Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Η Κίνα επιχειρεί διείσδυση στη Μ. Ανατολή!

Η Κίνα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων  μερών στο Αφγανιστάν και δεσμεύτηκε να βοηθήσει για ειρήνευση στη χώρα, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι το Πεκίνο τοποθετείται ως διαμεσολαβητής των συγκρούσεων.

Σε κλήση με τον Αφγανό ομόλογό του Mohammad Haneef Atmar τη Δευτέρα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις χώρες του Αφγανιστάν και της Νότιας Ασίας στην καταπολέμηση της πανδημίας και είναι πρόθυμη να εμβαθύνει την αντιτρομοκρατική συνεργασία με το Αφγανιστάν.

Σε ξεχωριστή κλήση την ίδια ημέρα, ο Γουάνγκ είπε στον Αφγανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Χαμνταλάχ Μοχίμπ: «Η Κίνα είναι πρόθυμη να διευκολύνει τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας απαραίτητων προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στην Κίνα, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την «απότομη» απόσυρση των ΗΠΑ , ως υπεύθυνη για την αύξηση των επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν, οι δύο πλευρές στοχεύουν στην επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας για «διασφάλιση της ειρήνης και ενίσχυση της περιφερειακής συναίνεσης», με τον Atmar να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Κίνας στην ειρηνευτική  διαδικασία.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρώσουν την απόσυρση των εναπομείναντων 2.500 έως 3.500 στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τον Σεπτέμβριο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες του Πεκίνου ότι οποιαδήποτε προκύπτουσα αστάθεια θα αποτελούσε απειλή ασφάλειας για τη γειτονική, κυρίως μουσουλμανική περιοχή Σινγιάνγκ.

Η κλήση του Wang ήρθε μια μέρα μετά από μια παρόμοια προσφορά στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια ένδειξη  του Πεκίνου να ενισχύσει το ρόλο του στις υποθέσεις της περιοχής, ως ως παγκόσμια δύναμη.

Το Ισραήλ δεν βλέπει ωστόσο με καλό μάτι την "κινεζική προσφορά" και δεν αναμένεται να ανταποκριθεί στο κινεζικό κάλεσμα.

Οι προσφορές έδειξαν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής των συγκρούσεων και να ανεβάσει το κύρος του στην παγκόσμια σκηνή, σύμφωνα με τον Γιαν Βι, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Northwest στην Κίνα.

«Η Κίνα επιδιώκει να παρέχει περισσότερο δημόσιο αγαθό στη διεθνή κοινότητα, σε μια προσπάθεια να προωθήσει το διεθνές της καθεστώς, οπότε πρέπει να προτείνει λύσεις σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής».

Ο Γιαν είπε ότι το Πεκίνο ανησυχεί επίσης από το γεγονός  ότι ένα ασταθές Αφγανιστάν θα μπορούσε να επηρεάσει τις κινεζικές επενδύσεις στην Κεντρική Ασία.

«Η ανάπτυξη της Κίνας χρειάζεται ένα σταθερό εξωτερικό περιβάλλον. Και η Κίνα έχει επενδύσει σε μεγάλο αριθμό έργων υποδομής  για τον "Belt and Road Initiative" στην Κεντρική Ασία. Η αστάθεια στην περιοχή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο », είπε.

Ο Γιαν είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να παρέχει εξοπλισμό και ανταλλαγή πληροφοριών, για να ενισχύσει την ικανότητα του Αφγανιστάν να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

«Η Κίνα μπορεί επίσης να συντονιστεί με χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, του Ιράν και της Ρωσίας, για να την βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εξτρεμισμού στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης», δήλωσε ο Γιαν.

«Μόλις η κατάσταση στο Αφγανιστάν τεθεί εκτός ελέγχου, ο ανταγωνισμός για το Αφγανιστάν από πολλά μέρη, όπως το Πακιστάν, το Ιράν, η Ινδία και η Ρωσία, θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω, κάτι που θα οδηγήσει στην επιδείνωση του εξωτερικού γεωπολιτικού περιβάλλοντος της Κίνας και θα θέσει νέες προκλήσεις στη διπλωματία της Κίνας».

Επισημαίνεται τέλος ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, αφού υπάρχει στο τραπέζι σχετική εισήγηση του Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανικές Δυνάμεις που θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, να μετεγκατασταθούν  σε κάποια εκ των χωρών της Κεντρικής Ασίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Zalmay Khalilzad, επισκέφθηκε και τις δύο χώρες πριν από λίγες ημέρες. Υπόψιν ότι ο Khalilzad ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2004-2005, πρέσβης στο Ιράκ από το 2005-2007 και πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη από το 2007-2009.

Η τοποθέτηση, ή όπως θα φανεί αργότερα, η επανατοποθέτηση του στρατού των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία θα ανταγωνίζεται άμεσα τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα. Από τις πέντε πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν συνορεύουν με την Κίνα και το Καζακστάν συνορεύει τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος εμπλέκονται όλοι στην επιλογή της χώρας της Κεντρικής Ασίας. Το προσωπικό που θα αναπτυχθεί εκεί ή εναλλακτικά στον Περσικό Κόλπο θα αποτελείται από 25.000-30.000 στρατεύματα  των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το κύριο πλεονέκτημα της τοποθέτησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ σε χώρα της  Κεντρικής Ασίας, είναι η εγγύτητα με το Αφγανιστάν και η ευκολία στη χρήση  drone και μεταφοράς  στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων αν απαιτηθεί για διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων περιορισμένης χρονικής διάρκειας στην εν λόγω χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ