Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Τροφική & τεχνολογική δυστοπία! Οι δύο ελλείψεις που απειλούν να διαλύσουν την παγκόσμια οικονομία το 2022

Aυτή έπρεπε να είναι η χρονιά «επιστροφής στην κανονικότητα», αλλά ήδη στα τέλη Ιανουαρίου, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει σε γεωπολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό πλαίσιο.

Σε αυτήν την κρίσιμη χρονιά για την παγκόσμια σκηνή, με ψυχροπολεμικές εντάσεις να κορυφώνονται σε δύο πόλους και την οικονομία να ασθμαίνει όλο και πιο ηχηρά, υπάρχουν δύο βασικές παγκόσμιες ελλείψεις που παρακολουθούνται πολύ στενά, με τους λαούς να κινδυνεύουν να πληρώσουν το τίμημα για ακόμη μια φορά.

Μία από αυτές είναι η ταχέως αυξανόμενη έλλειψη λιπασμάτων. Πριν από λίγες ημέρες, η Wall Street Journal προειδοποίησε δυσοίωνα ότι «οι υψηλές τιμές λιπασμάτων επιβαρύνουν τους αγρότες σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Από τις φάρμες αβοκάντο, καλαμποκιού και καφέ της Νότιας Αμερικής μέχρι τις φυτείες καρύδων και ελαιοφοίνικα της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι υψηλές τιμές λιπασμάτων επιβαρύνουν τους αγρότες σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθιστώντας πολύ πιο δαπανηρή την καλλιέργεια και αναγκάζοντας πολλούς να μειώσουν την παραγωγή τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2022, μετά από μια χρονιά κατά την οποία οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε υψηλά δεκαετίας. Μια άνοδος θα επιδείνωνε την πείνα -ήδη οξεία σε ορισμένα μέρη του κόσμου λόγω της κατακόρυφης μείωσης των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την πανδημία- και θα απέτρεπε τις προσπάθειες των πολιτικών και των κεντρικών τραπεζών να υποτάξουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Λιπασμάτων, οι υπερβολικά υψηλές τιμές των λιπασμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της γεωργικής παραγωγής μόνο στην Αφρική «ισοδύναμη με τις τροφικές ανάγκες 100 εκατομμυρίων ανθρώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποσκάπτουσα τροφική κρίση θα επηρεάσει βαθιά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το παρακάτω προέρχεται από ένα πρόσφατο άρθρο του Γερουσιαστή των ΗΠΑ Roger Marshall:

«Δεν είναι μυστικό ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν κρίση λιπασμάτων. Οι τιμές για τα λιπάσματα με βάση το φώσφορο και το κάλιο έχουν υπερδιπλασιαστεί στο Κάνσας, ενώ τα λιπάσματα με βάση το άζωτο έχουν υπερτετραπλασιαστεί. Το λίπασμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή όχι μόνο της χώρας, αλλά και του κόσμου. Περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη ζωή των φυτών και χωρίς αυτό, οι αμερικανικές γεωργικές αποδόσεις θα υποφέρουν γρήγορα καθώς και οι τιμές των τροφίμων στα τοπικά παντοπωλεία.

Όπως συζήτησα τις προάλλες, αυτές οι τρελές τιμές για τα λιπάσματα θα καταστήσουν αδύνατο για πολλούς αγρότες των ΗΠΑ να φυτέψουν επικερδώς καλλιέργειες φέτος. Αυτό σημαίνει ότι θα καλλιεργηθούν πολύ λιγότερα τρόφιμα».

Στην άλλη άκρη του κόσμου, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ζητά από τους πολίτες της να αρχίσουν να δημιουργούν «σπιτικό» λίπασμα από τα δικά τους απορρίμματα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να κάνουν «σπιτική» κοπριά, ανέφερε το The Daily Beast. Πηγή στην επαρχία North Hamgyong είπε στην Daily NK ότι οι κάτοικοι άρχισαν «να παράγουν λιπάσματα από ανθρώπινα απόβλητα» αφού οι αρχές ξεκίνησαν μια προσπάθεια 10 ημερών για να αυξήσουν την παραγωγή.

Κρίση και στα... τσιπάκια

Σύμφωνα με μια έκθεση που μόλις δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εμπορίου, τα αποθέματα τσιπ σε όλη τη χώρα έχουν μειωθεί επικίνδυνα.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσίευσε τα αποτελέσματα από τους κινδύνους στο αίτημα πληροφοριών για την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών (RFI) που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα βασικά ευρήματα από την έκθεση παρείχαν πληροφορίες βάσει δεδομένων σχετικά με το βάθος της έλλειψης ημιαγωγών και υπογράμμισαν την ανάγκη για την προτεινόμενη από τον Πρόεδρο χρηματοδότηση 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών.

Το RFI έδειξε ότι το μέσο απόθεμα που διατηρούν οι καταναλωτές τσιπ (συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών ή κατασκευαστών ιατρικών συσκευών, για παράδειγμα) έχει μειωθεί από 40 ημέρες το 2019 σε λιγότερο από 5 ημέρες το 2021. Εάν ένα ξέσπασμα COVID, μια φυσική καταστροφή ή πολιτική αστάθεια διαταράξει μια ξένη εγκατάσταση ημιαγωγών, ακόμη και για λίγες μόνο εβδομάδες, έχει τη δυνατότητα να κλείσει μια μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Σε αυτό το σημείο, τα τσιπ υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτοκινήτων και ιατρικών συσκευών είναι ιδιαίτερα ελλιπή.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμάντο εξήγησε ότι η έλλειψη τσιπ είχε ως αποτέλεσμα «210 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες το 2021.

«Το 2021, οι τιμές των αυτοκινήτων προκάλεσαν το ένα τρίτο του πληθωρισμού, κυρίως επειδή δεν έχουμε αρκετές μάρκες», έγραψε η Raimando στο blog της. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρήγαγαν σχεδόν 8 εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα πέρυσι από ό,τι αναμενόταν, κάτι που ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 210 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα».

Εάν υπάρξει πρόσθετη διακοπή στην παραγωγή τσιπ φέτος, το 2022 θα μπορούσε εύκολα να είναι ακόμη χειρότερο.

Τα στελέχη του κλάδου δεν είναι αισιόδοξα ότι η χρηματοδότηση θα βοηθούσε στην άμβλυνση της κρίσης, ανέφερε η Washington Post. Υποστήριξαν ότι η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία της μακροπρόθεσμης προσφοράς τσιπ, αλλά δεν θα βοηθούσε βραχυπρόθεσμα, επειδή τα εργοστάσια χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν.

Οι καταναλωτές που ερωτήθηκαν από το τμήμα υπολόγισαν ομοίως ότι οι ελλείψεις δεν θα εξαφανιστούν τους επόμενους έξι μήνες και ορισμένοι πρότειναν ότι η κρίση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2023.

Η αμερικανική, αλλά και η παγκόσμια αγορά εξαρτάται σε συντριπτικό ποσοστό από την Ασία, καθώς σήμερα, η Ταϊβάν αντιπροσωπεύει το επιβλητικό 63% της συνολικής παραγωγής τσιπ υπολογιστών στον κόσμο.

Η πλειονότητα των εργοστασίων τσιπ εδρεύει επί του παρόντος στην Ασία, η οποία φιλοξενεί περίπου το 87% του μεριδίου αγοράς των εργοστασίων ημιαγωγών (με την Ταϊβάν μόνο να αντιπροσωπεύει περίπου το 63%), δείχνουν ξεχωριστά δεδομένα του κλάδου. Το πολιτικό κλίμα στην περιοχή και οι εντάσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας έχουν τεθεί υπό έλεγχο, καθώς η έλλειψη έχει αποκαλύψει πόσο πολύ η βιομηχανία των ΗΠΑ βασίζεται σε αυτές τις πηγές.

Τι θα συμβεί λοιπόν στην οικονομία εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν και διακοπεί τελείως η κύρια παροχή τσιπ υπολογιστών;

Αυτό που κάποτε ήταν «αδιανόητο» απειλεί να γίνει πραγματικότητα το 2022, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίσεις σε πολλαπλά μέτωπα, με άμεσες συνέπειες για όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...