Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν μια ισχυρή προειδοποίηση προς τον νότιο γείτονά τους: "Η Αμερική είναι έτοιμη να εξαπολύσει πόλεμο σε μεξικανικό έδαφος εάν οι τοπικές αρχές δεν καταφέρουν να περιορίσουν τα καρτέλ ναρκωτικών και να σταματήσουν τη ροή λαθρεμπορίου πέρα από τα σύνορα". Ο
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ, μιλώντας σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας του Μεξικού, καθιστώντας σαφές ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον εξαντλείται.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν πραγματικό σοκ στη μεξικανική πλευρά.
Ο Χέγκσεθ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή μιας πλήρους κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης σε μεξικανικό έδαφος εάν η κατάσταση με τα καρτέλ δεν τεθεί υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε ότι η διακίνηση ναρκωτικών, ειδικά αυτή που περιλαμβάνει το υλικό φαιντανύλη, αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Επεσήμανε την αποτυχία των μεξικανικών αρχών να σταματήσουν τις δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων που μεταφέρουν ετησίως τόνους παράνομων ουσιών πέρα από τα σύνορα, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς μέσα στην χώρα τους.
Ο Χέγκσεθ δήλωσε ευθέως ότι εάν το Μεξικό συνέχιζε να αποτυγχάνει στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ναρκωτικών, η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων στην μεξικανική επικράτεια ( κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν στην Γρανάδα).
Η απειλή ήρθε ως κεραυνός εν Αιθρία, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους του Μεξικού να επανεξετάσουν την τρέχουσα δυναμική των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες από τη μεταναστευτική κρίση και τις εμπορικές διαμάχες.
Οι μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, αντέδρασαν με αγανάκτηση.
Συγκλονίστηκαν όχι μόνο από τη σκληρότητα της δήλωσης του Χέγκσεθ, αλλά και από το γεγονός ότι τέθηκε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της χώρας.
Ένας Μεξικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού ως «άμεση πρόκληση», τονίζοντας ότι το Μεξικό δεν θα επιτρέψει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις.
Ταυτόχρονα, ο Χέγκσεθ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν απλώς απειλές, αλλά ήδη επεξεργάζονται σενάρια για στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τόσο ακριβή χτυπήματα σε στόχους καρτέλ όσο και μεγαλύτερης κλίμακας παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο μεξικανικό έδαφος.
Αυτά τα γεγονότα εκτυλίσσονται στο πλαίσιο των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πόλης του Μεξικού.
Όπως ανέφερε το Reuters στις 27 Φεβρουαρίου 2025, η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ανέλαβε εκ νέου την προεδρία της τον Ιανουάριο, έχει αυξήσει την πίεση στο Μεξικό να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Πιτ Χέγκσεθ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών σε βάσεις καρτέλ σε συνέντευξή του στο Fox News, δηλώνοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Η δήλωση απηχεί τη θέση του Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει τα καρτέλ ναρκωτικών ως τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που, σύμφωνα με ειδικούς στους New York Times, ανοίγει το δρόμο για άμεση στρατιωτική δράση χωρίς την ανάγκη έγκρισης του Κογκρέσου