Wall Street
ΗΠΑ

Wall Street: Η ανησυχία για το χρέος «γκρέμισε» τους δείκτες – Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Αβέβαιοι και επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές στην Wall Street, καθώς παρά την γενική πεποίθηση πως στην Ουάσιγκτον κατανοούν ότι μια στάση πληρωμών θα «γκρεμίσει» την αγορά και την οικονομία, οπότε δεν θα το αφήσουν να συμβεί, οι ημέρες κυλάνε χωρίς ουσιαστική πρόοδο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους. Έτσι, οι πιέσεις στη συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν έντονες, οδηγώντας τους δείκτες σε απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 32.799 μονάδες με πτώση 0,77% ή 255 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει πάνω από 300 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,73% στις 4.115 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,61% φτάνοντας τις 12.484 μονάδες.

Κομβικό σημείο αποτέλεσε η συνέντευξη Τύπου που αποφάσισε να παραχωρήσει ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι μετά τη χθεσινή… σιγή ασυρμάτου από όλες τις πλευρές.

Το μόνο θετικό στοιχείο που προέκυψε από την παρουσίαση του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη είναι πως, τουλάχιστον, οι συνομιλίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, κάτι που θεωρητικά αφήνει ανοιχτές τις ελπίδες ότι μπορεί να καταφέρουν να τα… βρουν.

Το αν και το πότε, ωστόσο, παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό. Ο κ. ΜακΚάρθι δεν προσπάθησε να «στρογγυλέψει» το χάσμα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Παραδέχτηκε ότι σε πολλά σημεία οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη «πολύ μακριά», κυρίως σε σχέση με τα επίπεδα των δαπανών. Έριξε την ευθύνη για την έλλειψη συμφωνίας στους Δημοκρατικούς

Ανάλογη άποψη εξέφραζαν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου επικαλούμενα και στελέχη των Δημοκρατικών, οι οποίοι αντιστοίχως «έδειχναν» ως υπεύθυνους για την έλλειψη προόδου τους Ρεπουμπλικάνους και κυρίως το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές τους έχουν εσχάτως υιοθετήσει πιο σκληρή στάση ενδίδοντας στις πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας των δημοσιονομικών γερακιών.

Όποιος κι αν φταίει, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως την 1η Ιουνίου ή περίπου μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όπως δηλώνουν άλλοι αναλυτές, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Σημειώνουμε πως πρώτον μεσολαβεί το εορταστικό τριήμερο του Memorial Day, μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα και δεύτερον πως η όποια συμφωνία επιτευχθεί, εφόσον βέβαια επιτευχθεί, θα πρέπει να συζητηθεί και να επικυρωθεί τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία, ιδανικά χωρίς αλλαγές, διαβουλεύσεις και καθυστερήσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι αδύνατον έως απίθανο να έχουμε επίλυση του… θρίλερ μέσα στην εβδομάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε το θετικό περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, που έδειξαν ότι τα μέλη του συμβουλίου εμφανίζονται λιγότερο σίγουρα για την ανάγκη επιπλέον αυξήσεων των επιτοκίων, δεν κατάφεραν να «συγκινήσουν» ιδιαίτερα τους επενδυτές και να αλλάξουν το κλίμα. Οι απώλειες, βέβαια, περιορίστηκαν, αλλά το ταμπλό παρέμεινε κόκκινο!

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που σιγά-σιγά ολοκληρώνονται πέρασαν σε δεύτερη (μην πούμε και… τρίτη) μοίρα, επηρεάζοντας μόνο στοχευμένα κάποιες μετοχές.

Στεκόμαστε στην εκρηκτική άνοδο που ξεπέρασε και το 30% της μετοχής της Abercrombie & Fitch, καθώς η αγαπημένη φίρμα της νεολαίας κατέγραψε υψηλά κέρδη έκπληξη (κέρδη 32 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημιών ύψους 32 σεντς πέρυσι) προκαλώντας αντίστοιχη αντίδραση στην αγορά. Ανάλογη και η περίπτωση της Kohl, όπου οι βελτιωμένες επιδόσεις απέφεραν και κέρδη στη μετοχή.

Σε καλά επίπεδα δεδομένου του αρνητικού κλίματος παρέμειναν και οι μετοχές των ενεργειακών και δη, πετρελαϊκών ομίλων, με φόντο την ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού μετά τη σεναριολογία για νέα περικοπή της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, κατά την επικείμενη σύνοδο του, τον ερχόμενο μήνα.

Στον αντίποδα πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Citigroup, μετά την ανακοίνωση σχεδίων για την αναδιάρθρωση της Banamex, του βραχίονα της στο Μεξικό. Ευρύτερα, πάντως, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε πίεση, ανάμεσα τους βέβαια και οι πιο ευάλωτες περιφερειακές τράπεζες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ