Υπέρ της αποχώρησης του Mασκ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ψήφισαν οι χρήστες στο Twitter μετά από τη δίχως προηγούμενο δημοσκόπηση.
Περισσότεροι από μισούς από τους 17,5 εκατομμύρια χρήστες απάντησαν «ναι» στο ερώτημα εάν ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του Twitter. Δεν υπήρξε ωστόσο καμία άμεση ανακοίνωση από τον κολοσσό, ή από τον ίδιο το μεγιστάνα σχετικά με το αν θα συμβεί αυτό, αν και είπε ότι θα τηρήσει τα αποτελέσματα.
Ο Μασκ συγκρούστηκε με ορισμένους χρήστες σε πολλαπλά μέτωπα και την Κυριακή (18/12), ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να αποφασίσουν αν θα έπρεπε να παραμείνει υπεύθυνος της πλατφόρμας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προηγούμενως είχε παραδεχθεί ότι έκανε λάθος στην εισαγωγή νέων περιορισμών που απαγόρευαν αναφορές σε αντίπαλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Σε μια ακόμη σημαντική αλλαγή πολιτικής, το Twitter είχε ανακοινώσει ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να συνδέονται με το Facebook, το Instagram, το Mastodon και άλλες πλατφόρμες που η εταιρεία περιέγραψε ως «απαγορευμένες». Οι απαγορευμένες πλατφόρμες περιελάμβαναν mainstream ιστοτόπους αλλά και νέους ανταγωνιστές όπως οι Tribel, Nostr, Post και το Truth Social του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το Twitter δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί η μαύρη λίστα περιελάμβανε αυτούς το ιστότοπους αλλά όχι άλλους όπως οι Parler, TikTok ή LinkedIn.
Όπως και να χει, η εν λόγω απόφαση προκάλεσε τόσο μεγάλη κριτική, μεταξύ άλλων από προηγούμενους υπερασπιστές του νέου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του Twitter, που ο Μασκ υποσχέθηκε να μην κάνει άλλες σημαντικές αλλαγές πολιτικής χωρίς διαδικτυακή έρευνα των χρηστών. Η ενέργεια για τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών ήταν η τελευταία προσπάθεια του Μασκ να καταστείλει ορισμένες ομιλίες αφού έκλεισε έναν λογαριασμό στο Twitter την περασμένη εβδομάδα που παρακολουθούσε τις πτήσεις του ιδιωτικού του τζετ.
Το Twitter είχε πει ότι θα ανέστειλε τουλάχιστον προσωρινά τους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν τους απαγορευμένους ιστότοπους στο προφίλ του,μια πρακτική τόσο διαδεδομένη που θα ήταν δύσκολο να επιβληθούν οι περιορισμοί στα εκατομμύρια των χρηστών του Twitter σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο οι σύνδεσμοι αλλά και οι προσπάθειες παράκαμψης της απαγόρευσης με την ορθογραφία του «instagram» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή, είπε η εταιρεία.
Ο εξέχων χρηματιστής Πολ Γκράχαμ, ο οποίος στο παρελθόν είχε επαινέσει τον Μασκ, την Κυριακή είπε στους 1,5 εκατομμύριο οπαδούς του στο Twitter ότι αυτό ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και ότι πλέον θα τον βρίσκουν στο Mastodon. Ο λογαριασμός του στο Twitter ανεστάλη αμέσως και αμέσως μετά αποκαταστάθηκε καθώς ο Μασκ υποσχέθηκε να αντιστρέψει την πολιτική που εφαρμόστηκε λίγες ώρες νωρίτερα.
Ο Μασκ απαγόρευσε οριστικά τον λογαριασμό @ElonJet την Τετάρτη και στη συνέχεια άλλαξε τους κανόνες του Twitter για να απαγορεύσει την κοινή χρήση της τρέχουσας τοποθεσίας άλλου ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του. Στη συνέχεια, έβαλε στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους που έγραφαν για τον λογαριασμό jet-tracking, ο οποίος μπορεί ακόμα να βρεθεί σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι μετέδιδαν « συντεταγμένες δολοφονίας».
Η υπόσχεση του Μασκ να αφήσει τους χρήστες να αποφασίσουν τον μελλοντικό του ρόλο στο Twitter μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας εξέπληξε πολλούς την Κυριακή, αν και είχε επίσης υποσχεθεί τον Νοέμβριο ότι μια αναδιοργάνωση θα γινόταν σύντομα.
Ο Μασκ ανακρίθηκε στο δικαστήριο στις 16 Νοεμβρίου για το πώς μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της Tesla και των άλλων εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένων των SpaceX και Twitter. Ο μεγιστάνας ότι ποτέ δεν σκόπευε να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και ότι δεν ήθελε να είναι διευθύνων σύμβουλος οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, προτιμώντας να θεωρεί τον εαυτό του μηχανικό. Ο Μασκ είπε επίσης ότι αναμένει μια οργανωτική αναδιάρθρωση του Twitter να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα περίπου. Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από τότε που το είπε.
Σε δημόσια κοροϊδία με τους οπαδούς του Twitter την Κυριακή, ο Μασκ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την προοπτική να οριστεί νέος CEO, λέγοντας ότι θα «πρέπει να του αρέσει ο πόνος» για να διευθύνει μια εταιρεία που «βρίσκεται καθ'οδόν προς τη χρεοκοπία». «Κανείς δεν θέλει τη δουλειά που μπορεί να κρατήσει το Twitter ζωντανό. Δεν υπάρχει διάδοχος», είπε ο Μασκ