδα του lockdown—αν και ορισμένα μέρη της πόλης έχουν απομονωθεί για πολύ περισσότερο. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι αρχές σε πολλές περιοχές είχαν υψώσει συρμάτινους φράχτες γύρω από τις εισόδους κτηρίων με επιβεβαιωμένα κρούσματα , εγκλωβίζοντας μέσα κατοίκους.
Ένα βίντεο κλιπ που συγκέντρωσε ηχητικά αποσπάσματα από το lockdown έγινε viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, οδηγώντας σε ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι ανάμεσα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μοιράστηκαν το βίντεο και τους λογοκριτές του διαδικτύου που προσπάθησαν να το μπλοκάρουν. Στο κλιπ, άνθρωποι παρακαλούν τις τοπικές αρχές να τους προσφέρουν τροφή και ιατρική περίθαλψη.
Το ξέσπασμα του COVID στη Σαγκάη έχει πλήξει και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η πόλη φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, αλλά τα μέτρα ελέγχου κατά του κορονοϊού ανάγκασαν τα εργοστάσια να κλείσουν και εμπόδισαν τους φορτηγατζήδες να ταξιδέψουν στην πόλη.
Οι αρχές επέτρεψαν σε ορισμένα εργοστάσια να ανοίξουν ξανά υπό ένα «σύστημα κλειστού βρόχου», όπου οι εργαζόμενοι ζουν μέσα στις γραμμές παραγωγής και όπου η είσοδος ελέγχεται αυστηρά, αλλά οι λειτουργίες παραμένουν ασταθείς. Τη Δευτέρα, η South China Morning Post ανέφερε ότι δύο εργοστάσια που ανήκουν στον προμηθευτή iPhone Foxconn στο Kunshan, μια πόλη που συνορεύει με τη Σανγκάη, έχουν κλείσει από την Τετάρτη λόγω των αναφερόμενων κρουσμάτων COVID μεταξύ του προσωπικού της.
Παρά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της διατήρησης μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τη χώρα να συνεχίσει την προσέγγιση μηδενικής ανοχής στη διαχείριση της Covid-19 αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο στους πολιτικούς του υπαλλήλους να αμφιταλαντευτούν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Sun Chunlan, ο οποίος επιβλέπει την απάντηση της Σανγκάης απέναντι στην πανδημία, δήλωσε την Κυριακή ότι η πόλη θα πρέπει να λάβει «τα ισχυρότερα μέτρα» για την καταπολέμηση της επιδημίας, υποστηρίζοντας ότι μια παρατεταμένη επιδημία θα«κοστίζει περισσότερους κοινωνικούς πόρους».
«Το μαργαριτάρι έχασε τη λάμψη του»
Η οργή για τα δρακόντεια lockdown εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της πόλης ως παγκόσμιου επιχειρηματικού κόμβου. Καθώς το αυστηρό lockdown της Σανγκάης πλησιάζει προς τον δεύτερο μήνα, πολλοί κάτοικοι σκέφτονται να την εγκαταλείψουν, μια τάση που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να απειλήσει τη θέση της πόλης ως παγκόσμιου επιχειρηματικού κόμβου.
Οι δρακόντειοι περιορισμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν σπάνιες αντιδράσεις από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και είχαν ως αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατάξουν όλο το μη έκτακτο προσωπικό στο προξενείο τους να απομακρυνθεί. Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει υπολογίσει ότι τα διεθνή σχολεία βρίσκονται σε καλό δρόμο να χάσουν το 40% του προσωπικού τους μέχρι την έναρξη της επερχόμενης σχολικής χρονιάς.
Σε μια διαδικτυακή έρευνα που στόχευε σε εκπατρισμένους νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το 85% από τους σχεδόν 1.000 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι σκέφτονταν να φύγουν από την Κίνα λόγω της εμπειρίας τους από το lockdown.
Η τάση υποδηλώνει ότι η Σανγκάη θα μπορούσε να ακολουθήσει την τροχιά του Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει βιώσει μια έξοδο ξένων κατοίκων και επιχειρήσεων εν μέσω της ραγδαίας επιδείνωσης δικαιωμάτων και ελευθεριών και μιας δρακόντειας στρατηγικής για τον περιορισμό του κορονοϊού που έχει αποκόψει την πόλη από τον κόσμο για περισσότερα από δύο χρόνια.
Η πανδημία επιταχύνει μια μακροπρόθεσμη τάση. Ο αριθμός των ξένων στη Σανγκάη μειώθηκε περισσότερο από 20% από 208.000 το 2011 σε περίπου 163.000 το 2021. Η πτώση ήταν ακόμη πιο ακραία στο Πεκίνο, όπου ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων μειώθηκε κατά 40% από το 2010 σε περίπου 63.000 πέρυσι.
Ο αυξανόμενος θυμός και η απογοήτευση εντός της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας δεν έχουν κάνει πολλά για να αλλάξουν την πολιτική της Κίνας. Παρά το αυξανόμενο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί την πολιτική του, λέγοντας σε ένα οικονομικό φόρουμ την περασμένη εβδομάδα ότι προτεραιότητα παραμένει «η υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των ανθρώπων».
«Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν θα γίνει μόνιμο», είπε στο Al Jazeera ο Kερ Γκιμπς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της AmCham Shanghai από το 2019 έως το 2021. «Οι κινεζικές αρχές φαίνεται να έχουν πάρει την απόφασή τους για το πώς να διαχειριστούν τον COVID και λίγα μπορούμε να κάνουμε για να το επηρεάσουμε αυτό».