ΗΠΑ

Μπάιντεν: Η δημοκρατία δεν είναι «εγγυημένη» στις ΗΠΑ – Επίθεση στους… MAGA του Τραμπ

Αντιμέτωπη με τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκουν να «γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω», η Αμερική οφείλει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της, που δεν είναι «εγγυημένη»: ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να εξαπολύσει μύδρους, σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας του που αναμενόταν να εκφωνήσει και δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

Στο «prime time»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε λίγο μετά τις 17:45 (τοπική ώρα· στις 00:45 ώρα Ελλάδας) για τη Φιλαδέλφεια, απ’ όπου επρόκειτο να απευθυνθεί στους Αμερικανούς στο «prime time», την ώρα της υψηλής τηλεθέασης, στις 20:00 (τοπική ώρα· στις 03:00 ώρα Ελλάδας), κάτι μάλλον σπάνιο.

Οι συμβολισμοί αφθονούν: ακριβώς σε αυτή την πόλη υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, όπως και το Σύνταγμα. Η Φιλαδέλφεια είναι εξάλλου η πόλη όπου έκανε την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση όταν διεκδικούσε την προεδρία.

Ο 79χρονος Δημοκρατικός γνωρίζει καλά ότι η Πενσιλβάνια, η πολιτεία όπου βρίσκεται η Φιλαδέλφεια, είναι πιθανόν κλειδί των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι «εγγυημένη» και «πρέπει να την υπερασπιστούμε», επρόκειτο να τονίσει, κατά τα αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιοποιήθηκαν εκ των προτέρων από τον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση στους… MAGA

Θα επιτεθεί σε αυτές που αποκαλεί «δυνάμεις MAGA», διότι θέλουν κατ’ αυτόν μια Αμερική «χωρίς δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, χωρίς δικαίωμα στην άμβλωση, χωρίς δικαίωμα να παντρεύεσαι όποιον ή όποια αγαπάς».

Φράσεις που αναφέρονται ξεκάθαρα στους οπαδούς της ιδεολογίας που συνοψίζει το σύνθημα Make America Great Again («Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της») του πρώην προέδρου Τραμπ και σε σχέδια της σκληρής θρησκευτικής δεξιάς.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν μασάει ποτέ τα λόγια του «όταν πρόκειται να μιλήσει για τον προκάτοχό του», όμως η ομιλία του «δεν θα αφορά τον πρώην πρόεδρο», έλεγε νωρίτερα η εκπρόσωπος της προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ στην καθημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Θα δείξει εξάλλου «αισιοδοξία», διαβεβαίωσε, εξηγώντας: «Oταν μιλάμε για εξτρεμισμό, αυτός δεν αφορά παρά πολύ μικρή μερίδα του αμερικανικού πληθυσμού».

«Ημιφασισμός»

Ο Τζο Μπάιντεν εννοεί να θίξει ευρύτερα τη «μάχη» που πρέπει να δοθεί για την «ψυχή της Αμερικής», ρεφρέν που είχε χρησιμοποιήσει ήδη προεκλογικά.

Αφού εξελέγη, ο βετεράνος της πολιτικής φάνηκε να στοιχηματίζει ότι στο πλαίσιο της «μάχης» αυτής μπορούσε να γίνει διάλογος με καλοπροαίρετους συντηρητικούς πολιτικούς και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις υπέρ της μεσαίας τάξης.

Oμως η ατμόσφαιρα συμφιλίωσης στο μεταξύ έγινε τοξική. Οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν να ωθούν τον Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει σκληρότερη στάση. Πρόσφατα, κατηγόρησε οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν υιοθετήσει ιδεολογία που ονόμασε «ημιφασισμό».

Ο όρος προκάλεσε αγανάκτηση στο συντηρητικό στρατόπεδο, που κατηγόρησε τον αρχηγό του κράτους πως τροφοδοτεί τον διχασμό.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ο Ρεπουμπλικάνος που προαλείφεται για το αξίωμα-κλειδί του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο Μπάιντεν πως «δαιμονοποιεί», ούτε λίγο ούτε πολύ, «εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενων νομοταγών Αμερικανών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορούν να ονειρεύονται

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Wall Street Journal, αν οι ενδιάμεσες εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 47% του εκλογικού σώματος θα ψήφιζε τους Δημοκρατικούς και το 44% τους Ρεπουμπλικάνους. Η δεξιά διατηρούσε προβάδισμα 5 μονάδων τον Μάρτιο.

Οι Δημοκρατικοί μπορούν έτσι να ονειρεύονται επιτυχία στις εκλογές με τις οποίες θα ανανεωθεί η σύνθεση του συνόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του ενός τρίτου της Γερουσίας. Στις ενδιάμεσες εκλογές συνήθως δεν ευνοείται το κόμμα που αντιπροσωπεύεται στον Λευκό Οίκο.

Αλλά οι δημοσκοπήσεις φυσικά δεν δίνουν καμιά σιγουριά και στην αμερικανική πολιτική ζωή δύο μήνες ίσον μια αιωνιότητα.

Ο πολιτικός διάλογος έχει μετατοπιστεί από την αρχή του καλοκαιριού. Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί κάπως, ενώ ο Τζο Μπάιντεν πέτυχε να υιοθετηθεί σειρά μεταρρυθμίσεων και ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ.

Κάτι που εξασθένησε τους δύο μεγάλους άξονες της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών – περί την αγοραστική δύναμη και τη δυνατότητα του γηραιότερου προέδρου που εξελέγη ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ να κυβερνήσει.

Ανησυχίες για τη δημοκρατία

Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυξάνεται η βαρύτητα θεμάτων που ευνοούν τους Δημοκρατικούς, για παράδειγμα του δικαιώματος στην άμβλωση και των κοινωνικών κεκτημένων, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι εκλαμβάνονται ολοένα περισσότερο ως αντιδραστικοί από μέρος του εκλογικού σώματος.

Εκφράζονται παράλληλα ανησυχίες για τη δημοκρατία και την πολιτική βία, που εντέλει περιστρέφονται γύρω από τον κ. Τραμπ.

Το δημοκρατικό κόμμα, για το οποίο είναι δύσκολο να διατηρήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ευελπιστεί πως θα κρατήσει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ως προς αυτό, η Πενσιλβάνια είναι κρίσιμη. Ο Τζο Μπάιντεν πήγε εκεί την Τρίτη και θα επιστρέψει τη Δευτέρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσει δημόσια σε αυτή την πολιτεία το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ