Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε χθες ότι η χώρα του δεν έχει «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» και δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο NATO, δυο χρόνια και πλέον μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία συνέντευξη του, μιλώντας για όλα.
«Μην αναζητάτε κάτι που δεν υπάρχει (...) μην ψάχνετε τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες μας. Δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Πούτιν σε δημοσιογράφους πρακτορείων ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το ότι είχαν εγερθεί οι σημαίες της σύγχρονης Ρωσίας, της αυτοκρατορικής Ρωσίας και της ΕΣΣΔ μπροστά στην έδρα της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη όπου έγινε η συνάντηση με τους δημοσιογράφους.
Ο κ. Πούτιν άδραξε την ευκαιρία να καταγγείλει τους Δυτικούς που τον κατηγορούν ότι θέλει να αρχίσει στρατιωτική σύγκρουση με το NATO επιχειρηματολογώντας πως κατά συνέπεια οι χώρες τους πρέπει να προετοιμαστούν.
«Επινόησαν πως η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο NATO (...) Ποιος τον διανοήθηκε αυτό τον παραλογισμό; Βλακείες», είπε.
Η Μόσχα επέμενε για μήνες να διαψεύδει πως ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία, προτού τελικά προχωρήσει στην εισβολή την 24η Φεβρουαρίου 2022, κατηγορώντας τη Δύση πως χρησιμοποιούσε τον σύμμαχό της για να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία.
Παρότι το Κρεμλίνο αρνείται πως επιδιώκει να ανασυστήσει τη χαμένη αυτοκρατορία, η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών που ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πούτιν, επισημαίνουν ότι στο παρελθόν αποτελούσαν μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας και της σοβιετικής ένωσης.
Δεν υπάρχει καμία διαφορά για εμάς αν εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν
«Βασικά, δεν μας ενδιαφέρει (ποιος θα κερδίσει)», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από το Reuters εάν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα έχει κάποια διαφορά για τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Αποκαλώντας τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προβλέψιμο πολιτικό της παλιάς σχολής, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει, και δεν θα ανακατευτεί στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
«Ουδέποτε είχαμε ιδιαίτερους δεσμούς με τον Τραμπ, αλλά παραμένει το γεγονός ότι ως πρόεδρος άρχισε να επιβάλει μεγάλες κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ αποχώρησε από τη συνθήκη για πυραύλους μέσου και μικρότερου βεληνεκούς», είπε ο Πούτιν.
«Για να πω – μιλώ πολύ ειλικρινά – ότι πιστεύουμε πως μετά τις εκλογές κάτι θα αλλάξει απέναντι στη Ρωσία στην αμερικανική πολιτική, δεν θα το έλεγα. Δεν το νομίζουμε. Θεωρούμε ότι τίποτε πράγματι σοβαρό δεν θα συμβεί».
«Γενικότερα, δεν υπάρχει καμιά διαφορά για εμάς».
Για τον Τραμπ
Δήλωσε ότι είναι «γελοίο» να θεωρείται ότι ο Τραμπ θα είναι πιο καλοπροαίρετος απέναντι στη Μόσχα.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι τα δικαστικά προβλήματα του Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε για ποινικά αδικήματα, είναι το αποτέλεσμα μιας «πολιτικής μάχης» στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Οι διώξεις κατά του Τραμπ, κυρίως ενώπιον των δικαστηρίων για κατηγορίες που αναπτύχθηκαν στη βάση γεγονότων που έγιναν πριν από χρόνια, χωρίς άμεσα αποδεικτικά στοιχεία, είναι απλώς η χρήση του νομικού συστήματος στο πλαίσιο μιας πολιτικής μάχης» στο εσωτερικό της χώρας, τόνισε.
«Ο Μπάιντεν κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο»
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και ότι «καίει» το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και την παγκόσμια ηγεσία. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στη διαδικασία να «διαπράττει το ένα λάθος μετά το άλλο» στη διεθνή και εσωτερική πολιτική «Με αυτό που συμβαίνει (στις Ηνωμένες Πολιτείες) στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής μάχης, αυτοί καίγονται από μέσα, το κράτος τους, το πολιτικό τους σύστημα (…) καίνε στη ρίζα την υποτιθέμενη ηγεσία τους στον τομέα της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατά το παρελθόν τον θαυμασμό του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ συνεχίζει να επικρίνει το ΝΑΤΟ, το οποίο υποστηρίζει το Κίεβο εναντίον του ρωσικού στρατού για δύο και πλέον χρόνια, και επαίρεται επανειλημμένα ότι μπορεί να θέσει τέλος στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εάν εκλεγεί.
Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα προτιμούσε να δει τον Τζο Μπάιντεν να παραμένει στον Λευκό Οίκο, επειδή ο τελευταίος είναι πιο «προβλέψιμος» για τη Μόσχα.
Μιλώντας για την Ουκρανία, είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν ανησυχεί για τη χώρα και τον λαό της. "Κανείς στις ΗΠΑ δεν νοιάζεται για την Ουκρανία. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το μεγαλείο των ΗΠΑ, που δεν αγωνίζονται για την Ουκρανία ή τον ουκρανικό λαό, αλλά για το μεγαλείο και την ηγεσία τους. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιτρέψουν στη Ρωσία να πετύχει, γιατί πιστεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση η ηγεσία των ΗΠΑ θα ζημιωθεί σε αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ», είπε.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει το δολάριο ΗΠΑ ως εργαλείο για κυρώσεις ως τεράστιο λάθος, επειδή υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα.
Καμία λογική και θάρρος στην Ε.Ε
Η Ρωσία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε θέση να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν θάρρος και αυτοπεποίθηση για την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων. Ως αποτέλεσμα, η ευημερία των ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.
Μιλώντας για τη Γερμανία, ο Πούτιν είπε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν ήταν ποτέ μια εντελώς κυρίαρχη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η οικονομία της είναι κινητήριος δύναμη για την Ευρώπη και, αν η Γερμανία αρχίσει να «φτερνίζεται και να βήχει», «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα αρρωστήσουν».
Ως παράδειγμα, ανέφερε τη Γαλλία, της οποίας η οικονομία τώρα «ισορροπεί στο χείλος της ύφεσης».
Η Gazprom θα επιβιώσει από την άρνηση της Ευρώπης να προμηθεύσει ρωσικό αέριο, εάν θέλει «να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο που έρχεται μέσω του ωκεανού σε υπέρογκες τιμές», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει «καμία επίσημη λογική» στις ενέργειες της Ευρώπης. «Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά η εκπαίδευση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αφήνει πολλά να είναι επιθυμητά», είπε.
Η Δύση πρέπει να τα βάλει με το Κίεβο, να σιωπήσει τις απώλειες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξει τον Ουκρανό ηγέτη Βλαντιμίρ Ζελένσκι μέχρι την άνοιξη του 2025, αλλά στη συνέχεια θα αντικατασταθεί, πιστεύει ο Πούτιν. Η Δύση έχει ήδη επιλέξει "αρκετούς υποψηφίους" για να τον αντικαταστήσει, είπε.
Ωστόσο, η Δύση χρειάζεται ακόμα τον Ζελένσκι «να κάνει ορισμένα βήματα», όπως να μειώσει την ηλικία κινητοποίησης, προτού τον ξεφορτωθεί. Κατά τη γνώμη του Πούτιν, η εκστρατεία κινητοποίησης της Ουκρανίας χρησιμεύει μόνο για την αναπλήρωση των στρατευμάτων και οι ΗΠΑ επιμένουν στη μείωση της ηλικίας του στρατού στα 18 έτη.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για τις απώλειες της Ρωσίας στη σύγκρουση, λέγοντας μόνο ότι είναι «σίγουρα σημαντικά μικρότερες από αυτές του αντίθετου μέρους». «Όσον αφορά τις ανεπανόρθωτες απώλειες, η αναλογία είναι ένα προς πέντε», διευκρίνισε ο Πούτιν.
Ωστόσο, είπε ότι συνολικά 1.348 Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου (POW) στην Ουκρανία, ενώ 6.465 Ουκρανοί στρατιωτικοί είναι αιχμάλωτοι στη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ κρατούν κλειστά τα χείλη σχετικά με τις απώλειες των εκπαιδευτών και των συμβούλων τους στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει μόνος του δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας, γιατί όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις χώρες που τα προμήθευσαν, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. "Όπως έχω ήδη πει, απαιτείται ανάθεση πτήσης. Και, στην πραγματικότητα, αυτό γίνεται από εκείνους που προμηθεύουν αυτά τα όπλα: από το Πεντάγωνο για το ATACMS και από τους Βρετανούς εάν είναι το Storm Shadow", εξήγησε.
Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αφανισμός άμαχου πληθυσμού
Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος καταδίκασε τον «πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν τους τελευταίους εννιά μήνες πόλεμο εναντίον της Χαμάς σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα σε αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ δεν μοιάζει διόλου με πόλεμο. Πρόκειται για κάτι σαν πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού», είπε ο κ. Πούτιν σε δημοσιογράφους πρακτορείων ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Προσπαθούμε (...) να επηρεάσουμε όσο μπορούμε» προς την κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης, «συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής διάστασης», συνέχισε ο κ. Πούτιν.
Χαρακτήρισε τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς «το αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ», οι οποίες κατ’ αυτόν «μονοπώλησαν» τις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Η Ρωσία διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις τόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή και αραβικά κράτη, όσο και με το Ισραήλ, αν και οι σχέσεις με αυτό το τελευταίο ψυχράθηκαν εκ νέου τα τελευταία δυο χρόνια.
Η Μόσχα λέει —κάτι με το οποίο συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας— ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι η «πιο αξιόπιστη» λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Σε πείσμα των κυρώσεων
Οι δυτικές χώρες σχεδίαζαν να υπονομεύσουν τη ρωσική οικονομία εντός της περιόδου από τρεις έως έξι μήνες, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, είπε ο Ρώσος ηγέτης, προσθέτοντας ότι ο στόχος που έθεσε για την είσοδο της χώρας στις τέσσερις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου έχει επιτευχθεί.
Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης, τόνισε ο Πούτιν. Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία θα αρχίσει να παράγει μόνη της όλα όσα χρειάζεται και «είναι μόνο θέμα χρόνου».
Ελευθερία του λόγου
Σχολιάζοντας την καταστολή των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από τη Δύση, ο Πούτιν είπε ότι μεταφέρουν τη ρωσική άποψη και έχουν όλα τα δικαιώματα να το κάνουν.
Οι δυτικές χώρες εμποδίζουν το έργο των Ρώσων δημοσιογράφων, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. Οι δημοσιογράφοι εκφοβίζονται, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί κλείνουν, η προσωπική τους μεταφορά κατασχέθηκε και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη ελευθερία του λόγου από τη Δύση.
Τρόποι για την ειρήνη
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, καθώς και στον κόσμο γενικότερα, θα προχωρήσουν σταθερά προς την ειρήνη αντί για μια ατέρμονη κλιμάκωση.
Απέρριψε τις αναφορές για φερόμενα ρωσικά σχέδια να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ ως ανοησίες. Παράλληλα, μιλώντας για το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, ο πρόεδρος είπε ότι «αν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες. Ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους που συμμετείχαν στη συνάντηση και τους ζήτησε να μεταφέρουν αληθινές πληροφορίες στους αναγνώστες τους.