Έτσι είναι τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, μπροστά σε μικρότερες χώρες, όπως είναι και η Τουρκία εκτός όλων των άλλων.
Η χώρα αυτή έχει “απλωθεί” για τα καλά στην Λιβύη εδώ και χρόνια ( 2014), μην υπολογίζοντας όμως τα τεράστια αμερικανικά συμφέροντα.
Τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται καθημερινά, μιλούν “ για την παρουσία και τις δραστηριότητες της σκιερής αμερικανικής εταιρείας Amentum στη Λιβύη.
Η εταιρεία εμπλέκεται σε ένοπλες συγκρούσεις για τον έλεγχο των διυλιστηρίων πετρελαίου, συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ντειμπά ( που από εδώ και στο εξής ακούει τις ΗΠΑ), εκπαιδεύει δυνάμεις στα δυτικά της χώρας και ενώνει ένοπλες ομάδες.
Παράλληλα οι Αμερικανοί συνομιλούν και με τον Χαφτάρ.
Μέλη της στρατιωτικής εταιρείας Amentum, που συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο, έφτασαν στην αεροπορική βάση Μίτιγκα στη λιβυκή πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου
Με την έγκριση της «προσωρινής» κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, με επικεφαλής τον Α. Ντειμπά, η Amentum ενώνει τις ένοπλες ομάδες στα δυτικά της χώρας και επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της.
Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Sharkul Avsat, η Amentum έχει ήδη παρέμβει σε ένοπλες συγκρούσεις γύρω από το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας στη Zawiya της Λιβύης.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι μυστικό γιατί η εταιρεία στάλθηκε εκεί.
Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι να πάρουν τον έλεγχο των διυλιστηρίων και τις κερδοφόρες διαδρομές ανεφοδιασμού, και να πάρουν κεφάλι στον διεθνή ανταγωνισμό στη Λιβύη.
Η Λιβύη είναι μια χώρα που βρίσκεται υπό την επιρροή πολλών δυνάμεων, από τη Γαλλία μέχρι την Κίνα, ιδιαίτερα την Τουρκία.
Τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι “ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών στην χώρα αυτή συνεχίζεται, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή προς όφελός τους, μέσω του κοινού σχεδίου που καταρτίστηκε με την κυβέρνηση Ντειμπά.
Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι οι ένοπλες ομάδες στα δυτικά της Λιβύης θα αυξήσουν την ικανότητα αντίστασης στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό στα ανατολικά και την ικανότητα της Τρίπολης να αντισταθεί στην επιρροή της Τουρκίας”.
Τα τουρκικά σχέδια θα πάνε περίπατο πολύ σύντομα στην Λιβύη
Η Άγκυρα έχει αναπτύξει μια στενότατη αμυντική και οικονομική συνεργασία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας πριν από την κυβέρνηση Ντειμπά, και είχε εκπαιδεύσει και εξοπλίσει τις λιβυκές δυνάμεις εναντίον του στρατηγού Χάφταρ.
Αυτές οι δυνάμεις συνεργάζονται τώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αφενός η κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος Ισραήλ-HAMAS και οι περιφερειακές επιπτώσεις του, αφετέρου η ενίσχυση των αντιδυτικών αντιπάλων στην Αφρική και η προσέγγισή τους με Ρωσία, Κίνα, έσπρωξε τις ΗΠΑ να αποδυναμώνουν την Τουρκία στην Λιβύη.
Τούρκος ειδικός ανέφερε: “Η Ουάσιγκτον εφαρμόζει αυτή τη νέα στρατηγική για να μετατρέψει τη Λιβύη στη δική της σφαίρα επιρροής.
Το Τουρκικό Κέντρο Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο ότι η Άγκυρα είχε μισθώσει το λιμάνι Al-Khums στα βορειοδυτικά της Λιβύης για 99 χρόνια και σχεδίαζε να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση εκεί.
Ωστόσο, η Τρίπολη διέψευσε επίσημα τις πληροφορίες ότι το λιμάνι παραδόθηκε στην Τουρκία. Προφανώς στην Ουάσιγκτον δεν άρεσε το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι άλλοι γεωπολιτικοί παράγοντες στη Βόρεια Αφρική ενδέχεται να απειλήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Από αυτή την άποψη, για να δώσουμε μερικά παραδείγματα των «απειλών» που τους θέτει η Τουρκία:
Ο Όμιλος Albayrak εκμεταλλεύεται το λιμάνι του Μογκαντίσου στη Σομαλία, το οποίο κατέχει σημαντική θέση στο εμπόριο στον Κόλπο του Άντεν και στην Αραβική Θάλασσα.
Το 2017, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία με τη σουδανική κυβέρνηση, η οποία προβλέπει τη μίσθωση του νησιού Σουακίν στην Τουρκία για 99 χρόνια, η οποία εξακολουθεί να ισχύει. Το λιμάνι αυτό έχει θέα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, υπάρχει ανάγκη να τονιστεί η σημασία της περιοχής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Για να μην αναφέρουμε ότι η Τουρκία έχει πολλές ενεργειακές επενδύσεις στη Λιβύη που δεν θέλει να χάσει”, κατέληξε ο ίδιος.
Μετά το φιάσκο που γνώρισε η Γαλλία στις πρώην αφρικανικές αποικίες της, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να πάρει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής.
Για το λόγο αυτό, σχεδιάζει να απομακρύνει τους αντιπάλους της από εκεί, ιδίως τη Ρωσία και την Τουρκία.
Για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχασε στις δημοτικές εκλογές μετά από όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν και τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στη Λιβύη, η απώλεια της επιρροής του στην περιοχή υποδηλώνει μια τεράστια ήττα.