Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Το Πεκίνο σε συναγερμό – Η Ινδία γίνεται το «μάτι» των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό

Η Ινδία και η Αυστραλία, πραγματοποίησαν τον πρώτο τους υπουργικό διάλογο 2+2 την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν από τα δύο έθνη, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και των πληροφοριών παρέμεινε βασικό επίκεντρο. Αυτό ήταν στο πλαίσιο, μιας κοινής στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού για τον περιορισμό της κινεζικής επέκτασης στην περιοχή.

Η διμερής συνάντηση θεωρήθηκε ως ένα ακόμη βήμα, προς την ενίσχυση του Τετραμερούς Διαλόγου Ασφαλείας ή QUAD, τον οποίο η Κίνα έχει χαρακτηρίσει ως «ασιατικό ΝΑΤΟ».

Η απρόθυμη προσέγγιση του Νέου Δελχί προς τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία θεωρείται εδώ και καιρό, ως ο αδύναμος κρίκος στο QUAD. Ωστόσο, οι διμερείς προσπάθειες τα τελευταία χρόνια στοχεύουν στη γεφύρωση αυτού του χάσματος.

Το 2018, η Ουάσινγκτον πραγματοποίησε τον πρώτο της διάλογο 2+2 με το Νέο Δελχί. Την επόμενη χρονιά το Τόκιο, ακολούθησε το παράδειγμά του με τον πρώτο του διάλογο 2+2 με το Νέο Δελχί. Η διμερής συνάντηση μεταξύ Ινδίας και Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζει να θέτει τα θεμέλια της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των εθνών QUAD.

Η ανησυχία της Κίνας

Ένα  άρθρο της Lin Minwang, που δημοσιεύτηκε στην κινεζική κρατική εταιρεία Global Times, ανέφερε μερικές από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες του Πεκίνου, σχετικά, με τους αυξανόμενους δεσμούς του Νέου Δελχί με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το κείμενο αναφέρθηκε στις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις, μεταξύ της Ινδίας και των προαναφερθέντων κρατών από τον Ψυχρό Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου βρίσκονταν σε «αντίθετα στρατόπεδα» καθώς η Ινδία ήταν πιο κοντά στη Σοβιετική Ένωση.

Η κοινή αμυντική συνεργασία μεταξύ των εθνών QUAD, έχει ενισχυθεί με μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων και μεμονωμένης συμμετοχής, στα εγχώρια πολεμικά παιχνίδια κάθε χώρας.

Ωστόσο, δεδομένης της κρυφής φύσης της συλλογής πληροφοριών, η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα έχει παραμείνει ασαφής. Το άρθρο των Global Times, είναι ενδεικτικό της αυξανόμενης ανησυχίας του Πεκίνου για την ένταξη του Νέου Δελχί στη συμμαχία «Πέντε Μάτια».

Συμμαχία «Πέντε Μάτια»

Η συμμαχία Five-Eyes, είναι μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ως μηχανισμός παρακολούθησης των εξελίξεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα κατάφερε να μοιραστεί με επιτυχία διαβαθμισμένες πληροφορίες, μεταξύ δυτικών δυνάμεων για δεκαετίες.

Ενώ το Νέο Δελχί δεν έχει ενταχθεί ακόμη επίσημα στη συμμαχία Five Eyes, έχει δημιουργήσει τα δικά του πρωτόκολλα ανταλλαγής πληροφοριών με τα πέντε μέλη. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες στρατιωτικές-θαλάσσιες ικανότητες συλλογής πληροφοριών της Ινδίας, μπορεί να βοηθήσει την Ινδία να παρακολουθεί τις κινεζικές δραστηριότητες.

Ο αναλυτής της νοημοσύνης συνταγματάρχης NN Bhatia (Retd), δήλωσε στους EurAsian Times - «Πρώτον, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι η νοημοσύνη και ποια είναι η διάκριση μεταξύ αυτής και πληροφοριών. Οι πληροφορίες είναι ακατέργαστες και άφθονες. Η πραγματική πρόκληση για έναν επαγγελματία νοημοσύνης, είναι να κοσκινίσει αναρίθμητα δεδομένα, να τα εντοπίσει, να τα απομονώσει και να τα συγκεντρώσει σε αυτό που ονομάζουμε ευφυΐα με δυνατότητα δράσης».

Πράγματι μόνο τότε έχει οποιαδήποτε αξία για τον τελικό χρήστη. Η υποδομή, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό είτε σε πολυεθνικό επίπεδο, πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει ευφυή στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, διαφορετικά, είναι «απλή ιστορία ».

Όταν ρωτήθηκε για το τι μπορεί να φέρει το Νέο Δελχί στο σύμφωνο των πέντε ματιών, ο αναλυτής είπε: «Η Ινδία έχει τη δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες σε όλες τις μορφές της, είτε πρόκειται για ανθρώπινη, τεχνική και δορυφορική».

 «Το μόνο που χρειαζόμαστε ή μας λείπει, είναι να είμαστε προληπτικοί ως βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει έλλειψη πόρων. Ακόμη και μια ανεπτυγμένη χώρα όπως οι ΗΠΑ, με όλους τους πόρους και τις πηγές αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις». είπε

Σαν παράδειγμα ανέφερε το Αφγανιστάν, αφού  οι ΗΠΑ αφενός, παρακολούθησαν  και σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τον «ταλιμπανισμό» του Αφγανιστάν. «Μπορεί να διαθέτουμε όλες τις εισροές και πληροφορίες, αλλά η πραγματική ικανότητά τους είναι η επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα δράσης ». συνέχισε

Είναι γεγονός ότι από την πρόσφατη γεωπολιτική ανάπτυξη στην περιοχή, και ειδικά μετά την σύγκρουση Ινδο-Κίνας στην κοιλάδα Galwan πέρυσι, η Ινδία πλησιάζει περισσότερο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή της Ασίας.

Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προσπαθούν ήδη να δημιουργήσουν ένα περιφερειακό μπλοκ για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και, υπό αυτήν την έννοια, η Ινδία είναι ένας φυσικός σύμμαχος.

Έτσι, η Ινδία διαθέτει ισχυρές ικανότητες συλλογής πληροφοριών κατά της Κίνας, και μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, να παρέχουν πληροφορίες για την Κίνα. Αυτή η θέση καθιστά την Ινδία, μια ευνοϊκή επιλογή για να τοποθετηθεί στη Συμμαχία των «Πέντε Ματιών ».

Η Ινδία εντάσσεται στη Συμμαχία;

Ορισμένοι αναλυτές λένε, ότι είναι απίθανο η Ινδία να ενταχθεί απευθείας στη συμμαχία Five Eyes  (Πέντε Μάτια).

«Κατά τη γνώμη μου, είναι μάλλον απίθανο, αν και δεν αποκλείω την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο της μορφής QUAD. Νομίζω ότι μια σημαντική ανακάλυψη από την άποψη αυτή, θα είναι η Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών QUAD που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο », δήλωσε ο Mateusz Chatys, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Ασιατικών Υποθέσεων  στους The EurAsian Times. 

 Πολλοί αναλυτές συμφωνούν, ότι και οι δύο πλευρές, θέλουν να μοιραστούν περισσότερη ευφυΐα μεταξύ τους και ότι η Ινδία, που συνάπτει επίσημο σύμφωνο ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να το περιπλέξει.

Παρ 'όλα αυτά, η Ινδία φαίνεται να θεωρεί την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή, σε επίπεδο κράτους και γνωρίζει ότι η Ρωσία δεν θα μοιραστεί σχετικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της QUAD θα το έκαναν.

Η Μόσχα σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα του Νέου Δελχί, να συνεργαστεί με όποιον θέλει, αλλά ελπίζει ότι αυτή η συνεργασία δεν απευθύνεται σε καμία τρίτη χώρα.

Ο Sannidhya Sandheer , συνιδρυτής και συντάκτης του Newsletter της  Mission Victory India  είπε στους EurAsian Times: «Για την Ινδία, η κρυφή ικανότητά της σε ξένες χώρες θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας».

 «Έτσι, το να γίνει το« έκτο μάτι »,θα ήταν για την Ινδία μια ανταλλαγή ,όπου θα αποκτήσει κρυφό έδαφος στο εξωτερικό. Αυτό θα ήταν ως επί το πλείστον, μια άσκηση για την ενεργή αντιμετώπιση της Κίνας πέρα ​​από τη διπλωματία. Το Five Eyes, προσπαθεί να καθορίσει μια πολιτική για την Κίνα και η Ινδία μπορεί να είναι το κλειδί για την ίδια ». είπε

 Το να σκεφτεί κανείς ότι η Ινδία, θα μπορούσε να γίνει το έκτο μάτι της συμμαχία Five Eyes  ενέχει ρίσκο, καθώς η Ινδία δεν έχει εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία, αν και η Κίνα ανησυχεί για την ασφάλεια της. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ