Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά stealth και τα χτυπήματα με πυραύλους ακριβείας που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή του Λευκού Οίκου για την επίτευξη των υποσχόμενων «καταστροφικών συνεπειών» εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει μια τακτική πυρηνική επίθεση.
Μια άλλη, λιγότερο επικίνδυνη επιλογή: να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στους τύπους όπλων που η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι διατεθειμένη να στείλει στην Ουκρανία. Ανεκμετάλλευτες οικονομικές κυρώσεις, όπως οι απεριόριστες δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ σε κάθε οντότητα που συναλλάσσεται με τη Ρωσία, θα μπορούσαν επίσης να είναι στο τραπέζι.
Εάν η Ρωσία παραβιάσει ένα παγκόσμιο ταμπού σχεδόν 80 ετών και ρίξει μια πυρηνική βόμβα οποιουδήποτε μεγέθους στην Ουκρανία, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ θα επιβάλει κόστος αρκετά σοβαρό ώστε να ανταποκριθεί στο μέγεθος της στιγμής, ενώ θα αποτρέψει το είδος της πυρηνικής αναμέτρησης που φοβόταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα από τον Κένεντι και την κουβανική πυραυλική κρίση», είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ικανότητα να (χρησιμοποιήσεις) εύκολα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξεις στον Αρμαγεδδώνα».
Οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ συνεχίζουν να λένε ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει ένα επικείμενο χτύπημα και αρκετοί αναλυτές και πρώην στρατιωτικοί των ΗΠΑ που μίλησαν με τους Stars and Stripes χαρακτήρισαν την απειλή ως απίθανη, δεδομένων των συνεπειών, αλλά όχι εκτός της σφαίρας της πραγματικότητας.
Τα σχόλια του Μπάιντεν έρχονται καθώς το Κρεμλίνο έχει εντείνει τις πυρηνικές του απειλές στον απόηχο των αλλεπάλληλων απωλειών στο πεδίο της μάχης. Και το Σαββατοκύριακο, οι δυνάμεις του Πούτιν εξαπέλυσαν ένα κύμα αδιάκριτων βομβαρδισμών σε όλη την Ουκρανία, μετά από μια έκρηξη που κατέστρεψε σοβαρά τη γέφυρα που έχτισε η Ρωσία στην Κριμαία μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξήγησε στη Μόσχα τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει εάν πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα.
Επιλογές των ΗΠΑ εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά
Ο Σάλιβαν δεν διευκρίνισε τι συνεπάγεται. Αλλά μια τέτοια επίθεση θα ήταν ιστορική και θα είχε συνέπειες για τον στρατό των ΗΠΑ με κάποια μορφή.
«Η Ρωσία ανησυχεί πολύ για την άμεση ανάμειξη της συμβατικής αεροπορικής ενέργειας των ΗΠΑ και γι' αυτό πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την επιλογή στο τραπέζι», δήλωσε ο απόστρατος υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Ντέιβιντ Ντεπτούλα, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Μίτσελ Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Ενέργειας στην Ουάσιγκτον. «Αλλά πρέπει να είμαστε διφορούμενοι σχετικά με αυτό».
Για να στείλουν στη Ρωσία ένα σήμα αποτροπής, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς βομβαρδιστικών B-52 και B-2 στο ευρωπαϊκό θέατρο για να ειδοποιήσουν τους Ρώσους, είπε.
Ο Ντεπτούλα σταμάτησε να υποστηρίζει μια άμεση στρατιωτική απάντηση σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στην Ουκρανία ή να αναφέρει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να μοιάζει, επικαλούμενος την ανάγκη για τακτική ασάφεια. Αλλά ορισμένοι πρώην στρατιωτικοί ήταν πιο σαφείς. Ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το τεράστιο συμβατικό τους οπλοστάσιο για να εξαλείψουν τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.
«Απλώς για να σας δώσουμε μια υποθετική, θα απαντούσαμε καθοδηγώντας ένα ΝΑΤΟ, μια συλλογική προσπάθεια που θα απομάκρυνε κάθε ρωσική συμβατική δύναμη που μπορούμε να δούμε και να αναγνωρίσουμε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και επίσης στην Κριμαία και κάθε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Πετρέους στο ABC News νωρίτερα αυτό το μήνα.
Αλλά μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να απαντήσει η Ρωσία με το είδος της πυρηνικής κλιμάκωσης που ο Μπάιντεν περιέγραψε με αποκαλυπτικούς όρους. Ο Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το φρένο του Πούτιν. Πού βρίσκει διέξοδο;»
Για αυτόν τον λόγο, η θέση της κυβέρνησης από την αρχή, ότι δεν είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ να εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, είναι πιθανό να διατηρηθεί ακόμη και αν η σύγκρουση γίνει πυρηνική, δήλωσε ο Τζον Ντένι, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας στο το Κολέγιο Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ. «Μια πιο πιθανή απάντηση από τις αμερικανικές μπότες στο έδαφος ή τα αμερικανικά αεροπλάνα στον ουρανό θα ήταν η άρση όλων των εμποδίων στη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία», είπε ο Ντένι.
Προηγμένα άρματα μάχης Abrams και συστήματα πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς θα εισρέουν στην Ουκρανία. Οι σύμμαχοι θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις και να κινητοποιήσουν περισσότερα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είπε ο Ντένι. «Επομένως, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία χωρίς απαραίτητα να κλιμακώσουμε μέσω μιας άμεσης επίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία», είπε.
Ο Ντεπτούλα συμφώνησε ότι η προμήθεια τέτοιων όπλων είναι σχεδόν βέβαιη εάν η Ρωσία καταφύγει σε πυρηνική επίθεση. «Πρέπει να γίνει σαφές στον (Πούτιν) ότι τουλάχιστον αυτό που θα προκαλούσε αυτό θα ήταν η πλήρης υποστήριξη στους Ουκρανούς με τα όπλα που είχαν παρακρατηθεί μέχρι τώρα και τους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι τώρα». Αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να εξαπολύσει επιθέσεις εντός της Ρωσίας.
Οι φόβοι για την επόμενη κίνηση του Πούτιν συμπίπτουν με μια σειρά από ντροπιαστικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς ένας απελπισμένος Πούτιν θα μπορούσε να ξεσπάσει σε περίπτωση ήττας.
Το οπλοστάσιο της Ρωσίας
Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ 1.000 και 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα, σχεδιασμένα για χρήση στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις. Σε σύγκριση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία περιλαμβάνουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, τα τακτικά όπλα έχουν μικρότερη απόδοση. Ανάλογα με το σχεδιασμό τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη στρατιωτικών βάσεων ή μικρών πόλεων, με στόχο τον περιορισμό της ραδιολογικής βλάβης.
Οι τακτικές αποδόσεις μπορεί να κυμαίνονται από 1 κιλοτόνο έως 50 κιλοτόνους, ενώ τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα κυμαίνονται από 100 κιλοτόνους έως περισσότερο από ένα μεγατόνιο, σύμφωνα με τη Νίνα Σρινιβασάν Ραθμπούν, ειδική στα πυρηνικά όπλα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Ωστόσο, τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι ικανά για τεράστια καταστροφική δύναμη. Η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 15 κιλοτόνων. Τα όπλα μπορούν να αναπτυχθούν από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Οι τακτικές βόμβες της Ρωσίας αποθηκεύονται σε διάφορες αποθήκες και θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα σύστημα παράδοσης. Αυτές οι τοποθεσίες είναι πιθανώς υπό στενή παρακολούθηση για ενδείξεις δραστηριότητας.
Η αποτελεσματικότητα των τακτικών πυρηνικών όπλων για χρήση στην ανατροπή του πολέμου είναι αμφισβητήσιμη, λένε οι αναλυτές. Στη μικρότερη μορφή τους, «αυτά τα όπλα δεν είναι πραγματικά ικανά να αλλάξουν την κατάσταση στο έδαφος, επειδή η φύση αυτού του πολέμου είναι τέτοια που δεν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων», δήλωσε ο Παβέλ Πόντβιγκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την έρευνα αφοπλισμού στη Γενεύη. «Δεν είναι σαφές πώς (μια τακτική πυρηνική βόμβα) θα χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει την ουκρανική επίθεση».
Για να είναι αποτελεσματική, η Ρωσία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πολλά τακτικά όπλα σε μια μεγάλη περιοχή, δεδομένης της διάσπαρτης φύσης του πολέμου, είπε. «Εάν η Ρωσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, η ιδέα μπορεί να είναι να σοκάρει την Ουκρανία να παραδοθεί… και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι στην κλίμακα της Χιροσίμα ή του Ναγκασάκι», είπε ο Πόντβιγκ. «Δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (θα σκοτωθούν.)»
Ο Ντένι, ωστόσο, είπε ότι τα μικρότερα τακτικά όπλα θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτική χρησιμότητα για τη Ρωσία. «Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι εάν χρησιμοποιούσε τακτικά ένα πυρηνικό όπλο σε ένα συγκεκριμένο μέρος σε ένα πεδίο μάχης, θα πάγωνε το μέτωπο σε αυτήν την τοποθεσία τουλάχιστον», είπε. «Πιθανόν να απομακρύνουν πολλές ουκρανικές δυνάμεις στη διαδικασία».
Ωστόσο, και οι δύο συμφώνησαν ότι οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν τέτοια όπλα είναι ελάχιστες λόγω των πολιτικών και οικονομικών συνεπειών και του κινδύνου να γίνει η Ρωσία κράτος παρία. Αλλά εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας συνεχίσει να κερδίζει δυναμική ή εάν η επιστροφή της Κριμαίας στον έλεγχο του Κιέβου μπει σε στρατιωτικό παιχνίδι, οι συνθήκες θα μπορούσαν να αλλάξουν.
«Η Κριμαία είναι η μόνη περιοχή όπου αισθάνομαι ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να κάνει κάτι τέτοιο», είπε ο Ντένι. Σε εκείνο το σημείο, πολλά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, η οποία φαίνεται πολιτικά αβάσιμη για τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να πάρει πίσω τη χερσόνησο.
Ο Ντεπτούλα έθεσε τις πιθανότητες σε περίπου 15% ότι ο Πούτιν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Δεδομένου του μεγέθους της ζημίας που έχει προκαλέσει η Ρωσία στις πόλεις της Ουκρανίας, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η πυρηνική ενέργεια θα έδινε στον Πούτιν ηθική παύση, είπε ο Ντεπτούλα. Αυτό που θα τον κρατήσει πίσω είναι η παγκόσμια ανταπόκριση, πρόσθεσε. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κατανοεί ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες και ότι μπορεί να μην είναι αυτές που αναμένει», είπε ο Ντεπτούλα.