Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τόνισε ξανά την υποστήριξη της χώρας προς το Ισραήλ, αναφέροντας πως η κυβέρνησή του είναι «αφοσιωμένη» στην υπεράσπισή του, προειδοποιώντας την ίδια στιγμή την Τεχεράνη.
Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ. Μην το κάνετε, είναι το μήνυμα που έστειλε στο Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, σε μία ακόμη προσπάθεια να προειδοποιήσει την Τεχεράνη για τις συνέπειες που θα έχει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το μήνυμά του προς το Ιράν, το οποίο έχει απειλήσει να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ, είναι απλώς «μην το κάνετε», υποστηρίζοντας ότι περιμένει επίθεση της Τεχεράνης «αργά ή γρήγορα».
“Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα”, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: “Μην το κάνετε!”, τόνισε.
«Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Μην το κάνετε», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή μετά τις απειλές του Ιράν
Τα σχόλιά του έρχονται αφού αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας επιβεβαίωσε στο Sky News ότι «πρόσθετα μέσα» μεταφέρονται στη Μέση Ανατολή για να «ενισχύσουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής», μια ανησυχητική εξέλιξη, που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της ένταση μετά τις απειλές του Ιράν.
Το Ιράν έχει απειλήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ σε αντίποινα για ένα θανατηφόρο χτύπημα στην πρεσβεία του στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί ευρέως για την επίθεση, αλλά δεν την έχει σχολιάσει δημοσίως.
Στέλνουν ενισχύσεις οι ΗΠΑ στο Ισραήλ
Παράλληλα, οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.
«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε «οι απειλές για επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και πραγματικές», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης. Όπως ανέφερε, ο Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ' επανάληψη από την ομάδα εθνικής ασφάλειας και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί».
Υπενθυμίζεται πως ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση στο νότιο ή το βόρειο τμήμα του, την ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου συναντά υπουργούς
Την ίδια στιγή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, μεταξύ αυτών με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον αντιπολιτευόμενο Μπένι Γκαντζ, σύμφωνα με το BBC.
Το Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, υπό την απειλή μιας ενδεχόμενης ιρανικής επίθεσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεκάδες πυραύλους κρουζ και ενδεχομένως βαλλιστικούς πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος, την κλίμακα και το εύρος αυτής της ενδεχόμενης επίθεσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ιρανική απειλή αξιολογείται ως «αξιόπιστη» και «πραγματική» και ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί την κατάσταση ως όσο πιο κοντά μπορεί».
Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα εντεινόμενων εντάσεων και υπό τον φόβο επαπειλούμενων χτυπημάτων, χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Αυστραλία, προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο σε Ισραήλ και Ιράν.