ΗΠΑ

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για τρεις μεγάλες κρίσεις σε μια εβδομάδα

Γάζα, Ουκρανία, τα σύνορα με το Μεξικό: με μια σειρά ανακοινώσεων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι ένας ηγέτης που μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο 81χρονος Δημοκρατικός παρουσίασε προτάσεις για την επίλυση τριών από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος, πέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση του Μπάιντεν εξηγείται από την επιθυμία του να μετριάσει τις κρίσεις που διαταράσσουν τη θητεία του και να αποδείξει ότι είναι ικανότερος από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ να τις αντιμετωπίσει.

«Ένα κομμάτι αυτών που βλέπετε σημαίνει: ‘υπάρχουν πράγματα να γίνουν, οπότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στρώνεται στη δουλειά’», εκτιμά ο Πίτερ Λοτζ καθηγητής στο πανεπιστήμιο George Washington. «Το άλλο κομμάτι αφορά την προεκλογική εκστρατεία, διότι τα πάντα εξετάζονται υπό το πρίσμα της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν αρκεί να κάνεις καλή δουλειά, πρέπει να φαίνεται ότι κάνεις καλή δουλειά», συνεχίζει.

Πράσινο φως

Στις 30 Μαΐου Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα που της έχουν δοθεί για να πλήττει, υπό όρους, στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Μια μεγάλη στροφή για έναν πρόεδρο που εδώ και καιρό εξέφραζε την ανησυχία μήπως ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελιχθεί σε πυρηνική σύγκρουση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενισχύσει την ικανότητά της να απαντήσει στη νέα ρωσική επίθεση, έπειτα από μήνες που η αμερικανική βοήθεια για το Κίεβο παρέμενε μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο, γεγονός που συνέβαλε στην αποδυνάμωση των ουκρανικών δυνάμεων.

Την ίδια ημέρα ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε σε ποινική δίκη, στην υπόθεση καταβολής χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Την επομένη ο Μπάιντεν εκφώνησε ομιλία για να παρουσιάσει με λεπτομέρειες, προς γενική έκπληξη, πρόταση, την οποία εμφάνισε ως ισραηλινή, για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες καταστροφικού πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Λευκός Οίκος αναζητεί απελπισμένα μια λύση για τον τερματισμό αυτής της φονικής σύγκρουσης, που έχει εκθέσει τον Μπάιντεν σε πολλές επικρίσεις λόγω της στήριξής του στο Ισραήλ.

«Αίσθημα έκτακτης ανάγκης»

Τέλος, την Τρίτη ο Μπάιντεν ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο ότι θα κλείσει προσωρινά τα σύνορα με το Μεξικό για τους παράτυπους μετανάστες που ζητούν να λάβουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το θέμα αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον απερχόμενο πρόεδρο ενόψει των εκλογών.

Χθες ο Μπάιντεν έφτασε στη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει σήμερα στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων, στις 6 Ιουνίου 1944. Μια ευκαιρία για εκείνον να εξάρει την αμερικανική ηγετική ικανότητα και να τονίσει τη διαφορά του με τον Τραμπ.

«Είναι ένα μέσο για να δείξει ότι είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ που ασχολείται με αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο με τα σημαντικά, παγκόσμια ζητήματα, την ώρα που ο Τραμπ προσπαθεί να γλιτώσει τη φυλακή», σημειώνει ο Λοτζ.

Για τον Τζον Κίρμπι εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ο Μπάιντεν «ενεργεί με την προσήκουσα αίσθηση έκτακτης ανάγκης στα ζητήματα – κλειδί της εξωτερικής πολιτικής».

Παράλληλα η έντονη αυτή διπλωματική δραστηριότητα έχει επίσης στόχο να διαψεύσει τους επικριτές του, που τον θεωρούν πολύ μεγάλο σε ηλικία για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Την Τρίτη σε άρθρο της η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Μπάιντεν δείχνει σημάδια «νοητικής έκπτωσης».

«Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τρεις νέες, μεγάλες πολιτικές», συνοψίζει ο διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χάας στο MSNBC. «Μπορεί να μας αρέσουν, μπορεί να μην μας αρέσουν, αλλά πρόκειται ξεκάθαρα για ένα πρόεδρο που διαθέτει πρόγραμμα».