Ολοένα περισσότερα αυξάνεται η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή κλιμακώνοντας έτσι και τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από αυτήν.
Τον τελευταίο μήνα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε την αυξανόμενη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις Ένοπλες Δυνάμεις της ώστε να αξιολογήσουν τα στρατιωτικά πλήγματα στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που μπορούν να «αυτοδιδαχτούν» να αναγνωρίζουν αντικείμενα.
Όπως αναφέρει η Schuyler Moore, επικεφαλής τεχνολογίας για την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία διευθύνει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, οι αλγόριθμοι συνέβαλλαν σημαντικά στον περιορισμό των στόχων για περισσότερες από 85 αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου.
Εντοπίζουν τις απειλές με υπολογιστές
Μέσω των υπολογιστών μπορούν να δουν αν υπάρχουν απειλές ανέφερε η Moore στο Bloomberg News και συνέχισε: «Σίγουρα είχαμε περισσότερες ευκαιρίες να στοχεύσουμε τις τελευταίες 60 με 90 ημέρες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ αναζητούν επί του παρόντος «πάρα πολλούς» εκτοξευτές πυραύλων από εχθρικές δυνάμεις στην περιοχή.
Οι αναφορές της Moore επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό που επικρατεί ότι ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία για να εντοπίσει εχθρικούς στόχους που θα χτυπήσει στη συνέχεια.
Επίσης ανέφερε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοήθησαν στον εντοπισμό εκτοξευτών πυραύλων στην Υεμένη και σκαφών επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα, αρκετά από τα οποία η Κεντρική Διοίκηση είπε ότι κατέστρεψε με σειρά επιθέσεων τον Φεβρουάριο.
Τι είναι το Project Maven
Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και του machine learning σε όλο το Υπουργείο Άμυνας οι αλγόριθμοι στόχευσης αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Project Maven. Μια πρωτοβουλία του Πενταγώνου που ξεκίνησε το 2017 με έμφαση εκείνη την εποχή στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Ήδη οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή έχουν με αλγόριθμους που μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν στόχους από εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρους, δοκιμάζοντάς τους σε ασκήσεις που έγιναν πέρυσι. Στη συνέχεια τους χρησιμοποίησαν σε πραγματικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς. «Στις 7 Οκτωβρίου όλα άλλαξαν», είπε η Moore και πρόσθεσε: «Αμέσως περάσαμε σε υψηλή ταχύτητα και πολύ υψηλότερο επιχειρησιακό τέμπο από ό,τι προηγουμένως».