Πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε χώρα ένα εντυπωσιακό (και κάπως αλλόκοτο) περιστατικό: για πρώτη φορά στην ιστορία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προστατεύθηκε από ρομποτικά συστήματα.
Συγκεκριμένα, viral έγινε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει τα μέτρα ασφαλείας που εφάρμοσαν οι αμερικανικές αρχές με σκοπό την προστασία του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (δείτε πότε θα ορκιστεί πρόεδρος).
Εντός των μέσων που παράταξαν οι αμερικανικές αρχές για την προστασία του «πλανητάρχη» βρέθηκαν και κάποιοι ρομποτικοί σκύλοι, εξοπλισμένοι με ελαφρά πολυβόλα, συστήματα GPS, αισθητήρες ανίχνευσης και διάφορα άλλα συστήματα.
Αυτά τα ρομποτικά συστήματα περιπολούσαν την περιοχή γύρω από την οικία του Τραμπ. Το ίδιο έκαναν και Αμερικανοί πράκτορες με τεθωρακισμένα οχήματα και ταχύπλοα.
Ρομποτικοί Σκύλοι Φρουροί του Τραμπ
Είτε είστε υποστηρικτής του Τραμπ είτε όχι το θέαμα είναι συγκλονιστικό. Φανταστείτε να βρίσκεστε μεταξύ του κοινού και να αντικρίζετε έναν ρομποτικό σκύλο οπλισμένο με πολυβόλο όπλο να κάνει βόλτες γύρω από εσάς, θεωρητικά «προστατεύοντάς» σας.
Όπως παρατηρείται, τα πολυβόλα είναι εγκατεστημένα στις «πλάτες» των σκύλων, ενώ οι σφαίρες για αυτά σχηματίζουν μία πυραμίδα. Στο πίσω μέρος του ρομπότ κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται το σύστημα επικοινωνίας του, μιας και προεξέχουν από αυτό δύο κεραίες.
Στρατιωτικοί ειδικοί σχολίασαν στο διαδίκτυο πως οι εν λόγω ρομποτικοί σκύλοι αναπτύχθηκαν υπό την αιγίδα του προγράμματος Quadrupedal Unmanned Ground Vehicle (Q-UGV). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού έχει στόχο τον σχεδιασμό μη επανδρωμένων επίγειων οχημάτων για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δυνάμεων του Πενταγώνου σε διάφορα περιβάλλοντα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ημι-αυτόνομα ρομποτικά συστήματα που μιμούνται τις κινήσεις και την συμπεριφορά τετράποδων ζώων, χαρακτηριστικό που τα προσδίδει εξαιρετική ευκινησία ακόμη και σε ανώμαλα εδάφη.
Από το 2022 που ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε να τα χρησιμοποιεί, τα ρομπότ Q-UGV φάνηκαν χρήσιμα για την μεταφορά οπλισμού σε δύσκολες περιοχές, τον έλεγχο επικίνδυνων αντικειμένων και την περιπολία σημείων.
Μπορούν να επιχειρούν είτε σε πλήρη αυτόνομη λειτουργία, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση, ή σε ημι-αυτόνομη λειτουργία, δηλαδή με μερική ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό το καταφέρνουν διότι έχουν προηγμένους αισθητήρες, οι οποίοι τα επιτρέπουν να πλοηγούνται με ασφάλεια αποφεύγοντας εμπόδια. Παράλληλα, κάθε ρομποτικό ζώο διαθέτει έναν επεξεργαστή αρκετά ισχυρό ώστε να κάνει το σύστημα άμεσα ανταποκρίσιμο σε εξωτερικά ερεθίσματα και απειλές.