Σύμφωνα με πρόβλεψη της δανικής επενδυτικής τράπεζας Saxo Bank, η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζεται να αυξήσει σημαντικά τις ετήσιες δαπάνες εν όψει των εκλογών του 2024 έτσι ώστε να κρατηθεί σταθερή η πορεία της οικονομίας και να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή.
Εξαιτίας του πολύ υψηλού πληθωρισμού και λόγω του γεγονότος πως ξένοι επενδυτές επαναπατρίζουν κεφάλαια, η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα παραμένει αρκετά χαμηλή. Έτσι, σε μία απελπιστική προσπάθεια να εξομαλύνει τα κόστη δανεισμού, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε αφορολόγητα τα έσοδα που φέρνουν τα κυβερνητικά ομόλογα.
Τέλος ο Καπιταλισμός στις ΗΠΑ το 2024;
Λίγο πιο αναλυτικά και με απλούστερα λόγια, η κατάσταση στην Αμερική είναι κρίσιμη και η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το σύντομο μέλλον. Αρχικά, εξαιτίας της ένθερμης γεωπολιτικής κατάστασης η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, όσο η αμερικανική οικονομία αναμένει ένα νέο, δεύτερο κύμα πληθωρισμού που θα «πονέσει» τις τσέπες του κόσμου.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αυξήσεων στον προϋπολογισμό, σημειώθηκε έλλειμα που έφτασε το 10% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να καταλάβετε την σημασία αυτού του γεγονότος πρέπει να σας ενημερώσουμε πως το νούμερο αυτό ξεπεράστηκε μόνο κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και κατά την διάρκεια του κορωναϊού τον τελευταίο αιώνα. Έτσι, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει γρήγορα να αυξήσει τη ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογο εάν θέλει να δει βελτίωση.
Όλη η προσοχή τώρα πέφτει στο χρηματιστήριο. Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να κάνει τα ομόλογα μία ευνοϊκότερη επιλογή για τους επενδυτές, έτσι ώστε να τα επιλέξουν έναντι των μετοχών. Μετά από υψηλή πίεση του Λευκού Οίκου, το αμερικανικό κογκρέσο έκανε αφορολόγητα τα κεφαλαιακά κέρδη και τα καθαρά έσοδα από τόκους στα αμερικανικά ομόλογα για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Σύμφωνα με την Saxo Bank, αυτή η δραματική κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν σηματοδοτεί και το τέλος του καπιταλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιας και το κεφάλαιο μεταφέρεται από ιδιωτικές εταιρείες σε δημόσια ταμεία. Κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι 12 μεγαλύτερες εταιρείες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, τις οποίες η δανική τράπεζα αποκαλεί τους «12 Τιτάνες» και οι οποίες επωφελούνται από χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης. Όλο το υπόλοιπο χρηματιστήριο καταρρέει στις ΗΠΑ.
«Αυτό που θα δούμε μετά είναι μία μεγάλη περίοδο κρατικοποιήσεων και κυβερνητικών παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς που δυσκολεύονται να προσελκύσουν κεφάλαιο» έκλεισε την πρόβλεψή της η τράπεζα, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.