Πόσο κοντά είναι ο κόσμος από ένα πυρηνικό ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει Παγκόσμιο Αρμαγεδώνα;
Αυτό είναι ένα ερώτημα όχι ρητορικό, αλλά δυστυχώς πραγματικό, με τους ηγέτες ωστόσο των υπερδυνάμεων λόγω της τρομερής δύναμης και επιρροής τους να μην δίνουν την δέουσα βάση όπως θα δούμε στην πράξη.
Λίαν έγκριτο Αμερικανικό ΜΜΕ με σχετικό άρθρο του, φωτίζει άγνωστες πτυχές ενός συμβάντος, όπου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έριξε κατά λάθος μια πυρηνική βόμβα στη Georgia και ακόμα δεν μπορεί να τη βρει
Στα ογδόντα χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ πυροδότησαν δύο πυρηνικά όπλα σε μάχη εναντίον της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας, είναι ένα μικρό θαύμα ότι έκτοτε δεν έχει σημειωθεί πυρηνική έκρηξη πυρηνικού όπλου στη μάχη.
Και με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων σε εννέα έθνη σε όλο τον κόσμο - δέκα, αν το Ιράν ξεπεράσει το κατώφλι - και την επακόλουθη παραγωγή πολλών χιλιάδων μεμονωμένων πυρηνικών συσκευών, είναι απορίας άξιο ότι δεν έχουν γίνει ακόμη ακούσιες εκρήξεις πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο υπήρξαν ατυχίες και δεκάδες παραλίγο αστοχίες, συμπεριλαμβανομένων μερικών των ΗΠΑ.
Το περιστατικό στο νησί Tybee
Το 1958, μια τέτοιο παρ' ολίγον αστοχία έλαβε χώρα στα ανοικτά των ακτών της Georgia , όταν ένα B-47 έριξε μια πυρηνική βόμβα Mark 15 7.600 λιβρών στα νερά ανοιχτά του νησιού Tybee.
Η βόμβα δεν βρέθηκε ποτέ. Και παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι η βόμβα ήταν χωρίς πυρήνα - και επομένως δεν ενέχει πυρηνικό κίνδυνο - έχουν εμφανιστεί αντικρουόμενες αναφορές που υποδηλώνουν ότι η βόμβα ήταν πράγματι πυρηνικά.
Συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου 1958, ένα βομβαρδιστικό B-47 Stratojet και ένα F-86 Sabre διεξήγαγαν μια προσομοίωση μάχης.
Το B-47 μετέφερε πυρηνική βόμβα Mark 15 με εκρηκτική απόδοση 3,8 μεγατόνων,190 φορές πιο ισχυρή από τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για την ισοπέδωση του Ναγκασάκι το 1945.
Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης μάχης, ο πιλότος του F-86 δεν είδε το B-47 στο ραντάρ του και κατά λάθος κατέβηκε στο βομβαρδιστικό. Η σύγκρουση στον αέρα έσκισε το αριστερό φτερό του F-86, αναγκάζοντας τον πιλότο να εκτιναχθεί.
Προσγειώθηκε με ασφάλεια σε έναν κοντινό βάλτο.
Ωστόσο, η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη για το B-47. Οπλισμένο με το Mark 15, το B-47 έχασε τον έλεγχο μετά από σύγκρουση, πέφτοντας από τα 38.000 πόδια στα 20.000 πόδια πριν ο πιλότος ανακτήσει τον έλεγχο.
Στη συνέχεια, φοβούμενοι ότι η βόμβα θα μπορούσε να εκτοξευθεί από το κατεστραμμένο αεροσκάφος, το πλήρωμα B-47 ζήτησε και έλαβε άδεια να ρίξει τη βόμβα στη θάλασσα.
Το Mark 15 έπεσε από τα 7.200 πόδια, ενώ το B-47 ταξίδευε με 200 κόμβους την ώρα, στα νερά του Wassaw Sound, κοντά στο νησί Tybee.
Το πλήρωμα του B-47 δεν είδε έκρηξη όταν η βόμβα έπεσε στα νερά κάτω. Στη συνέχεια, ο πιλότος μπόρεσε να προσγειώσει το αεροσκάφος σε κοντινή αεροπορική βάση .
Η βόμβα είναι ακόμα κάπου...
Η κυβέρνηση πέρασε δύο μήνες προσπαθώντας να εντοπίσει το Mark 15. «Μια ομάδα 100 μελών του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού εξοπλισμένου με φορητό σόναρ πραγματοποίησε σάρωση καλωδίων σε αναζήτηση της βόμβας αμέσως μετά το περιστατικό, αλλά σταμάτησε στις 16 Απριλίου, μετά από περισσότερους από δύο μήνες από το ατύχημα», έγραψε το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης Όπλων.
Πάνω από τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το 2001, μια υδρογραφική έρευνα του Υπουργείου Ενέργειας έδειξε ότι η βόμβα ήταν θαμμένη μεταξύ πέντε και 15 ποδιών λάσπης. Η Πολεμική Αεροπορία διαβεβαιώνει συνεχώς το κοινό ότι η βόμβα είναι ακίνδυνη. Αλλά το αν η βόμβα ήταν ή όχι πυρηνικά δεν έχει διευθετηθεί ποτέ.
«Αρχικά, οι ειδικοί αμφισβήτησαν αν η βόμβα ήταν πυρηνική ή όχι», έγραψε το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης Όπλων, προσθέτοντας ότι, εάν η βόμβα ήταν όντως πυρηνική, «μια έκρηξη πάνω από το νερό θα είχε μια βολίδα με ακτίνα μεγαλύτερη από ένα μίλι και θερμική ακτινοβολία έως και 10 φορές αυτή την απόσταση».
Ο Κιμ Γιόγκ Ουν έχει απειλήσει κατ'επανάληψη για χρήση Πυρηνικών όπλων
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως ακόμη και με τις μεγάλες δικλείδες ασφαλείας στα πυρηνικά τους όπλα που διαθέτουν οι υπερδυνάμεις, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις οδηγώντας την ανθρωπότητα στον πυρηνικό όλεθρο.
Τι θα γινόταν άραγε αν κάτι παρόμοιο με το περιστατικό που προαναφέραμε συνέβαινε από την Βόρεια Κορέα, της οποίας σημειωτέον ο ηγέτης έχει απειλήσει επανηλλειμένα με χρήση πυρηνικών, σε έδαφος της Νότιας Κορέας και είχαμε πυρηνική έκρηξη;
Δεν θα ακολουθούσε πυρηνικό ολοκαύτωμα από τις ΗΠΑ;