Κατά τα χρόνια έχουν λάβει χώρα πολλές προσπάθειες δολοφονίας έναντι προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, κάποιες από τις οποίες δυστυχώς πέτυχαν τον στόχο τους. Αδιαμφισβήτητα το να είσαι πρόεδρος μίας από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου σε βάζει στο στόχαστρο πολλών, ωστόσο το επίπεδο προστασίας του Αμερικανού προέδρου είναι κορυφαίο.
Αυτό βέβαια δεν ίσχυε πάντοτε, ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την επίσημη δημιουργία του κράτους των ΗΠΑ. Οι πρώτοι πρόεδροι δεν ήξεραν σε τι κίνδυνο βρίσκονταν και ως αποτέλεσμα δεν είχαν πάντοτε την κατάλληλη φρουρά για να τους προστατεύσει. Όσο τα χρόνια περνούσαν τόσο η προσωπική φρουρά του Αμερικανού προέδρου αναπτύσσονταν. Σήμερα η ασφάλεια του προέδρου του κράτους είναι καθήκον των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής και συγκεκριμένα κάποιων από των ικανότερων πρακτόρων της υπηρεσίας.
Όσο καλή και εάν είναι η προσωπική φρουρά του προέδρου, δεν κατάφερνε πάντοτε να φυλάξει αποτελεσματικά τον Αμερικανό ηγέτη. Για αυτό πάμε να δούμε με χρονολογική σειρά τις 10 σημαντικότερες απόπειρες δολοφονίας κατά προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και ποιες από αυτές ήταν πετυχημένες.
1865: Αβραάμ Λίνκολν
Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ και για πολλούς θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία. Αν και ο Λίνκολν είχε γλυτώσει δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του τα έτη 1861 και 1864, το 1865 δεν στάθηκε τυχερός και έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του.
Ο Λίνκολν πυροβολήθηκε στην Ουάσιγκτον όσο παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση με την γυναίκα του. Ο δολοφόνος του ήταν ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ο οποίος και αυτός έχασε την ζωή του από πυροβολισμούς 12 ημέρες μετά το έγκλημα που διέπραξε.
Ο θάνατος του Λίνκολν βύθισε σε πένθος τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ο ίδιος είχε βοηθήσει το κράτος με διάφορους τρόπους ενώ κατάφερε να νικήσει και στον Εμφύλιο Πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο πριν χάσει την ζωή του. Η δολοφονία του στάθηκε αφορμή να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας των μετέπειτα προέδρων της χώρας.
1901: Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ
Η επόμενη απόπειρα δολοφονίας Αμερικανού προέδρου άργησε να γίνει. Ο άτυχος αυτήν την φορά ήταν ο 25ος πρόεδρος των ΗΠΑ ονόματι Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ, ο οποίος το 1901 είδε τον χάρο με τα μάτια του όταν τον πυροβόλησε ο 28χρονος Λέων Τσόλγκος κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Νέα Υόρκη.
Ο ΜακΚίνλεϊ αν και αρχικά πιστεύονταν ότι θα κατάφερνε να αναρρώσει από τον τραυματισμό που τον προκάλεσε η σφαίρα, τελικά άφησε την τελευταία του πνοή 8 ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Ο δολοφόνος του εκτελέστηκε λίγο αργότερα.
1912: Θεόδωρος Ρούζβελτ
Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ το έτος 1912 ήταν υποψήφιος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Αμερική. Είχε ήδη εκλεχθεί μία φορά και διεκδικούσε ξανά το γραφείο του Αμερικανού προέδρου. Την ίδια χρονιά ο Ρούζβελτ δέχθηκε μία σφαίρα στο στήθος όσο βρίσκονταν στο Μιλγουόκι, ωστόσο κατάφερε να επιζήσει από την επίθεση. Μάλιστα λέγεται πως η συγκεκριμένη σφαίρα παρέμεινε στο στήθος του Ρούζβελτ μέχρι να πεθάνει, χρόνια μετά.
1933: Φραγκλίνος Ρούζβελτ
Το 1933 ένας άλλος Ρούζβελτ δέχθηκε επίθεση, συγκεκριμένα ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο οποίος έμεινε και αυτός στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς προέδρους, κυρίως για τις αποφάσεις που πήρε κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ δέχθηκε επίθεση στο Μαϊάμι από έναν Ιταλό μετανάστη, τον Τζουσέππε Ζανγκάρα. Για καλή τύχη του 32ου Αμερικανού προέδρου, ο ίδιος δεν τραυματίστηκε καθόλου από την απόπειρα δολοφονίας. Ωστόσο από την επίθεση του Ζανγκάρα δυστυχώς σκοτώθηκε ο δήμαρχος του Σικάγο Άντον Τσέρμακ.
1963: Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι
20 χρόνια αργότερα έλαβε χώρα η γνωστότερη απόπειρα δολοφονίας κατά Αμερικανού προέδρου στην ιστορία, αυτήν κατά του 35ου προέδρου των ΗΠΑ ονόματι Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Αν και ο αμερικανικός λαός εμπιστεύονταν πολύ τον Κένεντι, κάποιοι τον ήθελαν νεκρό. Το 1963 ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ τον πυροβολεί από μεγάλη απόσταση με ένα τυφέκιο όσο ο Κένεντι κινούνταν με αυτοκινητοπομπή μέσα στο Ντάλας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο. Αν και ο Όσβαλντ φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στην φυλακή δύο ημέρες μετά, πολλοί πιστεύουν πως κάποιοι άλλοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του Κένεντι. Αυτοί οι κάποιοι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.
1968: Ρόμπερτ Κένεντι
Κάποια χρόνια μετά την δολοφονία του μεγάλου του αδερφού, ο Ρόμπερτ Κένεντι αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. Το 1968 ο Κένεντι νίκησε το πρώτο στάδιο των εκλογών στην Καλιφόρνια, ωστόσο δεν πρόλαβε να το γιορτάσει αφού κατά την διάρκεια ομιλίας του δέχθηκε μία σφαίρα από τον Παλαιστινιο-Ιορδανό Σιρχάν Σιρχάν. Ο γερουσιαστής τότε Ρόμπερτ Κένεντι έχασε και αυτός την ζωή του, με τον ίδιο τρόπο που την έχασε και ο μεγαλύτερος αδερφός του.
Ο Σιρχάν αν και αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο, αποφασίστηκε να φυλακιστεί ισόβια. Το 2023 αιτήθηκε την αποφυλάκισή του, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.
1975: Τζέραλντ Φορντ
Ο 20ος αιώνας ήταν πραγματικά επεισοδιακός για τους Αμερικανούς προέδρους, αφού σημειώθηκαν πάρα πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον τους. Το 1975 ένας από τους γνωστότερους Αμερικανούς προέδρους στην ιστορία, ο Τζέραλντ Φορντ, κατάφερε να επιβιώσει από 2 επιθέσεις εναντίον του σε διάστημα μόλις 17 ημερών.
Και οι 2 απόπειρες έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ και στις 2 περιπτώσεις οι δράστες ήταν γυναίκες: η Λινέτ Φρομ και η Σάρα Τζέιν Μουρ αντίστοιχα. Τόσο η Λινέτ όσο και η Σάρα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.
1981: Ρόναλντ Ρήγκαν
Ο 40ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρήγκαν εκφωνούσε λόγο στην Ουάσιγκτον το έτος 1981 όταν πυροβολήθηκε από τον Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ. Η σφαίρα για λίγα χιλιοστά δεν τρύπησε την καρδιά του Αμερικανού ηγέτη, με αποτέλεσμα ο Ρήγκαν να καταφέρει να επιβιώσει. Ο Χίνκλεϊ δεν φυλακίστηκε αλλά μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο εξαιτίας της ψυχικής του κατάστασης.
1994: Μπιλ Κλίντον
Ο Μπιλ Κλίντον βρίσκονταν ξέγνοιαστος μέσα στον Λευκό Οίκο το έτος 1994 όταν ένας Αμερικανός εγκληματίας ονόματι Φρανσίσκο Μάρτιν Ντουράν πυροβόλησε 29 φυσίγγια κατά του κτηρίου. Ο Κλίντον δεν τραυματίστηκε, ωστόσο ο Ντουράν καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης για απόπειρα δολοφονίας κατά του Αμερικανού προέδρου.
2005: Τζορτζ Μπους
Ο Τζορτζ Μπους ήταν ο 43ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή διαδέχθηκε τον Μπιλ Κλίντον. Το 2005 σε ένα ταξίδι του στην Γεωργία και συγκεκριμένα στην Τιφλίδα ο Μπους συναντήθηκε με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Κατά την διάρκεια μίας κοινής δημόσιας ομιλίας των δύο ηγετών ο Γεωργιανός Βλάντιμιρ Αρουτιουνιάν πέταξε μία χειροβομβίδα έναντι της εξέδρας.
Για καλή τύχη τόσο του Μπους όσο και του Σαακασβίλι η χειροβομβίδα δεν ανατινάχθηκε και κατ' επέκταση κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Γεωργιανός βέβαια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την απόπειρά του.
2024: Ντόναλτ Τραμπ
Η νεότερη προσθήκη στην λίστα είναι το πρόσφατο περιστατικό κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ. Κατά την διάρκεια προεδρικής ομιλίας του στην Πενσυλβάνια στις 13 Ιουλίου ο Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας δέχθηκε πυροβολισμούς από απόσταση 135 μέτρων από έναν 20χρονο ονόματι Τόμας Μάθιου Κρουκς.
Σαν από θαύμα ο Τραμπ κούνησε ελάχιστα δεξιά το κεφάλι του ένα δευτερόλεπτο πριν τον πρώτο πυροβολισμό, γλυτώνοντας έναν φονικό τραυματισμό στο κεφάλι. Η σφαίρα του Κρουκς τρύπησε το αυτί του Τραμπ, ωστόσο ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί σκοτώνοντας έναν άλλον Αμερικανό που βρίσκονταν στο κοινό και τραυματίζοντας 3 ακόμη άτομα.
Τελικά ο Κρουκς έπεσε νεκρός από τα πυρά των αρχών λίγα δευτερόλεπτα μετά. Αν και ο Ντόναλτ Τραμπ επέζησε της απόπειρας δολοφονίας του, το περιστατικό προκάλεσε κύματα αντιδράσεων τόσο στον διεθνή όσο και στον αμερικανικό τύπο.