Σύμφωνα με το πρακτορείο ενημέρωσης Politico ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ίσως αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο του 2025. Αυτήν την πρόβλεψη έχουν κάνει Αμερικανοί νομοθέτες, τους οποίος επικαλείται το μέσο.
Σύμφωνα με το άρθρο της σελίδας, οι νομοθέτες αυτοί πιστεύουν πως η σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να καταστήσει αδύνατη την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ. Πώς θα το καταφέρει αυτό;
Λέγεται πως ο Μπάιντεν έχει ήδη υπογράψει έναν νόμο, ο οποίος αναγράφει ρητά ότι η ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί.
Φήμες υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ ίσως αγνοήσει πλήρως το νέο νόμο της κυβέρνησης Μπάιντεν, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλούσε σύγκρουση στην αμερικανική βουλή. Η αγνόηση ενός τέτοιου νόμου αποτελεί παράβαση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο πρέπει να σας ενημερώσουμε πως τα εκλογικά αποτέλεσμα στις 6 και 7 Νοεμβρίου έδειξαν ότι και τα δύο επιμέρους σώματα του αμερικανικού κογκρέσου βρίσκονται σήμερα υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως εάν ο Τραμπ αποφασίσει πράγματι την απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο αναμένεται να στηρίξει την πρωτοβουλία.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως υπάρχουν αρκετοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι νομοθέτες που αποκλείουν ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ με πρωτοβουλία Τραμπ. Κατά πάσα πιθανότητα ο Τραμπ και οι συνεργάτες του προέβησαν σε τέτοιες προειδοποιήσεις για να εκφοβίσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι απειλούν την Ρωσία ασύστολα επειδή απολαμβάνουν την προστασία του αμερικανικού στρατού.
Για αυτό ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τραμπ, γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, πρότεινε ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο μέτρο: να τερματίσει η Ουάσιγκτον την χρηματοδότηση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, παραμένοντας όμως μέλος της.
Αν και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε λιγότερο πανικό από την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ, αναλυτές εκτιμούν πως ο τερματισμός της αμερικανικής χρηματοδότησης θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια το ΝΑΤΟ στην κατάρρευση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα την «βάση» του ΝΑΤΟ, τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά και πολιτικά. Η απομάκρυνση της Ουάσιγκτον από το μπλοκ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την συμμαχία.