ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι παρέχει όπλα και μαχητικά αεροσκάφη στο Ιράν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί τη Ρωσία ότι κινείται προς παροχή προηγμένης στρατιωτικής βοήθειας στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών, μέρος της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών καθώς η Τεχεράνη παρέχει drones για να υποστηρίξει την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία .

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν «ένα πρωτοφανές επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης που μετατρέπει τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία».

Ο Κίρμπι είπε ότι η Ρωσία και το Ιράν σκέφτονται να δημιουργήσουν μια γραμμή συναρμολόγησης drone στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία εκπαιδεύει Ιρανούς πιλότους στο μαχητικό Sukhoi Su-35 και το Ιράν θα μπορούσε να παραλάβει το αεροπλάνο εντός του έτους.

«Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την αεροπορία του Ιράν σε σχέση με τους περιφερειακούς γείτονές του», είπε ο Κίρμπι.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ αποτελούν μέρος μιας σκόπιμης προσπάθειας των ΗΠΑ να οδηγήσουν την παγκόσμια απομόνωση της Ρωσίας, στην περίπτωση αυτή με στόχο αραβικά έθνη που προσπάθησαν να περιορίσουν την περιφερειακή μοχθηρία του Ιράν και που δεν έχουν λάβει σθεναρή στάση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς οι στρατιωτικοί πόροι της Ρωσίας φορολογούνται από την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της λόγω του πολέμου, οι δυτικές δυνάμεις παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να αμυνθεί, αυξάνοντας το κόστος για τον Πούτιν, θυμίζοντας την εξάντληση των πόρων που συνέβη κατά τη διάρκεια του «Star Πόλεμοι» ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όταν η Μόσχα είδε τα στρατιωτικά της ταμεία να εξαντλούνται.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία προκαλώντας περικοπές από το καρτέλ του ΟΠΕΚ+ για την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου, καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές ενός πολυετούς πολέμου αντιπροσώπων στην Υεμένη.

Ο Κίρμπι είπε ότι οι μεταφορές όπλων παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι οι ΗΠΑ «θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουν και να διακόψουν αυτές τις δραστηριότητες».

Οι ανησυχίες για την «εμβάθυνση και μια αναπτυσσόμενη αμυντική εταιρική σχέση» μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έρχονται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε επανειλημμένα το Ιράν ότι βοηθά τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση λέει ότι το Ιράν πούλησε εκατοντάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία το καλοκαίρι. Ο Κίρμπι επανέλαβε την Παρασκευή την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, αλλά αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν "τέλεια ορατότητα στην ιρανική σκέψη για το γιατί" η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία –λόγω των αυστηρών κυρώσεων– στρέφεται προς το Ιράν για όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία αμάχων, είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή. Ο Γούντγουορντ ζήτησε έρευνα του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο χώρες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με την αδίστακτη συνεργασία.

Ο Γούντγουορντ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπάθησε να αποκτήσει περισσότερα όπλα από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων, σε αντάλλαγμα για «ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης» προς την Τεχεράνη.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία σκοπεύει να παράσχει στο Ιράν πιο προηγμένα στρατιωτικά στοιχεία, τα οποία θα επιτρέψουν στο Ιράν να ενισχύσει την οπλική του ικανότητα», είπε. «Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την προμήθεια του Ιράν στη Ρωσία και να διερευνηθεί από τον ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό».

«Η Ουκρανία απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις αποστολές όπλων στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία αμάχων και την καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομής και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο Σεργκέι Κίσλιτσα, ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, στην ανταποκρίτρια του CBS News, Πάμελα Φαλκ την Παρασκευή.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή που κάλεσε η Ρωσία να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των δυτικών όπλων που διοχετεύονται στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρεσβευτής του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια αρνήθηκε εκ νέου ότι το Ιράν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.

«Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα στη Ρωσία μπορεί να λειτουργήσει τέλεια και δεν χρειάζεται τη βοήθεια κανενός, ενώ η ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία δεν υπάρχει βασικά και υποστηρίζεται από τη δυτική βιομηχανία και τις δυτικές εταιρείες», είπε.

Στη συνάντηση, ο Ρίτσαρντ Μιλς, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, είπε σε συναδέλφους διπλωμάτες την Παρασκευή ότι «αυτό που βλέπουμε είναι – απογοητευμένη στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία έχει καταφύγει στην καταστροφή της ζωτικής σημασίας και ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας από μακριά, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία στους αμάχους. ακούσαμε μόλις πριν από τρεις ημέρες και αψηφούσαμε την έκκληση της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει την επιθετικότητά της», ανέφερε ο Φαλκ.  

"Είναι η Ρωσία που κάλεσε κυνικά για αυτή τη συνάντηση, ισχυριζόμενη μια παράνομη συνωμοσία μεταφοράς όπλων από την Ουκρανία. Όταν στην πραγματικότητα, όπως έχουν σημειώσει άλλοι γύρω από αυτό το τραπέζι, είναι η Ρωσία που είναι συνένοχος στην παράνομη μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία », πρόσθεσε ο Μιλς.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η Ρωσία έχει επίσης στραφεί στη Βόρεια Κορέα για πυροβολικό καθώς ο πόλεμος των εννέα μηνών συνεχίζεται. Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα επιδιώξει να επισημάνει την εξάρτηση της Ρωσίας από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, ένα άλλο ευρέως απομονωμένο έθνος στη διεθνή σκηνή, για υποστήριξη καθώς διώκει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι χαρακτήρισε τη συνεργασία Ιράν-Ρωσίας «απελπισμένη συμμαχία».

«Το Ιράν είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ρωσίας», είπε. «Οι άθλιες συμφωνίες τους οδήγησαν το ιρανικό καθεστώς να στείλει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας και να σκοτώσουν αμάχους.

«Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία προσφέρει στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη στο ιρανικό καθεστώς, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο που ενέχει για τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή και για τη διεθνή ασφάλεια».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε πρόσφατα κυρώσεις κατά ιρανικών εταιρειών και οντοτήτων που εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία. Όλα έρχονται καθώς η κυβέρνηση έχει καταδικάσει τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων από την Ισλαμική Δημοκρατία που ξέσπασαν σε όλο το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο, ενώ κρατούνταν από την αστυνομία ηθικής.

Παρόλο που ο Λευκός Οίκος έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τη δυνατότητα αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν — που ματαιώθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ το 2018. Η συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ή JCPOA , θα παρείχε στην Τεχεράνη ελάφρυνση των κυρώσεων δισεκατομμυρίων με αντάλλαγμα τη συμφωνία της χώρας να επαναφέρει το πυρηνικό της πρόγραμμα στα όρια που θέτει η συμφωνία του 2015.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ