ΗΠΑ

Τι σηματοδοτεί για τα Ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ η σταδιακή στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μ.Ανατολή;

"Οι ΗΠΑ διαλύουν τη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας που βοήθησε στην κατασκευή στρατιωτικών βάσεων στη Μέση Ανατολή", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Όπως σημείωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα, πρέπει να κάνουν αλλαγές στο στρατιωτικό τους δυναμικό και σταδιακά να μειώσουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διέλυσε μια μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε στην κατασκευή διαδρόμων σε στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα, στην αμερικανική αεροπορική βάση El Udeid στο Κατάρ, που είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιήθηκε τελετή για την ολοκλήρωση της υπηρεσίας της 557th Expeditionary Sapper Company RED HORSE. Επιπλέον, η 816η Μοίρα Αεροπορίας Εκστρατευτικών Μεταφορών έπαψε να υπάρχει τον Σεπτέμβριο.

Όπως σημείωσε το κανάλι, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της τρέχουσας κατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα, πρέπει να κάνουν αλλαγές στο στρατιωτικό τους δυναμικό και σταδιακά να μειώσουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή .

Νωρίτερα, ένας παρατηρητής του Bloomberg πρότεινε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ηττηθούν στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα, εάν οι συγκρούσεις με αυτές τις χώρες συμβούν σχεδόν ταυτόχρονα.

Κατά τη γνώμη του, η τεταμένη κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την Ταϊβάν και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια μάχη στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιλέξουν μια κατεύθυνση προτεραιότητας για τον εαυτό τους."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι ΗΠΑ αναδιοργανώνονται και αναδιατάσσονται στη Μ. Ανατολή, αφού προτεραιότητες τους είναι Κίνα (Ταϊβάν) και Ρωσία (πόλεμος στην Ουκρανία).

Αυτό είναι αναμενόμενο αφού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ καθόρισαν για την επόμενη δεκαετία ως κύριους αντιπάλους τους πρωτίστως την Κίνα και δευτερευόντως τη Ρωσία, οι οποίες δυνητικά απειλούν την Παγκόσμια Πρωτοκαθεδρία της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Μ. Ανατολής ένας συνασπισμός κρατών φίλα προσκείμενων σε αυτές με προεξέχων το Ισραήλ, γι' αυτό  άλλωστε και  έγινε η σύμπραξη του Ισραήλ με Αραβικές χώρες των "Συμφωνιών του Αβραάμ".

Με αυτόν τον τρόπο επιθυμούν  τη δημιουργία του "ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής", έτσι ώστε αφενός να περιθωριοποιηθεί το Ιράν, αφετέρου να αποκλειστούν Κίνα και Ρωσία από την περιοχή.

Ωστόσο η Σ. Αραβία μειώνει την εξαγωγή πετρελαίου αντί να την αυξήσει, κρατώντας έτσι τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, πράγμα που δεν θέλουν οι ΗΠΑ.

Αυτό δημιουργεί αναταράξεις στις σχέσεις Σ. Αραβίας-ΗΠΑ, γεγονός το οποίο μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί, αφού το Ριάντ είναι η σημαντικότερη και ισχυρότερη χώρα από αυτές του Περσικού Κόλπου και το αντίπαλο δέος απέναντι στο Ιράν.

Στην Βαλκανική οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα σε ρόλο ηγέτιδας δύναμης, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της χώρας μας κατακόρυφα.

Η θαλάσσια γειτνίαση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελεί έναν επίσης κρίσιμο παράγοντα που συντελεί οι ΗΠΑ να επιθυμούν τη σύσφιξη των 3 αυτών χωρών, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία λειτουργεί ως χώρα ταραχοποιός στην περιοχή, η οποία εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου, λειτουργώντας έτσι επωφελεία Ρωσίας αλλά και Κίνας.

Ωστόσο  όπως κάθε πολεμική αναμέτρηση έχει ημερομηνία λήξεως, αναμένουμε το ίδιο να επισυμβεί και στην Ουκρανία, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Ελλάδα- Κύπρος θα πρέπει  από τώρα να επεκτείνουν τους διαύλους τους με Ισραήλ κατά βάση, Αίγυπτο και ΗΑΕ, αφού όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σταδιακά η Αλεξανδρούπολη και γενικότερα η Ελλάδα δεν θα έχουν τη θέση που έχουν τώρα έναντι των ΗΠΑ, όπως είπαμε.

Παράλληλα αν και διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιστρέψει στις αγκάλες της Δύσης στο εγγύς μέλλον, τίποτε δεν αποκλείει την βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, εφόσον η τουρκική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές απέναντι στον Ερντογάν.

Για όλα τα παραπάνω εκτίμησή μας είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ θα πρέπει να προβούν άμεσα στην ενοποίηση της αεράμυνάς τους, με τη χώρα μας να προσδίδει το αναγκαίο στρατηγικό βάθος για το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ να λειτουργεί ως σύμμαχος χώρα, δεμένες με ανάλογη αμυντική συμφωνία οι δύο χώρες ,σε περίπτωση προσβολής  τους από τρίτη χώρα, όπως πχ  η Τουρκία κατά της Ελλάδας και το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ