Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον τεχνολογικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Η μελέτη, που κυκλοφόρησε την Κυριακή, σημειώνει ότι η Κίνα υστερεί πίσω από τις ΗΠΑ σε στρατηγικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία πληροφοριών και η αεροδιαστημική.
Η τεχνολογική «αποσύνδεση» που ξεκίνησε από τον Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίζεται από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν θα κοστίσει και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, σύμφωνα με Κινέζους ακαδημαϊκούς, θα είναι πιο επιζήμια για την Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αποσύνδεση υψηλής τεχνολογίας είναι πλέον μια de facto πραγματικότητα σε βασικές τεχνολογίες, ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη και στην παραγωγή μικροτσίπ. Οι βιομηχανίες χαμηλής τεχνολογίας έχουν γλιτώσει μέχρι στιγμής.
Η διαμάχη για την υψηλή τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της γεωπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο δυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν η Κίνα να χρησιμοποιήσει την αμερικανική τεχνογνωσία για να γίνει μια τεχνολογική δύναμη.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Πεκίνου σημειώνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν να δημιουργήσουν μια «τεχνολογική συμμαχία δημοκρατιών» για να απομονώσουν την Κίνα.
Εξαιτίας αυτού του «καρτέλ», η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα με την εισαγωγή βασικών ανταλλακτικών και τεχνολογιών για βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, καθώς και την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό ή την εκπαίδευση των νέων της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει προβλήματα φαίνεται από την αδύναμη απόκρισή του στα τιμωρητικά μέτρα των ΗΠΑ κατά των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών.
Αυτό συνέβη όταν η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε επισήμως τη Huawei ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια» τον Ιούνιο του 2020. Έκτοτε, η κινεζική εταιρεία δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ και δεν μπορεί να συναλλάσσεται με αμερικανικές εταιρείες.
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έχει εισαγάγει καθεστώς κυρώσεων για ξένες εταιρείες που πωλούν τεχνολογία, ιδίως μικροτσίπ, σε απαγορευμένες κινεζικές εταιρείες.
Το ίδιο συνέβη την περασμένη εβδομάδα με έναν άλλο κινεζικό γίγαντα υψηλής τεχνολογίας. Επικαλούμενη την απειλή της κατασκοπείας, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ αποφάσισε να μπλοκάρει τις δραστηριότητες της China Unicom για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Τον Οκτώβριο, η ίδια απαγόρευση έπληξε την China Telecom, χωρίς να προκαλέσει ουσιαστικά αντίποινα από το Πεκίνο.