Το πολυαναμενόμενο αρχηγείο αντιπυραυλικής άμυνας του αμερικανικού στρατού ανοίγει στην Τουρκία, αναφέρει ιστοσελίδα του αμερικανικού στρατού, για την νέα εγκατάσταση στην χώρα, εν μέσω επιθετικότατης ρητορικής Ερντογάν κατά των Αμερικανών.
Η Λίζα Μπάρτελ, αναπληρώτρια διοικητής της 10ης Διοίκησης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας του αμερικανικού Στρατού, αναρτά μια πλακέτα που παρουσιάζεται στην τελετή κοπής της κορδέλας για το νέο επιχειρησιακό αρχηγείο της 11ης Πυραυλικής Άμυνας στην Τουρκία στις 18 Μαΐου 2023.
“Μια νέα αποστολή αντιπυραυλικής άμυνας θα υλοποιηθεί στην βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στη νότια Τουρκία αυτόν τον μήνα, με την ίδρυση ενός νέου επιχειρησιακού αρχηγείου που βρισκόταν υπό κατασκευή επτά χρόνια, και επιτέλους ολοκληρώθηκε.
Μιλάμε για το αποκαλούμενο “ κτίριο ετοιμότητας” (Ready Building), όπου οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση και την έγκαιρη προειδοποίηση για απειλές τακτικών βαλλιστικών πυραύλων κατά της συμμαχίας, αναμένεται επίσης να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των στρατευμάτων που επιχειρούν σε μια από τις πιο αυστηρές και μυστικές τοποθεσίες του αμερικανικού Στρατού”, αναφέρει το άρθρο.
«Το αρχικό κτίριο στο οποίο δούλευε η ομάδα διοίκησης δυσκόλευε την ολοκλήρωση των εργασιών και τον συντονισμό με τη στρατιωτική αστυνομία και την τακτική αίθουσα», είπε Αμερικανός Υπολοχαγός.
Ο Nicholas Solis, αξιωματικός της 11ης Συστοιχίας Πυραυλικής Άμυνας, δήλωσε ότι «όλα είναι συμπυκνωμένα σε ένα κτίριο και μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας πιο αποτελεσματικά».
Η κοπή της κορδέλας για το νέο κτίριο πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου. Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τη Διοίκηση Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας της 10ης Στρατιάς, δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία της εγκατάστασης, σημειώνοντας μόνο ότι εδρεύει στην Τουρκία.
Ωστόσο, οι Η.Π.Α. και Τούρκοι αξιωματούχοι στο παρελθόν έχουν μιλήσει δημόσια για την αποστολή, η οποία πραγματοποιείται στη μικρή ορεινή πόλη Κουρετσίκ.
Η βάση αυτή δημιουργήθηκε το 2012, και αφορά τις προσπάθειες αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ που επικεντρώνονται κυρίως σε απειλές που προέρχονται από το Ιράν.
Η βάση του ΝΑΤΟ αναφέρεται ως Site K, διαθέτει ένα ραντάρ υψηλής ισχύος που είναι το κλειδί για την αρχιτεκτονική πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχουν οι Η.Π.Α.
Ο κρίσιμος ρόλος του ραντάρ του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή, έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως διπλωματικός μοχλός από την Τουρκία, η οποία έχει απειλήσει τα τελευταία χρόνια ότι θα διακόψει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην τοποθεσία σε σχέση με διαφωνίες για θέματα όπως ο στρατιωτικός ρόλος της Άγκυρας στη Συρία και η απόκτησή των ρωσικών πυραύλων S-400.
Όμως, παρά τις περιοδικές ρήξεις, οι ΗΠΑ όχι μόνο παραμένουν αλλά επεκτείνουν τις υποδομές στο Κιουρετσίκ της Τουρκίας.
“Το κέντρο αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο άνοιξε επίσημα στις 18 Μαΐου, θα χρησιμοποιηθεί ως το νέο αρχηγείο, αφού οι στρατιώτες μας ήταν προηγουμένως διασκορπισμένοι στην προστατευόμενη περιοχή με συρματοπλέγματα”, ανέφερε η αμερικανική διοίκηση.
Οι Τούρκοι εργολάβοι που συμμετείχαν στο έργο επέμειναν μετά από δύο μεγάλους σεισμούς τον Φεβρουάριο για να το φέρουν στην ολοκλήρωσή του, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.
Τούρκοι και Αμερικανοί όλο τρώγονται και αλληλοκατηγορούνται και όλο μαζί είναι και χώρια δεν κάνουν.
Μετά την χθεσινή ανακοίνωση, ότι το Ιράν αποκάλυψε την ανάπτυξη του τέταρτης γενιάς βαλλιστικού πυραύλου του Khorramshahr με το όνομα Khaibar, με βεληνεκές 2.000 km (1.243 μίλια) και κεφαλή 1.500 kg (3.300 lb), σίγουρα όλα αλλάζουν.
Από την άλλη πλευρά ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν τον Καύκασο, και λόγω διαμάχης Αζέρων-Αρμενίων.
Σε όλα αυτά τα μέτωπα οι “υπερχρήσιμοι” είναι οι Τούρκοι, το κράτος των οποίων κατέχει κομβικότατη και πιο σημαντική θέση από την Ελλάδα.