ΗΠΑ

Σινο-αμερικανικός "πόλεμος" και στην UNESCO: Οι ΗΠΑ ενεργοποιούνται για να αντιστρέψουν την κινεζική επιρροή

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η απόφαση για την επιστροφή των ΗΠΑ οφείλεται στην ανησυχία ότι η Κίνα καλύπτει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ στη χάραξη πολιτικής της UNESCO, ιδίως στον καθορισμό προτύπων για την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα διαχείρισης και πόρων Richard Verma υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στη γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay με την οποία επισημοποιείται το σχέδιο επανένταξης.

Χειροκροτήματα ακούστηκαν στο πανηγυρικό αμφιθέατρο της UNESCO όταν η Azoulay ανακοίνωσε το σχέδιο στους πρεσβευτές σε ειδική συνεδρίαση τη Δευτέρα, και ο ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι σηκώθηκαν όρθιοι για να καλωσορίσουν τα νέα - και τη νέα εισροή χρημάτων. Η επιστροφή των ΗΠΑ, που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία από τα 193 κράτη μέλη της τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτη της UNESCO.

Η απόφαση αποτελεί μεγάλη οικονομική ενίσχυση για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, γνωστό για το πρόγραμμα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του, καθώς και για προγράμματα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σταμάτησαν να χρηματοδοτούν την UNESCO αφού ψήφισε να συμπεριλάβει την Παλαιστίνη ως κράτος μέλος το 2011, και οι δύο χώρες έχασαν τα δικαιώματα ψήφου τους το 2013. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε το 2017 να αποχωρήσει συνολικά από τον οργανισμό το επόμενο έτος, επικαλούμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη και προβλήματα διαχείρισης.

Στην επιστολή του την περασμένη εβδομάδα, ο Verma σημείωσε τις προσπάθειες της UNESCO προς τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη "μείωση της πολιτικοποιημένης συζήτησης, ιδίως σε θέματα Μέσης Ανατολής". Μια αντιπροσωπεία από την Ουάσιγκτον ήρθε στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα για να παραδώσει την επιστολή, που περιήλθε στην κατοχή του AP.

Από την εκλογή της το 2017, η Azoulay εργάστηκε για την αντιμετώπιση των λόγων που έφυγαν οι ΗΠΑ, μέσω δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και της οικοδόμησης συναίνεσης μεταξύ Ιορδανών, Παλαιστινίων και Ισραηλινών διπλωματών γύρω από ευαίσθητα ψηφίσματα της UNESCO.

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιστρέψουν "είναι το αποτέλεσμα πέντε ετών εργασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων κατευνάσαμε τις εντάσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, βελτιώσαμε την ανταπόκρισή μας στις σύγχρονες προκλήσεις, συνεχίσαμε σημαντικές πρωτοβουλίες επί τόπου και εκσυγχρονίσαμε τη λειτουργία του οργανισμού", δήλωσε η Azoulay στο Associated Press.

Συναντήθηκε με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στην Ουάσιγκτον για να εξηγήσει αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με διπλωμάτη της UNESCO. Χάρη σε αυτές τις διακομματικές διαπραγματεύσεις, οι διπλωμάτες της UNESCO εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιστρέψουν είναι μακροπρόθεσμη, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Οι διπλωμάτες δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να αναφερθούν δημοσίως συζητώντας την παρασκηνιακή δουλειά που οδήγησε στην απόφαση των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ζητήσει 150 εκατομμύρια δολάρια για τον προϋπολογισμό του 2024, τα οποία θα διατεθούν για τις οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη της UNESCO. Το σχέδιο προβλέπει παρόμοια αιτήματα για τα επόμενα έτη έως ότου εξοφληθεί ολόκληρο το χρέος των 619 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του ετήσιου προϋπολογισμού λειτουργίας της UNESCO ύψους 534 εκατομμυρίων δολαρίων. Πριν από την αποχώρησή τους, οι ΗΠΑ συνεισέφεραν το 22% της συνολικής χρηματοδότησης του οργανισμού.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα διαχείρισης Τζον Μπας δήλωσε τον Μάρτιο ότι η απουσία των ΗΠΑ από την UNESCO έχει ενισχύσει την Κίνα και ''υπονομεύει την ικανότητά μας να είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί στην προώθηση του οράματός μας για έναν ελεύθερο κόσμο''.

Είπε ότι η UNESCO είναι το κλειδί για τον καθορισμό και τη διαμόρφωση των προτύπων για τη διδασκαλία της τεχνολογίας και των επιστημών σε όλο τον κόσμο, "οπότε αν είμαστε πραγματικά σοβαροί όσον αφορά τον ανταγωνισμό με την Κίνα στην ψηφιακή εποχή ... δεν έχουμε την πολυτέλεια να απουσιάζουμε πλέον".

Η απουσία των ΗΠΑ βύθισε τον οργανισμό σε οικονομική αβεβαιότητα. 

Ένας διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιστροφή των ΗΠΑ θα φέρει "περισσότερη φιλοδοξία και περισσότερη ηρεμία" - και θα ενεργοποιήσει τα προγράμματα για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, την εκπαίδευση των κοριτσιών στο Αφγανιστάν και την καταγραφή των θυμάτων της δουλείας στην Καραϊβική.

Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι ο οργανισμός θα "καλωσόριζε" επίσης το Ισραήλ πίσω, αν ήθελε να επανέλθει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποχωρήσει προηγουμένως από την UNESCO υπό την κυβέρνηση Ρέιγκαν το 1984, επειδή θεωρούσαν ότι ο οργανισμός ήταν κακοδιαχειριζόμενος, διεφθαρμένος και χρησιμοποιούνταν για την προώθηση σοβιετικών συμφερόντων. Επανεντάχθηκαν το 2003.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...