Η παρουσία των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, με αποστολή την παρεμπόδιση εισόδου των αεροπλανοφόρων του ΝΑΤΟ στον Βόσπορο, έφερε την αντίδραση των ΗΠΑ.
Έτσι το υποβρύχιο USS Rhode Island (SSBN 740) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κλάσης Οχάιο, έφτασε στο Γιβραλτάρ την 1η Νοεμβρίου 2022.
Ανακοίνωση αμερικανικής διοίκησης για το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο:
“Η σύντομη στάση στην περιοχή επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη καταδεικνύει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που προσφέρουν τα υποβρύχια στις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων στην περιοχή”.
Η τελευταία φορά που πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Ναυτικού των ΗΠΑ, είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμάνι του Γιβραλτάρ ήταν το USS Alaska (SSBN 732) τον Ιούνιο του 2021.
«Η επίσκεψη στο λιμάνι του Ρόουντ Άιλαντ στο Γιβραλτάρ ενισχύει τη σιδηρά δέσμευσή μας προς τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται μια ισχυρή ιστορία συνεργασίας, μέσω ασκήσεων, επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων συνεργασίας όπως αυτή, που ενισχύουν τις συνδυασμένες ικανότητες και τη συνεργασία μας», δήλωσε ο Πλοίαρχος John Craddock, διοικητής της Task Force 69.
«Η πολυπλοκότητα, η φονικότητα, και η τακτική τεχνογνωσία του υποβρυχίου μας αποτελεί την επιτομή της αποτελεσματικότητας και της δύναμης της υποβρύχιας δύναμης», τόνισε ο ίδιος.
Ποια είναι η Task Force 69 είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις υποβρύχιου πολέμου και στην Μεσόγειο
Αυτά τα υποβρύχια είναι ευέλικτα και έχουν την ικανότητα να περιπολούν συνεχώς ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό στοιχείο της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης των ΗΠΑ.
Ενταγμένο στην Submarine Group 10, το υποβρύχιο USS Rhode Island είναι ένα από τα έξι υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων που έχουν έδρα την Βάση Kings Bay στις ΗΠΑ.
Η Task Force 69 είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις υποβρύχιου πολέμου στις περιοχές ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Task Force 69 αποτελείται από επιθετικά υποβρύχια και υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων ικανά για μια σειρά αποστολών μάχης και συλλογής πληροφοριών.
Σενάρια πυρηνικού πολέμου με επίκεντρο και την Μεσόγειο;
Αν ξαφνικά, η κλιμάκωση στην Ουκρανία οδηγούσε σε προσπάθεια επέμβασης της Δύσης, τότε τα πολεμικά πλοία της Δύσης δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν τόσο εύκολα στον Εύξεινο Πόντο, αφού θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουν σε μάχη με τον ρωσικό στόλο και αεροσκάφη από τις βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ.
Σε μια τέτοια μάχη, η Δύση θα είχε ανώτερες δυνάμεις, αλλά το τίμημα οποιασδήποτε επιτυχίας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ υψηλό και η κλίμακα των επιχειρήσεων που θα απαιτούνταν για να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή θα ήταν απλώς τεράστια.