Το ενδεχόμενο της ηφαιστειακής έκρηξης δεν είναι απίθανο, λέει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης.
«Aν το σπίτι μου ήταν καλοχτισμένο με το σύγχρονο οικοδομικό κανονισμό, προσωπικά θα επέστρεφα σπίτι μου αν έμενα στην Σαντορίνη» δήλωσε δε ο κ.Συνολάκης.
Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών καταστροφών απέφυγε να κάνει εκτίμηση για την διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί» είπε στο Mega.
Συνολάκης: Τα τρία σενάρια
- Το πρώτο - και καλό σενάριο είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012
- Το δεύτερο να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του. Πρόσθεσε πως το κρίσιμο είναι πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών. Αν πχ έχουμε επίκενεντρα πολύ πιο νότια, αυτό μας δίνει μια πληροφόρηση ότι η περιχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή.
- Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950 και χωρίς θύματα, εξ όσων γνωρίζουμε.
Παπαδόπουλος: "Δεν ζούμε κάτι το πρωτοφανές" - Το παράδειγμα της Φωκίδας και της Λέσβου
«Τίποτε το πρωτοφανές» σημειώνει για τις σεισμικές δονήσεις στα ανοιχτά Σαντορίνης-Αμοργού ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος που υποστηρίζει πως παρόμοια ακολουθία έχει γίνει πολλές φορές στην Ελλάδα.
Ο κ.Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως «ένας διαβασμένος σεισμολόγος» θα απαντούσε πως έχει παρατηρηθεί ξανά στην Ελλάδα τέτοια ακολουθία και παραθέτει τα παραδείγματα της Φωκίδας και της Λέσβου το 1984.
Ολόκληρη η ανάρτηση του σεισμολόγου
Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Πολλοί ρωτούν αν έχει επαναληφθεί στην Ελλάδα τέτοια ακολουθία. Ένας διαβασμένος σεισμολόγος θα σας έλεγε, "ναι πολλές φορές".
Δύο παραδείγματα. (1) Φωκίδα. Από τις 2.1.1984 έγιναν 34 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.5. Ο κύριος έγινε 11.2.1984, μέγεθος 5.5. (2) Λέσβος. Από τις 1.5.1984 έγιναν 44 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.6. Ο κύριος έγινε 17.6.1984, μέγεθος 5.6.
Αν τότε υπήρχαν τα σημερινά σεισμογραφικά δίκτυα και λογισμικά θα είχαν καταγραφεί εκατοντάδες μικρότερων σεισμών, όπως τώρα. (Πηγή, Comninakis & Papazachos, 1989).
Συνεπώς, τίποτε το πρωτοφανές.
Παπανικολάου: Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ
Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, εφησυχάζοντας, ωστόσο, τον κόσμο, σημειώνοντας πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν θα δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο να υπάρχει σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.
Παράλληλα, δήλωσε πως τα δύο ηφαίστεια στη Σαντορίνη βρίσκονται εκτός δραστηριότητας, ενώ ερωτηθεί πόσο θα κρατήσει το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας απάντησε «εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά».
Μπορεί να κρατήσει για πολλές εβδομάδες, είπε για να σημειώσει, μάλιστα, πως ο ορίζοντας του Πάσχα ίσως να μην φτάνει.
«Δεν φοβόμαστε με τους σεισμούς, δεν εγκαταλείπουμε» λένε κάτοικοι της Σαντορίνης
Η 10χρονη Νικόλ παραμένει με την οικογένεια της στη Σαντορίνη και όπως λένε, δεν εγκαταλείπουν τον τόπο τους παρά τις σεισμικές δονήσεις. «Όλοι οι φίλοι μου έχουν φύγει. Δεν αφήνω τα ζώα και τους παππούδες. Είναι ο τόπος μου δεν μπορώ να τον εγκαταλείψω», λέει στο Mega.
Η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει πλήρως. Οι τρεις ξαδέλφες παίζουν στο δωμάτιο όσο η μητέρα ανησυχεί πως για μία ακόμη μέρα δεν κατάφεραν να κάνουν μαθήματα μέσω webex. Οι περισσότεροι συμμαθητές τους έχουν εγκαταλείψει το νησί. Επικοινωνούν μαζί τους μέσω των social media και μεταφέρουν τα νέα από την Σαντορίνη που δοκιμάζεται.
Έκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ: Πάνω από 14.000 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι χθες μεταξύ Αμοργού-Σαντορίνης
Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14.000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12.000 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 14 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.
Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.