Στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι γνωστό ότι η Τουρκία αντιδρούσε, υποβάλλοντας ενστάσεις προτάσσοντας την τάχα υπόθαλψη της τρομοκρατίας στις εν λόγω χώρες, ζητώντας την έκδοση στελεχών του ΡΚΚ και του FETO που δραστηριοποιούνταν εκεί και απαιτώντας την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους είχαν διασυνδέσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, με την άρνησή της για είσοδο των Σκανδιναβικών χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ η Άγκυρα είχε επιχειρήσει αφενός την απεξάρτηση των δύο θεμάτων μεταξύ τους και αφετέρου είχε προβεί σε διαχωρισμό της αποδοχής εισόδου των υπόψιν χωρών, λέγοντας ότι δεν θα είχε ενστάσεις για την είσοδο της Φινλανδίας πρώτα και ξεχωριστά από την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας για την οποία είχε σοβαρές ενστάσεις, ιδίως μετά το κάψιμο του κορανίου στην χώρα.
Τέλος και οι 2 Σκανδιναβικές χώρες τόνιζαν ότι αν θα εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, επιθυμούν να εισέλθουν ταυτόχρονα.
Τα δύο σημαντικά αλληλένδετα γεγονότα
Ωστόσο δυο γεγονότα σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, που δείχνουν το παρασκήνιο των συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για τα δύο θέματα.
Αφενός ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν παρά τις εντονότατες ενστάσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μενέντεζ ,δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της πώλησης των 40 F-16 BLOCK 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 της τουρκικής Πολεμικής αεροπορίας, αφετέρου η Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο σχετικά με την έγκριση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Φινλανδίας στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα εισόδου της εν λόγω χώρας στην Συμμαχία.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Βουλής
"Το νομοσχέδιο σχετικά με την έγκριση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Φινλανδίας στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) έγινε δεκτό στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης", σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδρίασε υπό την προεδρία του βουλευτή του ΑΚP Κόμματο, Akif Çağatay Kılıç.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Προεδρίας του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Burak Akçapar ενημέρωσε τους βουλευτές για την πρόταση νόμου σχετικά με τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Akçapar δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις με τη Φινλανδία βρίσκονται σε θετικό πλαίσιο και υπενθύμισε ότι ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö επισκέφθηκε το Kahramanmaraş και την Άγκυρα στις 16-17 Μαρτίου για να δείξει αλληλεγγύη μετά τους σεισμούς στο Kahramanmaraş.
Δηλώνοντας ότι το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα του πολέμου της Ουκρανίας, ο οποίος κλόνισε βαθιά την ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής, ο Akçapar είπε:
Yπογράψαμε την τριμερή συμφωνία με στόχο τη σύσφιξη των βημάτων και τη συνεργασία στον τομέα αυτό και την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα μας.
Με αυτό το έγγραφο, το οποίο αποτελεί οδικό χάρτη για την προώθηση της διαδικασίας, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Οι δεσμεύσεις αφορούσαν δύο βασικούς τομείς. O ένας είναι η υποστήριξη στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, και ο άλλος την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα μας στα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας».
Μόνιμος Κοινός Τριμερής Μηχανισμός
Δηλώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας Μόνιμος Κοινός Μηχανισμός μεταξύ των 3 χωρών στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων, ο Akçapar δήλωσε ότι όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι ο μηχανισμός, ο οποίος έχει συνεδριάσει τρεις φορές μέχρι τώρα, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του αφού η Φινλανδία και η Σουηδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Akçapar είπε, «Η Φινλανδία, από την αρχή αυτής της διαδικασίας, ήταν πιο προετοιμασμένη και αποφασισμένη να ανταποκριθεί.
Υπενθυμίζοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις υψηλού επιπέδου από τη Φινλανδία στην Τουρκία και αυξήθηκαν οι διαβουλεύσεις και οι επαφές μεταξύ των θεσμικών οργάνων, ο Akçapar επεσήμανε ότι η Φινλανδία, τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία, ρυθμίζει ότι αφορά την ενθάρρυνση της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της βοήθειας και της πρόκλησης της τρομοκρατίας, ως έγκλημα.
Δηλώνοντας ότι αυτός ο κανονισμός αντικατοπτρίζεται στην πρακτική, ο Akçapar είπε:
"Η φινλανδική αστυνομία παρενέβη στις διαδηλώσεις φέροντας το σύμβολο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και κάνοντας προπαγάνδα, έλαβε μέτρα κατά προβοκατόρικων ενεργειών. Πραγματοποιήσαμε αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Η καύση του Κορανίου αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με τη φινλανδική νομοθεσία και τέτοιες διαδηλώσεις δεν επιτρέπονται στη Φινλανδία. Η Φινλανδία έχει δείξει τη βούληση και την αποφασιστικότητά της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τόσο με κανονισμούς όσο και στην πράξη, έχει δείξει ότι είναι ευαίσθητη στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις μας. Οι περιορισμοί στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έχουν αρθεί, η αμυντική μας βιομηχανία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με φινλανδικές εταιρείες σήμερα.
Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Niinistö ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας από την Ανώτατη Συνέλευση μας κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Φινλανδίας θα ενισχύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, θα συμβάλει στον επιμερισμό των βαρών της συμμαχίας κατά των απειλών, θα συμβάλει στην αποτροπή του ΝΑΤΟ, στην περιφερειακή ασφάλεια και στην αποφασιστικότητά μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θεωρούμε ότι η συμμαχία μας με τη Φινλανδία θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».
Μετά τις διαπραγματεύσεις έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την έγκριση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Φινλανδίας στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ).
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την πρόταση στη Γενική Συνέλευση της Τουρκικής βουλής.
Η πρόταση αναμένεται να γίνει νόμος χωρίς διακοπή λόγω των βουλευτικών εκλογών.
Η Ουκρανία ζητά μαχητικό αεροσκάφος F/A-18 Super Hornet από τη Φινλανδία
Τέλος τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η Ουκρανία ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Super Hornet από το Ελσίνκι.
Σύμφωνα με τα νέα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat, η Ουκρανία ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Super Hornet από τη Φινλανδία.
Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy.
Η Φινλανδία σταδιακά παροπλίζει παλιά μαχητικά αεροσκάφη Hornet και τα αντικαθιστά με νέα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Για τη μεταφορά του εν λόγω αεροσκάφους απαιτούνται τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας, Φινλανδίας και ΗΠΑ.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Τουρκία υιοθετώντας το οικείο για αυτήν "ανατολίτικο παζάρι" στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, δίνει το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας με αντάλλαγμα την στήριξη της Αμερικανικής κυβέρνησης για την αγορά των F-16 από αυτήν, ενώ το Ελσίνκι με το καλημέρα καλείται να στείλει F-18 Hornet στην Ουκρανία.