ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Ο άλλος πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας! Ηλεκτρονική "επίθεση" με... όλα τα τσιπάκια

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τη βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πιθανούς νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ακόμη την πρωτοφανή κίνηση να εμποδίσει τους Ρώσους καταναλωτές να αποκτήσουν τηλέφωνα, υπολογιστές και αυτοκίνητα που παράγονται στις ΗΠΑ - κάτι που θα αποτελούσε επέκταση του Foreign Direct Product Rule που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως από τον Τραμπ εναντίον της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν μια σειρά επιλογών –με συμμάχους και εταίρους– για να επιφέρουν σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αφού ρωτήθηκε για τηλεφώνημα που έγινε την Παρασκευή με την Semiconductor Industry Association (SIA), τους κορυφαίους λομπίστες της βιομηχανίας τσιπ στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συζητήσεις για "όλες οι επιλογές" εντείνονται με σκοπό την επιβολή σοβαρού "κόστους" στη ρωσική οικονομία, όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, καθώς ο Λευκός Οίκος από την περασμένη εβδομάδα έχει επαναλάβει την πεποίθησή του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για επίθεση στην Ουκρανία, ακόμη και όταν συνεχίζεται η επείγουσα διπλωματική επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ένας αξιωματούχος της SIA περιέγραψε την κλήση με τον Λευκό Οίκο ως εξής:

«Το NSC μετέδωσε με ωμά και ξεκάθαρα λόγια τη σοβαρότητα της κατάστασης με την οποία αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή το ουκρανικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια εξαιρετική κατάσταση και ενδεχομένως η χειρότερη διασυνοριακή εισβολή που έχει πραγματοποιηθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με το Reuters. «Το NSC έδειξε ότι η διοίκηση εξετάζει ενεργά όλες τις επιλογές».

Εάν εφαρμοστεί μια τέτοια κίνηση αντιποίνων, θα είναι παρόμοια με τις ενέργειες της εποχής Τραμπ εναντίον του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei - και επίσης θα μοιάζει με τους τρέχοντες εκτεταμένους ελέγχους εξαγωγών στο Ιράν, που έχουν καταστρέψει βασικούς τομείς στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η κρίση στην Ουκρανία και η αυξανόμενη πολεμική ρητορική γύρω από αυτήν πλήττει σκληρά την επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας, καθώς το ρούβλι συνέχισε την απότομη διολίσθησή του τη Δευτέρα.

«Η επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση, δισεκατομμύρια χαμένης αξίας και νέους γύρους σκληρών δυτικών κυρώσεων σε σιωπηλή απόγνωση – ανίκανη να επηρεάσει την εξέλιξη των γεγονότων και απρόθυμη να μιλήσει δημόσια», είπαν ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων στους The Moscow Times.

Το χρηματιστήριο της Ρωσίας βρίσκεται σε απότομη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες και η αξία του ρουβλίου έχει πέσει σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Όσον αφορά το μπλοκάρισμα των εξαγωγών τσιπ, οι τελευταίες δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πατήσουν τη σκανδάλη εκτός εάν η Ρωσία προχωρήσει στην Ουκρανία. Ο Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του την Κυριακή και τη Δευτέρα είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να ασκηθούν οι κυρώσεις, αλλά η απειλή παραμένει.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών είπε την Κυριακή σχετικά με τον συνεχιζόμενο διπλωματικό διάλογο με τη Ρωσία:

«Προσπάθησα να ξεκαθαρίσω και τα δύο μονοπάτια στη συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα και θα δούμε αν μπορούμε να προωθήσουμε τη διπλωματία».

Ορισμένοι δυτικοί ειδήμονες έχουν σημειώσει ότι μια μεγάλη ρωσική επίθεση παραμένει απίθανη εκτός εάν ο ουκρανικός στρατός κινηθεί πρώτα εναντίον των αποσχισμένων δημοκρατιών στο Ντονμπάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...