Iron Dome
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανοί δοκίμασαν επιτυχώς αντιαεροπορικό σύστημα με εκτοξευτή Iron Dome (Εικόνες)

Ένα αμερικανικό πρωτότυπο αντιαεροπορικού συστήματος, το οποίο βασίζεται στο Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) του Ισραήλ, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία δοκιμές, προσομοιώνοντας απειλές που αναμένεται να αντιμετωπίσει το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών. Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές από δηλώσεις του ισραηλινού υπουργείου άμυνας την Δευτέρα. 

Επιτυχής Δοκιμή

Το σύστημα - το οποίο οι Αμερικανοί πεζοναύτες αποκαλούν Medium-Range Intercept Capability (MRIC, δηλαδή "δυνατότητα αναχαίτισης μεσαίου βεληνεκούς") - συνδυάζει τον εκτοξευτή του Iron Dome και τους αναχαιτιστικούς πυραύλους Tamir με ραντάρ και κέντρο διοίκησης των Αμερικανών.

Στην πρώτη δοκιμή, το MIRC χτύπησε αρκετούς στόχους που εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα, οι οποίοι προσομοίωναν στόχους πυραύλων cruise, από διάφορες κατευθύνσεις και με διαφορετικές πορείες, ανέφερε το υπουργείο. 

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το πρωτότυπο είναι "ειδικά προσαρμοσμένο για ειδικά στοιχεία του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) και των εκστρατευτικών τους αναγκών."

"Αυτή η δοκιμή έχει αποδείξει πως το Iron Dome Tamir Interceptor και τα σχετικά εξαρτήματα εδάφους μπορούν να ενσωματωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε σχετική αμυντική αρχιτεκτονική και να αναχαιτίσουν διάφορες εναέριες απειλές με επιτυχία σε περίπλοκα και εξελιγμένα σενάρια," είπε ο υπεύθυνος του οργανισμού πυραυλικής άμυνας του ισραηλινού υπουργείου άμυνας, Moshe Patel.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Don Kelly, υπεύθυνος της ανάπτυξης, της παράδοσης και της συντήρησης όπλων των Αμερικανών πεζοναυτών, είπε πως η επίδειξη "αποδεικνύει πως αυτό που κάνουμε τώρα έχει μία επίκαιρη δυνατότητα."

"Για άλλη μία φορά το Iron Dome έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες σε σενάρια μάχης," είπε ο Pini Yungman, αντιπρόεδρος του τμήματος εναέριας και πυραυλικής άμυνας της εταιρείας Rafael. "Η Rafael είναι περήφανη που συνεχίζει να αποδεικνύει πως είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη των πιο προηγμένων αμυντικών συστημάτων, τα οποία έχουν αποδείξει επανειλημμένα την αξία τους." 

ΗΠΑ και Iron Dome

Το προηγούμενο καλοκαίρι, αμερικανικά στρατεύματα εκτέλεσαν την πρώτη δοκιμή τους με το Iron Dome, αλλά χωρίς να το ενσωματώσουν πλήρως στα συστήματά τους.

Αρχικά σχεδιασμένος να αναχαιτεί πυραύλους, ο "Σιδερένιος Θόλος" από την γέννησή του έχει αναβαθμιστεί και βελτιωθεί έτσι ώστε να μπορεί καταρρίπτει πλέον βλήματα ολμοβόλων, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραύλους cruise.

Μέσα από μία συμφωνία του 2019, το Ισραήλ πούλησε δύο συγκροτήματα Iron Dome στις ΗΠΑ, το πρώτο από τα οποία παραδόθηκε στα τέλη του 2020. Το δεύτερο παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Έκτοτε, ο αμερικανικός στρατός εργάζεται στην ενσωμάτωση του συστήματος στα δικά του αντιαεροπορικά συγκροτήματα.

Το Ισραήλ ενδιαφέρεται να πουλήσει το Iron Dome στο εξωτερικό, αλλά χωρίς να εκθέσει ιδιόκτητες τεχνολογίες, αφού τέτοια δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εχθρούς του κράτους για να νικήσουν το σύστημα.

Τον Μάιο του 2020, ο αμερικανικός στρατός ανησυχούσε για το γεγονός πως δεν είχε πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του όπλου, κάτι που έκανε περαιτέρω αγορές λιγότερο πιθανές να πραγματοποιηθούν. 

GALLERY

Αμερικανική δοκιμή του Iron Dome
Αμερικανική δοκιμή του Iron Dome
Αμερικανική δοκιμή του Iron Dome
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ