ΗΠΑ

Διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ για απομόνωση της Ρωσίας ενόψει ψηφοφορίας στη ΓΣ του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη διπλωματική επίθεση προς κάθε κατεύθυνση για να εξασφαλίσουν ότι ο μέγιστος αριθμός χωρών θα ταχθεί υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θεωρούμε ότι δεν είναι πλέον καιρός για ουδετερότητα», είπε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις. «Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος σε μια κατάσταση όπως αυτή», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συζητούν στη Γενική Συνέλευση σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε η Ουκρανία και έχει καταρτιστεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Δυτικοί ελπίζουν ότι θα υιοθετηθεί με μεγάλη πλειοψηφία ώστε να επιδειχθεί η απομόνωση της Ρωσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη διεθνή σκηνή.

Κατά διπλωματικές πηγές η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί σήμερα ή «πιθανόν» αύριο Πέμπτη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πολλαπλασιάζει τις επαφές του με ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου χθες Τρίτη του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και με ομολόγους του σε διεθνές επίπεδο, για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Ήδη απηύθυνε έκκληση να υιοθετηθεί το κείμενο κατά την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική την περασμένη εβδομάδα, στην Κολομβία, στη Χιλή και στο Περού, καθώς και κατά τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών την περασμένη Πέμπτη και την περασμένη Παρασκευή στη Λίμα.

Χθες, ο κ. Μπλίνκεν και η τρίτη τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αρμόδια για πολιτικά θέματα Βικτόρια Νούλαντ, είχαν ψηφιακή συζήτηση με αξιωματούχους κάπου εκατό χωρών κι επέμειναν ότι η Ρωσία «πρέπει να λογοδοτήσει για την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Πράις.

Κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία πως είναι «κράτος τρομοκράτης», πως σκοτώνει άμαχους εξαπολύοντας μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον υποδομών στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, βομβαρδισμούς που καταδίκασαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Δύση.

Σε πρόσφατη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καμιά χώρα μέλος δεν πήρε το μέρος της Ρωσίας, όμως τέσσερις (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Γκαμπόν) απείχαν.

Αν και αναπτυσσόμενες χώρες δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους που η Δύση έχει αφιερώσει όλη της την προσοχή στην Ουκρανία, κάποιες μπορεί να συντονίσουν το βήμα μαζί της αυτή την εβδομάδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος λογαριάζει πως οι ψήφοι υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος θα είναι 100 ως 140.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

turkia
Κόσμος 0

Σοκ στην Αθήνα! Τουρκικό γεωτρύπανο οδεύει προς την Κρήτη που θα εξορύξει υδρογονάνθρακες στην «λιβυκή ΑΟΖ»-Αφορμή πολέμου αν πατήσει Ελλάδα;

Έρχεται μεγάλη κρίση: «Ο κύβος ερρίφθη» από την Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, τάχα στην λιβυκή ΑΟΖ