ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αλλάζουν όλα! Αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια θα «βρυχηθούν» στην πίσω αυλή της Κίνας-Πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια

Τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια μπορούν να αρχίσουν να ελλιμενίζονται στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, μετά από συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του ομολόγου του Γιουν Σουκ-γιόλ.

Αυτή η ανάπτυξη έρχεται εν μέσω αυξανόμενης αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Κορέα ειδικότερα, η οποία έχει επαναλάβει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, και τον στρατηγικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμφωνία, που ονομάζεται Διακήρυξη της Ουάσιγκτον, υπογράφηκε στο πλαίσιο της κρατικής επίσκεψης του Σουκ-γιόλ στις ΗΠΑ. Η δήλωση περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη σύσταση μιας πυρηνικής συμβουλευτικής ομάδας για την ανταλλαγή πληροφοριών και την αποτροπή απειλών από τη Βόρεια Κορέα.

Το 1991, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν όλα τα πυρηνικά τους όπλα από την Κορεατική Χερσόνησο. Το επόμενο έτος, η Σεούλ και η Πιονγκγιάνγκ υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονταν ότι καμία από τις δύο δεν θα «δοκιμάζει, κατασκευάζει, παράγει, λαμβάνει, κατέχει, αποθηκεύει, αναπτύσσει ή χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα».

Δεν υπάρχει μόνιμη βάση πυρηνικών όπλων

Ο Μπάιντεν και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του είναι ιδιαίτερα σαφείς στις διευκρινίσεις τους σχετικά με το ότι το μέτρο είναι διαφορετικό και δεν αποτελεί στάδιο για μόνιμη βάση πυρηνικών όπλων.

Το CBS επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο που προειδοποίησε ότι είναι «πεντακάθαρο» ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια για «επιστροφή τακτικού ή οποιουδήποτε άλλου είδους πυρηνικού όπλου στην Κορεατική Χερσόνησο».

Αντίθετα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η επίσκεψη των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων θα ακολουθήσει τον αμερικανικό στρατό που αναπτύσσει πιο τακτικά μέσα, όπως βομβαρδιστικά ή αεροσκάφη. Ο ίδιος ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο».

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου (ICBM) για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Θεωρείται ως μια πιθανή σημαντική ανακάλυψη στις προσπάθειες του Βορρά να αποκτήσει ένα πιο ισχυρό, πιο δύσκολο να ανιχνευθεί όπλο με στόχο τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Περισσότερα για να κατευνάσει τη Νότια Κορέα παρά να αποτρέψει τον Βορρά;

Αλλά οι περιοδικές επισκέψεις των αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων εξακολουθούν να μην καθησυχάζουν τους Νοτιοκορεάτες συμμάχους ή πολλούς στην αμυντική αδελφότητα ότι η Βόρεια Κορέα αποτρέπεται επαρκώς. Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων πρέπει να συνοδεύεται από βούληση και δέσμευση για χρήση αυτών των όπλων.

Ο Ρομπ Σούφερ, ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο, είπε: «Το να έχουμε τις πυρηνικές δυνατότητες για να χτυπήσουμε τη Βόρεια Κορέα είναι μόνο μέρος της εξίσωσης αποτροπής – οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να πείσουν τον αντίπαλο ότι έχει τη βούληση να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα έναντι σε πυρηνικά αντίποινα».

Πρώτον, δεν πρόκειται για μόνιμες αναπτύξεις στρατηγικών ή τακτικών πυρηνικών όπλων - το τελευταίο που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκαν, όπως αναφέρεται παρακάτω. Ο επιχειρησιακός έλεγχος τέτοιων όπλων θα παραμείνει επίσης στον έλεγχο των ΗΠΑ. «Δεν πρόκειται να τοποθετήσουμε πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο», τόνισε ο Μπάιντεν. Επιπλέον, η απειλή του Μπάιντεν να «τερματίσει οποιοδήποτε καθεστώς (κυβερνά τη Βόρεια Κορέα)» θα ήταν μόνο ως απάντηση σε μια «πυρηνική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων της».

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ερώτημα εάν οι ΗΠΑ θα επέβαλαν τόσο αυστηρά αντίποινα στην Πιονγκγιάνγκ σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης στη Σεούλ. Ποιος θα ήταν ο λόγος των ΗΠΑ για την επανέναρξη των επισκέψεων πυρηνικών υποβρυχίων στη Νότια Κορέα τότε;

Μπορεί να ειπωθεί ότι ο στόχος είναι να κατευναστούν οι φόβοι της Νότιας Κορέας σχετικά με το επιθετικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας και να αποθαρρύνει τη Σεούλ από την επανεκκίνηση του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο καταργήθηκε πριν από 50 χρόνια όταν υπέγραψε τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αξιόπιστη πυρηνική αποτροπή

Ούτε ένα πρόγραμμα βάσης πυρηνικών υποβρυχίων είναι απαραίτητο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αρκετές δυνατότητες παράδοσης ατομικών όπλων τόσο για ένα πρώτο όσο και για αντίποινα. Σχεδόν το 70% των πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σε πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) και βομβαρδιστικά stealth, τα οποία είναι εξαιρετικά επιβιώσιμα σε μια πυρηνική επίθεση.

Ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Έργου Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), έγραψε σε ένα άρθρο του 2011 σχετικά με τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια που επισκέπτονται τη Νότια Κορέα.

«Βομβαρδιστικά με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας αναπτύσσονται τακτικά στο Γκουάμ και τα οκτώ SSBN που περιπολούν στον Ειρηνικό θα μπορούσαν να εμφανιστούν ξανά και να επισκεφθούν τη Νότια Κορέα εάν χρειαστεί. Το ερώτημα είναι αν είναι απαραίτητο. Οι πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ στον Ειρηνικό είναι πολύ πιο ικανές από ό,τι στη δεκαετία του 1970, και οι συνδυασμένες συμβατικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών απολαμβάνουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των γηρασμένων συμβατικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να είναι επαρκείς για να αποτρέψουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις της Βόρειας Κορέας κατά του Νότου».

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η δράση των ΗΠΑ είναι κάπως ακόμη πιο αποσταθεροποιητική. «Από το 1958-1960, οι ΗΠΑ είχαν 950 πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα. Και πάνω από 4 εκατομμύρια Κορεάτες πέθαναν στον πόλεμο του 1950-53. Οι ΗΠΑ απέσυραν τα πυρηνικά τους υπό πίεση. Το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί τους Κορεάτες ως πιόνια», δήλωσε ο Μπράιαν Μπέκερ, διευθυντής της αντιπολεμικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ