Κίνα

"Ταράζονται" τα νερά της Νότιας Κίνας: Αλλάζει στρατηγική το Πεκίνο - Νέα εμπλοκή με πλοίο των ΗΠΑ

Η Κίνα αλλάζει τη στρατηγική της για να δικαιολογήσει τις εδαφικές της διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η παρατηρούμενη μετατόπιση της Κίνας από τη λεγόμενη «γραμμή των εννέα παυλών» προς μια νέα νομική θεωρία για την ενίσχυση των αξιώσεών της στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (SCS) θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τα συμφέροντα της Ινδίας στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η μετατόπιση έχει παρατηρηθεί από τις χώρες μέλη του Συνδέσμου Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και «είναι ακόμη πιο σοβαρή» από τον παλιό ισχυρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Μαλαισίας Saifuddin Abdullah, όπως είπε σε τοπικούς δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Το "Four Sha" (τέσσερα αρχιπελάγη) είναι οι τέσσερις νησιωτικές ομάδες στην περιοχή SCS για τις οποίες το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι έχει "ιστορικά δικαιώματα". Οι Κινέζοι τους αποκαλούν Dongsha Qundao, Xisha Qundao, Zhongsha Qundao και Nansha Qundao.

Διεθνώς είναι γνωστά ως νησιά Pratas, Paracel Islands, Macclesfield Bank και Spratly Islands. Οι μεταβαλλόμενες παράμετροι της Κίνας στην περιοχή ενδέχεται να ρίξουν σκιά στο εμπόριο της Ινδίας, που διέρχεται από αυτά, καθώς και στα ενεργειακά συμφέροντα της Ινδίας στο Βιετνάμ.

Η Ινδία έχει επανειλημμένα ζητήσει να διατηρηθεί η ελευθερία πλοήγησης και υπερπτήσεων μέσω του SCS.

Στην περιοχή SCS, οι εδαφικές διεκδικήσεις της Μαλαισίας, από την άλλη, επικαλύπτονται με αυτές της Κίνας. Το ίδιο και οι αξιώσεις του Μπρουνέι, των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ. Ενώ η Ινδονησία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη διαμάχη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, το Πεκίνο διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα σε περιοχές που επικαλύπτονται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ινδονησίας, γεγονός που οδήγησε σε ρήξη μεταξύ Τζακάρτα και Πεκίνου για το θέμα.

"Η γραμμή των εννέα παυλών έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πραγματικά εύκολος στόχος για τους επικριτές των αξιώσεων της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας", ανέφερε στο Benarnews, ένα διαδικτυακό πόρταλ με ειδίκευση στη ΝΑ Ασία, ο Julian Ku, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Hofstra στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με το Benarnews, ο Bill Hayton, ένας δημοσιογράφος που έγραψε βιβλίο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είπε ότι η θεωρία "Four Sha" "αναδύεται αργά, με μικρή ώθηση μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου".

"Το Four-Sha είναι μια προσπάθεια να αναπτυχθεί μια αιτιολόγηση όπως η UNCLOS για τον έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, με κάποιου είδους νομική βάση", είπε. (Η UNCLOS είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο για τη Θάλασσα)

Μια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τους ισχυρισμούς SCS της Κίνας, με τίτλο «Θαλάσσια Όρια», δεν αναφέρεται στην έννοια "Four Sha", αλλά στη κυριαρχική διεκδίκηση της Κίνας επί των Dongsha, Xisha, Zhongsha και Nansha.

Ωστόσο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να εκφοβίσει τους μικρότερους γείτονές της. Τόνισε επίσης τη σημασία της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

"Το να επικεντρώνεται κανείς μόνο στους ισχυρισμούς της μιας πλευράς και να επιβάλλει τη δική του βούληση στην άλλη δεν είναι σωστός τρόπος για να συμπεριφέρονται οι γείτονες ο ένας στον άλλον και έρχεται σε αντίθεση με την ανατολίτικη φιλοσοφία του πώς πρέπει να τα πάνε οι άνθρωποι μεταξύ τους", είπε ο Wang σε ένα εικονικό φόρουμ που οργανώθηκε από την κινεζική πρεσβεία στις Φιλιππίνες τη Δευτέρα.

Πολλές από τις προεξοχές που αποδίδονται στα τέσσερα αρχιπελάγη είναι αμμουδιές ή κοραλλιογενείς ύφαλοι που παραμένουν βυθισμένοι στην υψηλή παλίρροια. Επιπλέον, ο κόλπος Macclesfield είναι πρακτικά υποβρύχιος όλο το χρόνο: σύμφωνα με την UNCLOS αυτό το χαρακτηριστικό δεν δικαιολογεί εδαφικές διεκδικήσεις και διατηρεί το καθεστώς διεθνούς χώρου στην περιοχή. Αυτά είναι τα ίδια συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν αυτόν τον μήνα σε έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ακόμη κι αν το έγγραφο δεν αναφέρει στο Four Sha.

Τα επεισόδια για τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν ενταθεί κατά τα τελευταία έτη.

Με μια σειρά ναυτικών επιχειρήσεων, τους τελευταίους μήνες το Πεκίνο αμφισβήτησε τις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μαλαισίας στα ανοικτά των ακτών της Sabah. Οι Κινέζοι έχουν κάνει το ίδιο για την Ινδονησία βόρεια των νησιών Natuna. Η Κίνα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε αυτό το ινδονησιακό αρχιπέλαγος των 272 νησιών, αλλά διεκδικεί το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τα πλούσια σε ψάρια νερά της, συναντώντας έντονη αντίδραση από την Τζακάρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με στόχο τη μείωση των εντάσεων, η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας δεσμεύεται να διαπραγματευτεί με το Πεκίνο έναν κώδικα συμπεριφοράς για τη ναυσιπλοΐα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει από το 2016 με άσχημα αποτελέσματα, κυρίως επειδή οι Κινέζοι αρνούνται να δώσουν στο έγγραφο δεσμευτική νομική αξία.

Σκληρή προειδοποίηση Πεκίνου στις ΗΠΑ

Οι κινεζικές δυνάμεις καταδίωξαν και προειδοποίησαν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο που εισήλθε σε ύδατα κοντά στα νησιά Paracel στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε ο στρατός της χώρας την Πέμπτη, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αρνήθηκε το γεγονός, σύμφωνα με το Reuters.

Η Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είπε ότι το USS Benfold έπλευσε «παράνομα» στα κινεζικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια, παραβιάζοντας την κυριαρχία της χώρας και ότι οι κινεζικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις εντόπισαν το πλοίο.

"Απαιτούμε επίσημα από την πλευρά των ΗΠΑ να σταματήσει αμέσως τέτοιες προκλητικές ενέργειες, διαφορετικά θα υποστεί τις σοβαρές συνέπειες απρόβλεπτων γεγονότων", πρόσθεσε.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι το USS Benfold είχε προειδοποιηθεί από το κινέζικο ναυτικό, αλλά φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι το πλοίο επιχειρούσε στην περιοχή, λέγοντας ότι η αποστολή αντανακλά τη δέσμευση του Ναυτικού των ΗΠΑ να υπερασπιστεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

"Η δήλωση της ΛΔΚ σχετικά με αυτή την αποστολή είναι ψευδής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του 7ου Στόλου Μαρκ Λάνγκφορντ σε δήλωση. Ο 7ος στόλος είναι μέρος της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

https://www.youtube.com/watch?v=K4RuYyCpOLI&ab_channel=MilitaryInsider

Το USS Benfold διεξήγαγε αυτό που το ναυτικό αποκάλεσε επιχείρηση ελευθερίας ναυσιπλοΐας "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", ανέφερε η ανακοίνωση. Το πλοίο στη συνέχεια "συνέχισε την πορεία του σε διεθνή ύδατα".

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εκτελεί συχνά τέτοιες αποστολές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να αμφισβητήσει τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται το δικαίωμα κάθε χώρας να πετά, να πλέει και να δραστηριοποιείται όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει, όπως έκανε το USS Benfold αυτήν την εβδομάδα. Τίποτα από όσα λέει η ΛΔΚ δεν θα μας αποτρέψει", προστίθεται περαιτέρω στην ανακοίνωση.

Η Κίνα έχει δημιουργήσει στρατιωτικά φυλάκια σε τεχνητά νησιά στα νερά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, τα οποία διασχίζονται από ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες και περιέχουν επίσης κοιτάσματα αερίου και πλούσιες αλιευτικές περιοχές.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει γίνει ένα από τα πολλά σημεία ανάφλεξης στην εκρηκτική σχέση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ουάσιγκτον να απορρίπτει τις "παράνομες εδαφικές διεκδικήσεις" από το Πεκίνο.

Η Κίνα διεκδικεί μεγάλες εκτάσεις της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες έχουν όλες αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ