Το 2023 ξέσπασε ένας πόλεμος τεράστιας κλίμακας στην Ουκρανία και ο κόσμος είδε ένα πρωτοφανές κύμα υποστήριξης από την Δύση προς το Κίεβο. Κάποιους μήνες αργότερα, λίγο πριν τελειώσει το έτος, μία νέα εστία έντασης εκτονώθηκε στην Μέση Ανατολή, μεταξύ του στρατηγικού συμμάχου της Ουάσιγκτον Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τις διαφωνίες ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, ακόμη μίας συμμάχου των Αμερικανών.
Δεν ξέρουμε τι βλέπετε εσείς, αλλά εμείς βλέπουμε τουλάχιστον τρία ανοιχτά μέτωπο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας εάν είναι έτοιμο το πεντάγωνο για τρεις ταυτόχρονους πολέμους.
Ακόμη και οι ισχυρότεροι υποστηρικτές των Αμερικανών έχουν μειώσει τις φιλοδοξίες τους το τελευταίο διάστημα, για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως εξαιτίας:
- λαθών στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών
- κατακόρυφης ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύς αντιπάλων τους, όπως η Κίνα
- αποστολών τεράστιου όγκου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία
- υπέρογκου χρέος πολλών τρισεκατομμυρίων
- της αύξησης της επιρροής του BRICS με ηγέτες την Μόσχα και το Πεκίνο
Μπορούν οι ΗΠΑ να Νικήσουν Τρεις Πολέμους Ταυτόχρονα;
Οι στρατιωτικοί αναλυτές αμφιβάλουν ένα μπορούν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να βγουν νικήτριες από τα τρία προαναφερθέντα μέτωπα (εάν φυσικά αυτά εξελιχθούν σε ένοπλες συρράξεις μεγάλης κλίμακας), ακόμη και εάν λάβουν την συντονισμένη βοήθεια των συμμάχων τους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό National Interest το πεντάγωνο πήρε μία δύσκολη απόφαση τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία δεν είναι άλλη από την προτίμηση της ποιότητας και όχι της ποσότητας. Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να επιλεχθούν και τα δύο, ωστόσο αυτό είναι υπερβολικά δαπανηρό.
Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία έδειξε πως η ποσότητα είναι πολλές φορές σημαντικότερη, μιας και σχεδόν οποιοδήποτε οπλικό σύστημα μπορεί να καταστραφεί σήμερα από ένα φθηνό αντίμετρο, είτε αυτό είναι drone, είτε αυτό είναι πύραυλος κλπ.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη, μιας και η Κίνα εκθρόνισε τους Αμερικανούς πρόσφατα αποκτώντας περισσότερα πολεμικά σκάφη από αυτούς. Οι δυνατότητες ναυπήγησης των Κινέζων είναι τρομερές, οπότε το χάσμα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Οι Αμερικανοί δεν αντιμετωπίζουν θέματα μόνο στην παραγωγή πλοίων, αλλά και στην παραγωγή πυρομαχικών. Όπως είπαμε, η απόφαση του πενταγώνου για ποιότητα και όχι ποσότητα αποδείχθηκε ολοκληρωτικά λάθος σε κάποιους τομείς, όπως για παράδειγμα στα πυρομαχικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως οι Αμερικανοί δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά στο απόθεμά τους για έναν πόλεμο με την Ρωσία, πόσο μάλλον για τρεις ταυτόχρονους πολέμους σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.
Συμπερασματικά, αν δεν αλλάξει γρήγορα στρατηγικές το πεντάγωνο η Αμερική δεν έχει πολλές ελπίδες σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο.