Κίνα

Κίνα-Ρωσία διεξήγαγαν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας χαιρέτισε  κοινές στρατιωτικές ασκήσεις   με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τες ως ένδειξη  της ολοένα και στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω.

Ο Σεργκέι Σόιγκου πέταξε στην Κίνα για να παρακολουθήσει τις ασκήσεις που ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες στην κινεζική  περιφέρεια Ningxia Hui.

"Πετύχαμε υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων μας δυνάμεων  στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα", δήλωσε ο Σόιγκου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του, "Η διεύρυνση  της συνεργασίας μας είναι σημαντικό μέρος των μελλοντικών μας δραστηριοτήτων".

Ο ρωσικός στρατός έστειλε αρκετά μαχητικά Su-30SM και μια μηχανοκίνητη μονάδα πεζικού για να συμμετάσχουν στις ασκήσεις.

Ο Σόιγκου σημείωσε ότι η άσκηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα ρωσικά στρατεύματα συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις στο έδαφος της Κίνας, προσθέτοντας ότι αντικατοπτρίζει ένα «νέο επίπεδο» στρατιωτικής συνεργασίας, προς όφελος της περιφερειακής και παγκόσμιας σταθερότητας.

Σε δήλωσή του σχετικά με την άσκηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε  ότι  η άσκηση είχε σκοπό να αυξήσει την ικανότητα «να ανταποκρίνονται από κοινού Ρωσί α και Κίνα σε κινδύνους και προκλήσεις» και δεν στρέφεται  σε καμία τρίτη χώρα.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων τα τελευταία χρόνια, με τη συμμετοχή  πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένης μιας άσκησης τον Δεκέμβριο όταν ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς πραγματοποίησαν κοινή άσκηση πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι ασκήσεις αυτής της εβδομάδας βρίσκεται στη βορειοδυτική Κίνα, ανατολικά του Σιντζιάνγκ, όπου η Κίνα έχει κρατήσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων σε μια εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Οι επικριτές λένε ότι οι κρατήσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας μειονοτικής ομάδας.

Το Σιντζιάνγκ μοιράζεται μικρού εύρους σύνορα με το Αφγανιστάν στο οποίο επικράτησαν οι Ταλιμπάν

Η Ρωσία επεδίωξε να επεκτείνει τους δεσμούς της με την Κίνα καθώς οι σχέσεις της με τη Δύση βυθίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον ψυχρό Πόλεμο λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014, κατηγορίες για ρωσικές επιθέσεις χάκερ, παρέμβαση στις  αμερικανικές εκλογές, καθώς και για άλλους λόγους διαφωνιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ανέπτυξαν ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς για να ενισχύσουν μια «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των πρώην κομμουνιστών αντιπάλων, καθώς τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο αντιμετωπίζουν αυξανόμενες εντάσεις με τη Δύση, και παρόλο που η Ρωσία και η Κίνα στο παρελθόν απέρριπταν το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικής συμμαχίας, ο Πούτιν είπε το περασμένο φθινόπωρο ότι μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

Ο Πούτιν σημείωσε επίσης τον Οκτώβριο ότι η Ρωσία μοιράζεται πολύ ευαίσθητες στρατιωτικές τεχνολογίες με την Κίνα που βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας.

Ότι και να λέγεται από Ρώσους και Κινέζους, θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι περισσότερο από σίγουρο η σύμπλευση και συμμαχία των δύο χωρών, ενάντια σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-QUAD-Ισραήλ

Πλέον ο πλανήτης έχει χωριστεί σε αυτούς τους δύο βασικούς πόλους ισχύος, οι οποίοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για επικράτηση σε διάφορα σημεία της γης, με τις υπόλοιπες χώρες σταδιακά να εντάσσονται σε αυτούς τους δύο συνασπισμούς.

Η Κινεζοτουρκική στρατιωτική άσκηση είχε ως αποδέκτες τον πόλο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-QUAD-Ισραήλ, αλλά και τους Ταλιμπάν, οριοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς το πεδίο δράσης τους, αφού ούτε ο χρόνος αλλά ούτε και ο τόπος διεξαγωγής της υπόψιν ασκήσεως είναι τυχαία.

Ιδιαίτερα θα επισημάνουμε το ρόλο της Τουρκίας, η οποία στα χαρτιά ανήκει στο συνασπισμό των ΗΠΑ, φλερτάροντας ολοένα και περισσότερο με το συνασπισμό Ρωσίας-Κίνας, ενώ στην πραγματικότητα εκμεταλλευόμενη το ομόθρησκο και ομόγλωσσο με χώρες της Κεντρικής Ασίας, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο Ισλαμικό πόλο, στον οποίο να έχει την πρωτοκαθεδρία

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ