Οι καλές σχέσεις ΗΠΑ-Πολωνίας έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον να βλέπει την Βαρσοβία ως τον ακρογωνιαίο λίθο και προμαχώνα της για την άμυνα των χωρών της Βαλτικής, έναντι της Ρωσικής επιθετικότητας.
Η γεωγραφική θέση, η μεγάλη έκταση και πληθυσμός της Πολωνίας συνηγορούν προς τούτο, αφού συνορεύει με την φιλορωσική Λευκορωσία, έχει στα δυτικά της το Ρωσικό Καλίνιγκραντ, στα νότια με την Ουκρανία αποτελώντας για αυτήν την κύρια οδό ανεφοδιασμού της με δυτικά οπλικά συστήματα και μέσα, ενώ μέσω μιας στενής λωρίδας γής της, συνορεύει εδαφικά με την Λιθουανία και μέσω αυτής με Λετονία και Εσθονία, σύμμαχες στο ΝΑΤΟ Βαλτικές χώρες.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι HΠA-NATO να μετατρέπουν την Πολωνία σε προμαχώνα τους κατά της Ρωσίας.
Συμφωνία για συμπαραγωγή των Αμερικανικών αντιαρματικών Javelin στην Πολωνία
Σχετικό με τα παραπάνω άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο, "Η Πολωνία θα παράγει αντιαρματικό οπλικό σύστημα Javelin" επισημαίνει:
"Η Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) και η Κοινοπραξία Javelin (JJV), μια συνεργασία μεταξύ της Raytheon και της Lockheed Martin, έχουν σύναψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU).
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Lockheed Martin, η PGZ θα παράγει το αντιαρματικό οπλικό σύστημα Javelin στην Πολωνία.
Η Πολωνία θεωρεί την Κοινοπραξία Javelin ως βασικό στρατηγικό εταίρο και αυτή η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τη σχέση μας με τη Raytheon και τη Lockheed Martin», δήλωσε ο Sebastian Chwalek, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGZ, συμπληρώνοντας:
«Οι στρατηγικές κοινές συζητήσεις και αποφάσεις που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία καταδεικνύουν τη δυνατότητα για γόνιμη μακροπρόθεσμη συνεργασία».
Με σκοπό να υποστηρίξουν την αυξανόμενη τρέχουσα και μελλοντική ζήτηση αποθεμάτων λόγω περιφερειακών ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η PGZ και η JJV υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεννόησης για να διερευνήσουν τη δημιουργία μιας τελικής εγκατάστασης συναρμολόγησης και δυνατοτήτων παραγωγής εξαρτημάτων στην Πολωνία.
Αυτή η συμφωνία θα σταθεροποιήσει τη μελλοντική παραγωγή του συστήματος Javelin για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, παρέχοντας παράλληλα μοναδικές ευκαιρίες για την πολωνική βιομηχανία.
«Μαζί με την PGZ, διερευνούμε μια σειρά από ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία της πολωνικής βιομηχανίας για τη συμπαραγωγή Javelin», δήλωσε ο Andy Amaro, πρόεδρος του Javelin Joint Venture και διευθυντής του προγράμματος της Raytheon, συμπληρώνοντας:
«Με την αυξανόμενη ζήτηση για το Javelin, αυτοί οι νέοι βιομηχανικοί εταίροι μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της παραγωγής και της παράδοσης αυτού του αποδεδειγμένου οπλικού συστήματος στην παγκόσμια κοινότητα»
Τον Ιούνιο του 2021, οι Χερσαίες Δυνάμεις άμυνας της Πολωνίας (TDF), ολοκλήρωσαν την Εκπαίδευση Χειριστών Javelin και πιστοποιήθηκαν για τη συντήρηση και τη λειτουργία του Javelin, καθώς και τη δική τους εκπαίδευση ως χειριστές.
Μετά την ολοκλήρωση, οι πρόσφατα εκπαιδευμένοι χειριστές Javelin του TDF εκτόξευσαν πυραύλους Javelin κατά τη διάρκεια επίδειξης με πραγματικά πυρά στο Τορούν της Πολωνίας.
«Αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει τη σχέση μας με την Πολωνία και θα διασφαλίσει ότι έχουν τις αποτρεπτικές ικανότητες που απαιτούνται για να υποστηρίξουν την εθνική τους ασφάλεια», δήλωσε ο Dave Pantano, αντιπρόεδρος της Κοινοπραξίας Javelin και Διευθυντής Προγράμματος Lockheed Martin Javelin.
«Μπορούμε να αναπτύξουμε μια στρατηγική μακροπρόθεσμη διεθνή συνεργασία με την PGZ και να δημιουργήσουμε ένα σενάριο win-win τόσο για την Πολωνία όσο και για τις ΗΠΑ για να προμηθεύουμε τους πελάτες μας με τις αποδεδειγμένες δυνατότητες της Javelin», είπε.
Που και από ποιές εταιρείες παράγεται το Javelin στις ΗΠΑ
Το Javelin αναπτύσσεται και παράγεται από την JJV μεταξύ της Raytheon στο Tucson της Αριζόνα και της Lockheed Martin στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Μέχρι σήμερα, το JJV έχει παραγάγει περισσότερους από 50.000 πυραύλους Javelin και περισσότερες από 12.000 επαναχρησιμοποιούμενες μονάδες Command Launch Units. Το Javelin βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία με 23 χώρες. Η Πολωνία ήταν η πρώτη διεθνής χώρα που έλαβε την παραλλαγή του πυραύλου Javelin F-Model.
Η αποτελεσματικότητα του Javellin στον πόλεμο της Ουκρανίας
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι πύραυλοι Javelin έχουν τραβήξει την προσοχή με την επιτυχία τους ενάντια στις βαριά τεθωρακισμένες δυνάμεις της Ρωσίας.
Η ευρεία επιτυχία του Javelin και η αυξανόμενη παγκόσμια ένταση οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης για το σύστημα και αποφασίστηκε να αυξηθεί η παραγωγή προκειμένου να υποστηριχθεί η ζήτηση αποθεμάτων στο μέλλον, ειδικά στην Ευρώπη.
Το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί και να είναι έτοιμο να πυροβολήσει σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, έχει χρόνο επαναφόρτωσης κάτω από 20 δευτερόλεπτα και διαθέτει δυνατότητα κλειδώματος του στόχου πριν από την εκτόξευση του.
Η λειτουργία fire and forget του Javelin. επιτρέπει την άμεση μετακίνηση των χειριστών του από την θέση τους μετά την εκτόξευση του πυραύλου προς τον στόχο, αποφεύγοντας αφενός την στοχοποίηση τους από τα εχθρικά πυρά και αφετέρου επιτρέποντάς τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εκτόξευσης νέου πυραύλου κατά στόχου του εχθρού.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Πολωνία ουσιαστικά θα γίνει το ευρωπαϊκό κέντρο-χώρα για την παραγωγή των αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων Javelin.
Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η χώρα μας, στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της συμπαραγωγής της με τις ΗΠΑ οπλικών συστημάτων αυτής , όπως πράττει η Πολωνία με τα αντιαρματικά Javellin, υστερεί και δεν έχει εκμετταλευθεί όσο θα έπρεπε τις άριστες σχέσεις της με την υπερδύναμη.
Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δυναμη στα Βαλκάνια, μέλος του ΝΑΤΟ-ΕΕ και με πολύ καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και γιαυτό θα έπρεπε να κινηθούμε στην κατεύθυνση του να καταστούμε χώρα- κέντρο συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τις ΗΠΑ, εξυπηρετώντας αυτές τις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της ΝΑ Ευρώπης- Βορείου Αφρικής και εν μέρει Μ.Ανατολής.