Πραγματικά ανησυχητική είναι η κατάσταση στην χώρα ηγέτη της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας του αμερικανικού χρέους, που παρόλο που είναι σε δολάρια είναι απλά τεράστιο.
Ο κίνδυνος είναι διπλός για όλες τις χώρες του κόσμου, ειδικά για την ΕΕ για δύο κυρίως λόγους:
Α. Οι ΗΠΑ θα κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα ( ακόμα και παγκόσμιο πόλεμο) για να στηρίξουν το δολάριο ( στο οποίο χρωστάνε), ακυρώνοντας όλα τα διμερή σχέδια χρήσης εθνικών νομισμάτων από Κίνα, Ινδία, Ρωσία για ευνόητους λόγους.
Β. Τυχόν αναταράξεις στην Wall Street λόγω ακριβώς αυτού του υπέρογκου χρέους που είναι επικίνδυνο έτσι και αλλιώς, θα έφερναν οικονομικό “σεισμό” στην ΕΕ, μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ διαλύοντας τις οικονομίες των χωρών της ένωσης σαν τραπουλόχαρτα.
Επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τινάξει την μπάνκα για τις ΗΠΑ με πηγές να αναφέρουν τα 60 δις δολάρια τουλάχιστον να έχουν δοθεί έως τώρα.
Το αμερικανικό χρέος ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά τη Δευτέρα, ξεπερνώντας ένα κρίσιμο ορόσημο σε μια περίοδο που οι κρατικές δαπάνες βρίσκονται ήδη υπό έλεγχο.
Οι Η.Π.Α. χρωστάνε στους πιστωτές τους 33,04 τρισεκατομμύρια δολάρια από το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκριτικά, μόλις πριν από τέσσερις δεκαετίες, το αμερικανικό χρέος κυμαινόταν γύρω στα 907 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που δείχνει σοβαρό πρόβλημα στις ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν ένα νέο ορόσημο για το οποίο κανείς δεν θα είναι περήφανος, το ακαθάριστο εθνικό μας χρέος μόλις ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε η Maya MacGuineas, πρόεδρος της Επιτροπής για του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού.
"Το χρέος που έχει το δημόσιο, εν τω μεταξύ, ξεπέρασε πρόσφατα τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είμαστε μουδιασμένοι σε αυτούς τους τεράστιους αριθμούς, αλλά δεν τους καθιστά λιγότερο επικίνδυνους", δήλωσε η ίδια.
Το ιστορικό επίπεδο χρέους των ΗΠΑ έρχεται καθώς το Κογκρέσο αγωνίζεται να αποτρέψει την αναστολή εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων του κράτους στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αποκάλυψαν ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο που θα χρηματοδοτούσε προσωρινά την κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο.
Το βραχυπρόθεσμο μέτρο, γνωστό ως συνεχιζόμενο ψήφισμα, θα επιβάλει περικοπή δαπανών κατά 8% στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, εξαιρουμένης της χρηματοδότησης για την άμυνα, τις υποθέσεις βετεράνων και την παροχή βοήθειας σε καταστροφές.
«Καθώς εμείς συζητάμε για μια δημοσιονομική κρίση, το εθνικό μας χρέος απλώς συσσωρεύεται, σε τρισεκατομμύρια », δήλωσε ο Michael Peterson, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Peter G. Peterson.
Τα τελευταία ευρήματα από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δείχνουν ότι το εθνικό χρέος θα διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Στο τέλος του 2022, το αμερικανικό χρέος αυξήθηκε στο 97% περίπου του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ποσοστό αυτό αναμένεται να εκτοξευθεί στο 181% στα τέλη του 2053, αποτελώντας ένα ποσοστό που θα ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προηγούμενο επίπεδο.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η άνοδος των επιτοκίων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έκανε πιο ακριβό το κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού χρέους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, το κόστος δανεισμού της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το χρέος της θα αυξηθεί επίσης.
Στην πραγματικότητα, οι πληρωμές τόκων για το αμερικανικό χρέος προβλέπεται να είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με το CRFB.
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν στην πόλη του Μεξικού προκαλώντας σοκ στις ΗΠΑ
Προχθές Ρώσοι στρατιώτες παρέλασαν στην στρατιωτική παρέλαση στην πόλη του Μεξικού, την ημέρα της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, προκαλώντας τα χειροκροτήματα της μεξικανικής πολιτική και στρατιωτικής ηγεσίας, και σίγουρα την οργή των Αμερικανών.
Ως γνωστόν, το Μεξικό είχε επιπλήξει άσχημα τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβαση στην Ουκρανία, δια στόματος του Μεξικανού προέδρου Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι «θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις» με την Μόσχα.
H ρωσική εταιρεία Lukoil έχει ολοκληρώσει εδώ και μήνες την απόκτηση του 50% των μετοχών ενός υπεράκτιου έργου εξόρυξης πετρελαίου στο Μεξικό, μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια τις εταιρείας να επεκταθεί παγκοσμίως.
Η Μόσχα έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με διάφορες κυβερνήσεις στη Λατινικής Αμερική, κυρίως με την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, αλλά οι σχέσεις της με το Μεξικό είναι περιορισμένες λόγω των στενών δεσμών της χώρας με τις ΗΠΑ.
Τώρα όλα αλλάζουν και οι Ρώσοι αυξάνουν τις σχέσεις τους με τους Μεξικανούς κατά των “ Γκρίγκος” όπως λένε οι ίδιοι τους Αμερικανούς.